Vanlige spørsmål om lønn og tariff
-
Hvilken tariffavtale som gjelder for deg, skal stå i din ansettelsesavtale. De fleste norske rederier bruker avtaler mellom NSOF og en av rederiorganisasjonene (Norges Rederiforbund, NHO Sjøfart, Kystrederiene med flere. )
Logg på min side for å se hvilken tariffavtale du er knyttet til i NSOF register og laste ned PDF av denne avtalen.
-
I enkelte overenskomster, eksempelvis NOR Offshore Service, skiller vi mellom disse forholdene. Forlenget tjeneste/ avvik fra turnus er når du blir stående ekstra om bord, enten i forkant eller etterkant av planlagt mannskapsbytte. Eller at du blir gående hjemme noen dager ekstra, alternativt kommer hjem noen dager tidligere enn oppsatt byttedag.
Dersom du blir utkalt til ekstratjeneste, er dette tjeneste som foregår utenom oppsatt turnusplan. Du reiser med andre ord ut på din oppsatte fritid og hjem på din oppsatte fritid. Vi sier ofte at ekstratjenesten har «luft i begge ender» - den skjer altså ikke i sammenheng med / umiddelbart i forkant eller etterkant av din oppsatte turnus.
Det kan være ulik kompensasjon som gjelder i de forskjellige tilfeller, sjekk din tariffavtale om hva som gjelder.
-
Kapteinens lønn skal innen NOR tariffområde være 10% høyere enn lønnen til nest beste betalte stilling blant den påbudte maritime besetning på skiftet. Lønnen innbefatter stillingens faste månedslønn pluss alle faste tillegg, samt variabler som f.eks. overtidsbetaling fordelt på en periode om bord og tilsvarende friperiode hjemme.
Også på NIS-fartøy har kapteinen rett til 10% markeringstillegg.
Dette gjelder for tariffområdene til Norges Rederiforbund, Kystrederiene og Sjømat Norge. På øvrige tariffområder gjelder samme prinsipp, men størrelsen på tillegget varierer.
-
Dette avhenger i stor grad av hvilken overenskomst du er avlønnet etter. Er du eksempelvis ansatt på NOR offshore service overenskomsten og skipet ditt opererer i nordeuropeisk farvann, vil du i utgangspunktet få 3/30 månedslønn per dag i kompensasjon (men dagene føres fortsatt som avspasering i fritidsregnskapet).
I noen tariffavtaler vil du ikke bli kompensert ved ekstra tjeneste bortsett fra at dagene regnes som tjenestedager (plussdager).
-
Dette avhenger i stor grad av hvilken overenskomst du er avlønnet etter. I noen tariffavtaler vil du ikke bli kompensert ekstra ved fremskyndet ombordreise bortsett fra at dagene regnes som tjenestedager (plussdager) og ikke avspasering (minusdager).
Er det bare enkelte i mannskapet som får avvik fra oppsatt turnus, vil disse reglene for dette fortsatt gjelde for dem, selv om resten av mannskapet avløses til oppsatt tid.
-
Er du ansatt på NOR offshore service overenskomsten og skipet ditt opererer i nordeuropeisk farvann, vil du i tillegg til at de ekstra dagene regnes som tjenestedager, også få 1/30 månedslønn per dag i kompensasjonen. Denne kompensasjonen utbetales på neste månedslønn. Opererer fartøyet utenfor nordeuropeisk farvann («sør av Brest») vil du ha rett på kompensasjon først etter syvende dagen.
I enkelte andre tariffavtaler vil du ikke bli kompensert ekstra ved forlenget tjeneste, bortsett fra at dagene regnes som tjenestedager (plussdager) og ikke avspasering (minusdager).
Er det bare enkelte i mannskapet som får avvik fra oppsatt turnus, vil disse reglene gjelde for dem, selv om resten av mannskapet avløses til oppsatt tid.
-
Blir du sykemeldt vil du, dersom du er medlem i norsk folketrygd, ha rett på sykepenger fra folketrygden. De første 16 dagene med sykepenger dekkes av arbeidsgiveren, deretter NAV. Skipsarbeidsloven §4-4 gir deg rett på full lønn under sykdom (selv om man ikke skulle ha fulle sykepengerettigheter hos NAV). NSOF har i de tariffavtaler som bygger på arbeidsmiljøloven fremforhandlet at du også her opprettholder fast månedslønn under sykemeldingen. Gjelder ikke fiskeri med mindre du har garantilønn.
Det er opp til rederiet å avgjøre om rederiet skal betale differansen mellom sykepengene fra NAV og din fast avtalte månedslønn, og at du mottar sykepengene fra NAV direkte, eller om rederiet utbetaler fast avtalt månedslønn og at sykepengene fra NAV går direkte til rederiet.
Vær klar over at det finnes en del unntak for sjøfolk i Folketrygdloven, blant annet når det gjelder krav til opptjeningstid for sykepenger. Ta kontakt med forbundet dersom du mener sykepenger er urettmessig uteblitt.
-
Kontakt din tillitsvalgt.
Hvem medlemmene har valgt som tillitsvalgte i ditt rederi, finner du på "min side".
Kontakt NSOF hvis det ikke er etablert tillitsvalgtordning der du jobber, så hjelper vi dere i gang med et valg.
-
Sykemeldte (arbeidsuføre) er vernet mot oppsigelse det første året etter at arbeidsuførheten oppstod, jf. skipsarbeidsloven § 5-7. Hensikten med denne verneperioden er å gi deg tid og fred til å bli frisk. Du er derimot ikke vernet mot en oppsigelse dersom kan begrunnes i andre forhold enn sykdommen - som for eksempel nedbemanning i forbindelse med driftsinnskrenkning.
-
Du kan bli beordret. Det er også derfor vi har regler for kompensasjon dersom slik beordring skulle finne sted.
NSOFs erfaring er at mange arbeidsgivere er hensynsfulle i slike sammenhenger og tar hensyn til eventuelle motforestillinger mot å reise ut. Er det forhold som i utgangspunktet ville gitt rett på velferdspermisjon som er bakgrunnen for at du motsetter deg utreise/ forlenget tjeneste, vil dette naturligvis styrke din sak.
Vi anbefaler våre medlemmer å informere rederiet dersom du planlegger noe på din fritur som kan gjøre det problematisk dersom du må stå ekstra om bord. Eksempler på dette kan være bryllup, barnedåp, konfirmasjon etc.
Vanlige spørsmål om tariffoppgjør
-
Når man snakker om lønnsdannelse, tenker vi både på de faktorer som er med på å definere lønnsnivået i samfunnet, og for den enkelte arbeidstaker gjennom en arbeidsavtale. Lønnsnivået defineres ved ansettelse og revideres normalt en gang i året gjennom forhandlinger mellom partene i arbeidslivet. Lønn for arbeidstakere fastsettes enten individuelt mellom den enkelte arbeidstaker og arbeidsgiver, eller gjennom en kollektiv avtale (tariffavtalen/overenskomsten). Slike avtaler forhandles på både lokalt (i bedriften) og sentralt nivå (mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene). Individuell lønnsdannelse skjer gjennom en vurdering av den enkelte ansatte.
Forut for sentrale forhandlinger mellom LO og NHO og senere forbundsvise forhandlinger, utarbeides det hvert år en analyse av et Teknisk Beregningsutvalg (TBU) der viktige faktorer i norsk økonomi som prisvekst, sysselsetting, rentenivå og markedsutsikter, målsettes. Dette utvalget avgir sin innstilling til regjeringen, og gir en pekepinn for partene i arbeidslivet, forut for årets lønnsforhandlinger. -
Du kan ringe eller sende oss en e-post når som helst hvis det er noe i tariffavtalen du mener bør endres eller forbedres. Du kan også gi dine innspill til din tillitsvalgte som han eller hun kan ta med seg til tariffkonferansen som NSOF arrangerer i forkant av hovedoppgjøret for ditt tariffområde.
For en del tariffområder sender vi også ut en spørreundersøkelse i god tid før oppgjøret så alle får si sin mening.
Husk at annethvert år er det mellomoppgjør. Da forhandles det bare om lønnsjustering, ikke de andre punktene i tariffavtalen.
-
Normallønnsavtale
En tariffavtale kan være en normallønnsavtale eller minstelønnsavtale. En normallønnsavtale er en tariffavtale der lønns- og arbeidsbetingelsene er forutsatt å ikke skulle avvikes verken opp eller ned. Normallønnsavtalens lønnsnivåer forhandles i utgangspunktet hvert år mellom partene, og øvrige betingelser revideres som regel hvert annet år. Typisk for våre medlemmer vil dette gjelde NOR-overenskomstene mellom NSOF og Kystrederiene eller Norges Rederiforbund, samt HRF-avtalen.
Minstelønnsavtale
En tariffavtale basert på minstelønn, gir de tillitsvalgte i en bedrift/rederi rett til å forhandle om bedre lønns- og arbeidsvilkår lokalt med egen arbeidsgiver (lokale forhandlinger). Det er ikke adgang til å forhandle dårligere betingelser lokalt enn de som er nedfelt sentralt i overenskomsten. Også her forhandles tariffavtalens lønnsbetingelser hvert år mellom de sentrale partene, og øvrige betingelser revideres hvert annet år. -
Hvilke krav som skal fremmes i et tariffoppgjør (hovedtariffavtaler) er det forhandlingsutvalget, basert på føringer fra tariffkonferansen som avgjør.
Forhandlingsutvalget for det enkelte oppgjøret velges av og blant medlemmene på tariffkonferansen og dels av styret. Forhandlingsutvalget har medlemmenes fullmakt til å godta eller avvise tilbud fra motparten, eller de kan velge å sende et forslag til uravstemming blant medlemmene
-
Forbundsvist oppgjør innebærer separate forhandlinger mellom ulike fagforbund og arbeidsgivere. Samordnet oppgjør innebærer koordinerte forhandlinger der flere forbund samarbeider for felles krav mot arbeidsgivere. Samordnede oppgjør brukes ofte for å presse fram reformer og større endringer i avtaleverket, f.eks. pensjons- og ferierettigheter.
-
De fleste kollektive tariffavtaler er at de gjelder for to år. Annethvert år er hele avtalen til forhandling, der man kan kreve endringer i alle bestemmelser, tillegg og vilkår.
I mellomårene forhandler man vanligvis bare om lønnsjustering. Det kalles mellomoppgjør. -
I en del overenskomster - såkalte minstelønnsoverenskomster - forhandles det alltid lokalt i rederiet etter de sentrale forhandlingene er ferdige. Hvor stor samlet lønnsøkning blir for hvert rederi og den enkelte sjømann vil ikke være klart før lokale forhandlinger er ferdige.
Det er i hovedsak i LO-NHO-området (innenriks) at forhandlingene skal skje på den måten.
I de lokale forhandlingene er det de tillitsvalgte som forhandler om lokale tillegg og ordninger. Forhandlingene skal ta utgangspunkt i fire kriterier;
- Rederiets økonomi.
- Rederiets produktivitet.
- Rederiets fremtidsutsikter.
- Rederiets konkurranseevne.
I enkelte andre tariffområder er åpning for at partene lokalt kan forhandle frem en "virksomhetstilpasset fastlønnsavtale.". Det innebærer at man lokalt kan forhandle fram bedre betingelser for grupper av ansatte enn det som er bestemt i tariffavtale.
-
Reglene for lugarer og annen innredning varierer basert på type fartøy, alder, størrelse og enkelte andre parametere. Sjekk lovdata.no for de ulike forskriftene med detaljer.
Vanlige spørsmål om arbeidsliv, ansettelse, oppsigelse og rettigheter
-
Avtalen skal inneholde opplysninger av vesentlig betydning for arbeidsforhold, som f.eks. lønn/hyre og fra hvilken dato hyren løper, prøvetid, tidsavgrensning hvis midlertidig stilling (gjelder også for vikariater), gjensidig oppsigelsesfrist, osv. Skriftlig arbeidsavtale skal foreligge snarest mulig og senest ved tiltredes om bord. Arbeidstaker har rett til å la seg bistå av tillitsvalgt ved utarbeidelse og ved endring av arbeidsavtalen. Prøvetiden kan være inntil seks måneder.
Det skal stå i ansettelsesavtalen dersom det er en tariffavtale som regulerer lønns- og arbeidsvilkår i stillingen man er ansatt, helt uavhengig av om man er medlem i et forbund eller ei.
-
Hovedregelen er at arbeidstaker skal ansettes fast. I visse tilfelle kan arbeidstaker ansettes midlertidig.
Midlertidige ansettelser kan gjøres i følgende tilfeller:
- For et bestemt tidsrom, for en bestemt reise eller for arbeid av forbigående varighet
- For arbeid som utføres i stedet for en annen eller andre (vikariat) (bestemt angitt person/personer)
- Praksisarbeid (f.eks. opplæringsstillinger)
En arbeidstaker som har vært sammenhengende midlertidig ansatt i virksomheten i mer enn fire år skal anses som fast ansatt og vanlige regler for oppsigelse gjelder. I noen tariffavtaler er det avtalt kortere tidsperspektiv.
Hvis det foreligger brudd på bestemmelsene om midlertidig ansettelse, må arbeidstaker gå rettens vei for å få en dom på om det foreligger et fast arbeidsforhold eller at arbeidsforholdet fortsetter. Brudd på bestemmelsene kan også utløse erstatning til arbeidstaker.
-
Oppsigelsen skal være skriftlig. Oppsigelsestidens lengde er regulert i overenskomstene og i Skipsarbeidsloven §5-2. Oppsigelsestiden løper fra dato til dato (i motsetning til Arbeidsmiljøloven hvor den gjelder fra 1. i neste måned). Oppsigelsestiden er minimum 1 måned (for skipsførere minimum 3 måneder), men det kan avtales lenger oppsigelsestid. Arbeidsgiver har lønnsplikt og arbeidstaker har arbeidsplikt i oppsigelsestiden. Når oppsigelsen er sendt, så kan arbeidstaker og arbeidsgiver avtale kortere oppsigelsestid enn det som er regulert i lov eller overenskomst.
Oppsigelsestid i prøvetiden: Skipsarbeidsloven § 5.2.3:
Er arbeidstaker skriftlig ansatt med en bestemt prøvetid, er den gjensidige oppsigelsesfristen 14 dager. Vilkårene for dette er strenge, og må være begrunnet i arbeidstakers tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet eller pålitelighet. Oppsigelse må være gitt innen utløpet av prøvetiden.
-
Fortrinnsrett til ny ansettelse for sjøfolk er hovedsakelig regulert i skipsarbeidsloven.
Arbeidsgiver skal informere arbeidstakerne om ledige stillinger i virksomheten. Er arbeidstaker sagt opp på grunn av virksomhetens forhold, f.eks. nedbemanning, har vedkommende fortrinnsrett til ny ansettelse i virksomheten, dersom vedkommende er kvalifisert til stillingen. Midlertidige ansatte kan ha fortrinnsrett hvis grunnen til at de ikke får fortsette skyldes virksomhetens forhold, som f.eks. nedbemanning.
Vikarer har ikke fortrinnsrett til ny ansettelse, da de vikarierer for noen som skal komme tilbake.
For å gjøre fortrinnsretten gjeldende, må arbeidstaker ha vært ansatt i til sammen 12 måneder i de siste to årene.
Arbeidstaker som er sagt opp på grunn av virksomhetens forhold, har fortrinnsrett til ny ansettelse i virksomheten, med mindre det gjelder en stilling vedkommende ikke er kvalifisert til.
Tariffavtalen har regler om ansiennitet og fortrinnsrett.
I NOR-området (avtaler med Norges Rederiforbund for offshore m.fl) har som er sagt opp på grunn av innskrenkninger fortrinnsrett ved nyansettelser hos arbeidsgiver i inntil ett år. Sjekk din tariffavtale for å se hvilke regler som gjelder.
-
Oppsigelsestiden stopper ikke selv om man blir sykmeldt. Dersom man har rett på full sykelønn (altså tilsvarende fast avtalt månedslønn) opphører også dette fra det tidspunktet ansettelsesforholdet skulle opphøre (oppsigelsestidspunktet). Deretter vil du kun få sykepenger fra folketrygden inntil friskmelding og dertil eventuelle dagpenger (hvis du mot formodning ikke har fått deg ny jobb). Det er altså ingen forlengelse eller «frysing» av oppsigelsestid dersom du blir sykemeldt under oppsigelsestiden.
Er du sykmeldt er du vernet fra å bli oppsagt med begrunnelse i arbeidsuførheten i ett år fra arbeidsuførheten oppstod, men du er ikke vernet fra oppsigelse dersom denne er begrunnet i annen saklig årsak.
-
Sykemeldte (arbeidsuføre) er vernet mot oppsigelse det første året etter at arbeidsuførheten oppstod, jf. skipsarbeidsloven § 5-7. Hensikten med denne verneperioden er å gi deg tid og fred til å bli frisk. Du er derimot ikke vernet mot en oppsigelse dersom kan begrunnes i andre forhold enn sykdommen - som for eksempel nedbemanning i forbindelse med driftsinnskrenkning.
-
En helseerklæring er en erklæring fra sjømannslege om at man er helsemessig skikket til å gjøre tjeneste på norske skip/innretninger. Erklæringen er som hovedregel gyldig i to år.
Helseerklæringen kan i noen tilfeller bli begrenset, for eksempel til et bestemt fartsområde, et bestemt tidsrom og/eller en bestemt tjeneste om bord. Dersom kravene til helse overhodet ikke er oppfylt, skal sjømannslegen utstede en udyktighetserklæring.
Det er rederiet som skal bære kostnadene knyttet helseundersøkelse og utstedelse av helseerklæring.
Les mer på Sjøfartsdirektoratets nettsider.
-
Oppfyller du ikke kravene for helseerklæring i helseforskriften og det ikke er sannsynlig at din helse vil bedre seg innen to år, skal sjømannslegen utstede permanent udyktighetserklæring. Er det derimot sannsynlig at du innen to år kan oppfylle kravene, skal sjømannslegen utstede foreløpig udyktighetserklæring.
Sjømannslegen kan også utstede en midlertidig udyktighetserklæring dersom det uten forutgående helseundersøkelse er forhold som gjør det overveiende sannsynlig at en arbeidstaker ikke lenger tilfredsstiller kravene til helseerklæring.Les mer på Sjøfartsdirektoratets nettsider.
-
Loss of Licence er en erstatning som du kan ha rett på dersom du får en permanent udyktighetserklæring. Det kalles også for en lisenstapserstatning og er en del av trygghetforsikringen du har gjennom din tariffavtale.
Forsikringstilfellet inntreffer om du får udyktighetserklæring med varig virkning. Det er med andre ord datoen angitt på den permanente udyktighetserklæringen er avgjørende for utbetaling, ikke tidspunktet uførheten oppstod eller du ble sykemeldt. Du vil kunne ha rett på lisenstapserstatning inntil ett år etter at arbeidsforholdet opphørte - gitt at du fortsatt er sykemeldt av samme årsak som ligger til grunn for udyktighetserklæringen.
Sjekk din tariffavtale for hva som gjelder for deg. Vilkårene varierer noe fra tariffområde til tariffområde, men hovedregelen er at du må ha minimum fire års pensjonsgivende fartstid for å ha rett på lisenstapserstatning. For fiskeri er det ingen lisenstapserstatning.
-
Etter du har sjekket nettsidene til Maritim Pensjonskasse (tidligere Pensjonstrygden for Sjømenn) bør du sjekke nettsiden til Norsk Pensjon, for å få oversikt over resten av dine arbeidsgiverfinansierte pensjonsordninger.
Her vil eksempelvis finne dine OTP-ordninger og kan enkelt sjekke navn på gjeldende pensjonsleverandør(er), sjekke investeringsprofil, innskuddssats og pensjonsbeholdning, mm.
(NB! Sjømannspensjonen kommer ikke opp på nettsidene til norskpensjon.no på en spesielt god måte, og du må derfor «legge til» de utbetalingene som du finner på MPK sine sider.)
Les mer på våre pensjonssider.
-
Sjøfolk har de samme rettigheter til foreldrepermisjon som ansatte i landbaserte stillinger.
Opplysninger om hvordan man søker om foreldreperm og om foreldrestønad finnes på https://familie.nav.no/
Husk å varsle arbeidsgiver i god tid før man ønsker uttak av foreldrepermisjon.
-
Skipsarbeidsloven (SAL § 7.3) gir rett på 2 uker fri uten lønn i forbindelse med fødsel (nedkomst) av eget barn.
Norsk Sjøoffisersforbund har fremforhandlet rett til 2 ukers velferdspermisjon i forbindelse med fødsel og egen adopsjon av barn. Den ansatte opprettholder sin faste lønn i 14 dager, samt den fritid han ville opptjent hvis han hadde vært i tjeneste om bord.
De forskjellige tariffavtaler har forskjellig tekst, så man bør lese hva som står i «sin» tariffavtale. Uttak av fødselspermisjon skal avtales med arbeidsgiver så tidlig som mulig.
-
Blir du sykemeldt vil du, dersom du er medlem i norsk folketrygd, ha rett på sykepenger fra folketrygden. De første 16 dagene med sykepenger dekkes av arbeidsgiveren, deretter NAV. Skipsarbeidsloven §4-4 gir deg rett på full lønn under sykdom (selv om man ikke skulle ha fulle sykepengerettigheter hos NAV). NSOF har i de tariffavtaler som bygger på arbeidsmiljøloven fremforhandlet at du også her opprettholder fast månedslønn under sykemeldingen. Gjelder ikke fiskeri med mindre du har garantilønn.
Det er opp til rederiet å avgjøre om rederiet skal betale differansen mellom sykepengene fra NAV og din fast avtalte månedslønn, og at du mottar sykepengene fra NAV direkte, eller om rederiet utbetaler fast avtalt månedslønn og at sykepengene fra NAV går direkte til rederiet.
Vær klar over at det finnes en del unntak for sjøfolk i Folketrygdloven, blant annet når det gjelder krav til opptjeningstid for sykepenger. Ta kontakt med forbundet dersom du mener sykepenger er urettmessig uteblitt.
-
Gyldig helseattest/ helseerklæring er en forutsetning for å kunne tjenestegjøre om bord. Er det en sykdom eller skade som er årsaken til at du ikke fornyet helseerklæringen eller får en udyktighetserklæring, vil du som hovedregel være vernet fra oppsigelse i inntil 12 måneder, jf. Skipsarbeidslovens § 5-7. Etter dette kan du sies opp. Les mer under Sykemelding.
-
Klage på udyktighetserklæring sendes til sjømannslegen som fattet vedtaket om udyktighet eller begrenset helseerklæring. Klagen må være skriftlig og du må begrunne klagen og skrive hva som ønskes endret. I tillegg vedlegges informasjon om din stilling, arbeidsoppgaver (inkludert sikkerhetsrelaterte funksjoner), type fartøy, arbeidstid, bemanning og fartsområde som du mener har relevans for klagen.
Sjømannslegen vurderer deretter om vedtaket om udyktighet eller begrenset helseerklæring skal opprettholdes eller endres. Opprettholdes vedtaket, behandles saken deretter auomatisk i en fagnemnd. -
Maksimalt erstatningsbeløp er 8 ganger folketrygdens grunnbeløp (8G), med unntak av riggansatte som har maksimalt erstatningsbeløp på 10G. Har du mindre enn fire års pensjonsgivende fartstid, har du dessverre ikke rett til lisenstapserstatning. Har du mellom 4 og 8 års pensjonsgivende fartstid, er maksimalt erstatningsbeløp 6G. Er du over 50 år når forsikringstilfellet inntreffer, vil maksimalt erstatningsbeløp bli redusert avhengig av alder ved forsikringstilfellets inntreden.
Det finnes unntak og varianter av lisenstaps- og trygghetsforsikringen. Vi anbefaler å kontakte forbundet dersom du er i tvil om du er erstatningsberettiget eller har fått uriktig erstatningsbeløp.
Vanlige spørsmål om medlemsfordeler
-
Den største fordelen ved å være medlem, er at du har et sikkerhetsnett om du skulle få problemer med arbeidsforholdet. I tillegg har du et bredt forsikringstilbud og alle fordelene som ligger i LOfavør-pakken.
-
De fleste har LOfavør innboforsikring med ubegrenset dekning.
Yrkesaktive er livsforsikret for 150 000 ut året de fyller 66.
Alle andre forsikringer må du velge selv.
Logg på "min side" for å sjekke hvilke forsikringer som er inkludert i ditt medlemskap.
-
Ja!
LOfavør er fordelsprogrammet for alle som er organisert i et LO-forbund. Med over 1 million medlemmer forhandler LOfavør frem gunstige og trygge avtaler for alle medlemmer. Noen av fordelene får du automatisk når du melder deg inn. Andre fordeler ligger der som et tilbud du kan benytte hvis du vil.
Alle medlemmer av NSOF kan bruke alle LOfavør-tilbud, også de som ikke er omfattet av LOfavør innboforsikring.
-
Ja, i jobbsaker. Hvis forbundet tar saken din og kobler inn advokat, er det selvfølgelig gratis for deg.
Ja, du har rett på advokatbistand i private saker gjennom advokatfirmaet Legalis. Det er også en advokatddekning inkludert i innboforsikringen.
Nei, du har foreløpig IKKE full advokatforsikring inkludert i medlemskapet. Den må du kjøpe i tillegg. (Sommeren 2025 blir advokatforsikring en del av medlemskapet - følg med!)
-
Nei, reiseforsikring er ikke inkludert. Bestill med gode rabatter gjennom LOfavør eller Sjøoffiserenes forsikringskontor.
-
De finner du du her eller i LOfavør-appen som du kan laste ned til din telefon. Mye nyttig informasjon om innboforsikringen finner du også hos Sparebank1.
-
Se "min side" for å sjekke om livsforsikring er inkludert i ditt medlemskap. Vilkårene finner du her.
-
Sjøoffiserenes forsikringskontor forhandler frem og leverer unike forsikringstilbud kun til medlemmer av NSOF - en viktig del av Norsk Sjøoffisersforbunds brede forsikringstilbud.
Gjennom Sjøoffiserenes Forsikringskontor kan du som medlem kjøpe medlemsforsikringer med gode medlemsrabatter. Du får rabatter på blant annet:- Barneforsikring
- Reiseforsikring
- Livsforsikring
- Uføreforsikring
- Kritisk Sykdomsforsikring
- Familieulykkesforsikring
-
Aktive (fullt betalende) medlemmer i Norsk Sjøoffisersforbund har en livsforsikring på kr 150 000 gjennom medlemskapet. Forsikringen gjelder ut det året medlemmet fyller 66 år, og betales av forbundet. Erstatningen utbetales uansett om dødsfallet skyldes sykdom eller ulykke, og utbetales ved forsikredes død.
Les mer om gruppelivsforsikringen her.
Dør et aktivt medlem senere enn året de fylte 66, eller et ikke yrkesaktivt medlem, utbetales stønad til ektefelle/samboer etter følgende sats gjeldende fra 11/9-24:
Etter to kalenderårs stønadsberettiget medlemskap, kr. 7 500,-
Etterlater et medlem seg ikke ektefelle/samboer, barn eller foreldre, utbetales ingen stønad. -
Medlemskapet i NSOF koster det samme enten du velger å bruke LOfavør innboforsikring eller ei. Den kan ikke velges bort.
At forsikringen er obligatorisk for alle og inkludert i medlemskapet er felles for alle LO-forbundene og grunnen til at forsikringen er så god. ca 900 000 har denne forsikringen.
Mange sparer mye penger på å si opp forsikringen de hadde fra før. Bor du sammen med noen som også har forsikringen, betaler dere ingen egenandel ved skade.
-
Det kommer an på hvor du har bestilt forsikringen. Se siste faktura hvis du er usikker.
Spørsmål om livsforsikring, reise, behandlingsforsikring og andre forsikringer du har bestilt gjennom Sjøoffiserenes forsikringskontor: Telefon 23 11 35 75 post@sjoofforsikring.no
Individuelle forsikringer/skadeforsikringer, f.eks bil, villa, båt du har bestilt med forbundsrabatt direkte av Tryg forsikring: Telefon 55 17 26 69 kundeservice@tryg.no
LOfavør-forsikringer i Sparebank1: Kontakt LOfavør Telefon 416 06 60 eller ditt lokale Sparebank1-kontor.
Fortsatt forvirret? Se full oversikt over vårt brede forsikringstilbud.
-
Norsk Sjøoffisersforbund og Tryg forsikring har en samarbeidsavtale som gir deg samlerabatter på individuelle forsikringer og skadeforsikringer.
-
- Innboskader eller knust mobil: send skadeskjema til Sparebank1.
- Andre forsikringer kjøpt med forbundsrabatt i Tryg: : Meld skaden direkte til Tryg
- Skade knyttet til forsikringer du har bestilt gjennom Sjøoffiserenes forsikringskontor melder du til Tryg eller direkte til Sjøoffiserenes forsikringskontor
- Skade knyttet til forsikringer du har kjøpt med LOfavør-fordeler i Sparebank1 melder du direkte til Fremtind forsikring/Sparebank1.
Fortsatt forvirret? Se full oversikt over vårt brede forsikringstilbud.
-
Norsk Sjøoffisersforbund har ferieboliger i Spania, Bergen og på Bjorli.
Du må opprette en egen bruker i leieportalen "Hyttetrekk". Du trenger en kode for å lage bruker, den finner du på "min side".
Når du har logget på "hyttetrekk" kan du lese mer om ferieboligene, se hva som er ledig, booke og betale direkte.
Kontakt oss gjerne på feriehus@sjooff.no eller 22 00 55 00 dersom du skulle ha spørsmål knyttet til feriehusene.
-
Som medlem kan du få god rente på boliglånet ditt gjennom LOfavørs avtale med SpareBank 1 Østlandet, SpareBank 1 SMN og SpareBank 1 Sør-Norge. Les mer her.
-
Norsk Sjøoffisersforbund avsetter årlig et beløp til stipender for medlemmer som gjennomgår tilleggsutdanning. Tildeling av stipendet foretas to ganger i året, som regel i juni og desember. Tildelingen foretas av forbundet.
-
Nei, Norsk Sjøoffisersforbund har dessverre ikke nettbutikk for medlemmer. Vi deler ut logoartikler på kurs og konferanser og når vi kommer på besøk om bord. Tillitsvalgte kan også hente ut NSOF-materiell til utdeling i rederiet.
-
Ja det stemmer, alle nye yrkesaktive medlemmer får mulighet til å hente ut en flott sertifikatmappe A4 i skinn når de melder seg inn. Bruk bestillingsskjemaet du fikk rett etter innmelding.
-
Alle som melder seg inn i Norsk Sjøoffisersforbund kan velge A4 sertifikatmappe som velkomstgave. Mappen er laget i skinn og inneholder 10 nummererte plastlommer i tillegg til 1 plastlomme i visittkortstørrelse.
Sertifikatmappen kan du også velge som vervepremie, eller kjøpe (kun for medlemmer)
Sertifikatmappe i A4 størrelse kr 595,- (inkludert plastlommer og frakt).
Ekstra sett med plastlommer, kr 150,-.Sertifikatmappe i A5 størrelse kr 395,- (inkludert plastlommer og frakt).
Ekstra sett med plastlommer kr 125,-.Send e-post til medlemsservice for bestilling.
-
Sjøkapteinsringen er et bevis på kompetanse og tilhørighet og kan bæres av medlemmer av Norsk Sjøoffisersforbund med dekksoffisersertifikat D1. Ringen leveres av Gullsmed Truls Ambjørnsen i samarbeid med NSOF.
Ringen bestilles hos Gullsmed Truls Ambjørnsen
Torvbyen Kjøpesenter
Brochsgate 8-10
1607 Fredrikstad
post@ambjornsen.no -
Nei. NSOFs kollektive forsikringer er obligatoriske. Det vil si at de inngår som en del av medlemskapet. 900 000 nordmenn har LOfavør innboforsikring obligatorisk som en del av sitt fagforeningsmedlemskap. Det er derfor den er Norges beste.
Vanlige spørsmål om medlemskap
-
Den største fordelen ved å være medlem, er at du har et sikkerhetsnett om du skulle få problemer med arbeidsforholdet. I tillegg har du et bredt forsikringstilbud og alle fordelene som ligger i LOfavør-pakken.
-
Du betaler 580,- kroner i måneden for å være medlem (fra og med januar 2024). Alle betaler det samme. Innboforsikring og livsforsikring er inkludert. Det er ingen tillegg.
Studenter betaler 252 kr halvåret. Innbo er inkludert.
Husk at du kan trekke kontingenten fra på skatten!
-
De fleste har LOfavør innboforsikring med ubegrenset dekning.
Yrkesaktive er livsforsikret for 150 000 ut året de fyller 66.
Alle andre forsikringer må du velge selv.
Logg på "min side" for å sjekke hvilke forsikringer som er inkludert i ditt medlemskap.
-
Fyll ut innmeldingsskjemaet, så reaktiverer vi medlemskapet ditt. Velkommen tilbake!
-
Sjekk at du oppfyller kravene til medlemskap og fyll ut innmeldingsskjemaet.
Hvis du er med i et annet LO-forbund og vil at vi skal ordne slik at medlemskapet ditt og LOfavør-fordelene blir overført til oss, må du skrive det i kommentarfeltet på innmeldingen.
Enkelte forbund krever at du selv sier opp medlemskapet du har fra før. Pass på at du sier opp medlemskapet ditt der du er nå fra den måneden du melder deg inn hos oss, så du ikke betaler dobbelt.
-
Hvis du har eller har hatt et maritimt sertifikat og jobber i maritim næring, er du velkommen som medlem i NSOF. Mer om medlemskap for ikke-seilende kan du lese her.
-
Medlemskapet ditt i NSOF bør være ditt hovedmedlemskap. Vi tilbyr ikke B-medlemskap eller medlemskap til redusert kostnad hvis du ønsker å ha medlemskap i et annet fagforbund.
Ikke bruk penger på å være medlem to steder - du trenger ikke doble forsikringer og du kan bare få hjelp fra ett forbund av gangen om noe skulle skje i arbeidsforholdet ditt.
Hvis du studerer til offiser samtidig som du jobber, kan du ha studentmedlemskap hos oss ved siden av et ordinært medlemskap i et annet forbund.
-
Hvem medlemmene har valgt som tillitsvalgte i ditt rederi, finner du på "min side".
Kontakt NSOF hvis det ikke er etablert tillitsvalgtordning der du jobber, så hjelper vi dere i gang med et valg.
-
Du kan velge mellom lønnstrekk eller faktura. De fleste arbeidsgivere tilbyr å trekke kontingent over lønn. Det er praktisk, men du må være nøye med å gi oss beskjed med en gang trekket stopper.
Husk at lønnstrekk er en avtale mellom deg og arbeidsgiver. Du må selv be lønnskontoret starte trekk. Be dem kontakte oss i NSOF hvis de trenger mer informasjon om dette.
Hvis du vil betale selv, velger du mellom månedlig eller kvartalsvis regning. Hvis du vil ha e-faktura eller avtalegiro, krysser du for dette i nettbanken når du betaler første regning. Pensjonister betaler kvartalsvis eller halvårlig over faktura.
Studenter betaler halvårlig via Vipps/e-faktura.
-
Nei. Medlemskap i NSOF løper fra måned til måned. Hvis du bestemmer deg for at du ikke vil være med videre, beholder du forsikringer og medlemskap fram til siste dag i måneden du sender utmeldingen din.
NB! Husk at utmelding aldri skjer automatisk. Medlemskapet stopper ikke automatisk hvis du slutter i jobben, blir pensjonist eller slutter å betale. Du må selv gi beskjed enten i e-post eller ved å bruke utmeldingsskjemaet på "min side" for å avslutte medlemskapet ditt.
-
Kadett:
Når du er kadett, bør du være med i NSOF. Les mer herLærling:
Hvis du er på vei mot fagbrev i havbruk eller maritime fag, bør du velge lærlingmedlemskap i det fagforbundet som har tariffavtale for din lærlinggruppe. Er du f.eks. matroslærling, må du vente med å melde deg inn i NSOF til du starter utdanning i nautikk eller mot annet maritimt kompetansesertifikat.Hvis du er lærling, men har D6-sertifikat og tar sikte på å bli båtfører/skipsfører, kan du eventuelt søke om juniormedlemskap i NSOF ved siden av medlemskap i den organisasjonen som organiserer lærlinger i ditt fag.
Logg på "min side" for å endre ditt medlemskap.
-
Nei. Det vanlige i fagforeninger er at de som står i foreningen fram til de går av med pensjon, får tilbud om å bli med videre. Men hvis du allerede er pensjonist, kan du ikke melde deg inn som nytt medlem i NSOF (heller ikke hvis du har vært medlem en gang tidligere). Dette er bestemt i vedtektene.
-
Hvis du har dekksoffiserssertifikat klasse 6 eller høyere eller fiskeskipper og jobber i maritim næring, kan du bli medlem.
Det er ikke krav til at du seiler eller er i en jobb som krever sertifikatet, eller at du har opprettholdt sertifikatet ditt.
Har du et maskinoffisers- eller skipselektrikersertifikat og jobber i maritim næring, kan du også velge medlemskap i NSOF.
NSOF kan etter søknad også ta opp sjøfolk i andre stillinger som er en del av skipsledelsen. Kontakt oss hvis du er usikker.
Hvis du er matros eller underordet, bør du velge medlemskap i Norsk Sjømannsforbund. Da får du alle LOfavør-fordelene, tariffavtale for din stilling og smidig overgang til NSOF hvis du senere velger offisersutdanning.
-
Nei, beholder det samme medlemskapet og de samme rettighetene. Hvis du får foreldrepenger direkte fra NAV i stedet for fra arbeidsgiver, bør du betale din kontingent over faktura i stedet for lønnstrekk. Du endrer betalingsmåte på "min side".
-
Gå til min side og endre status til kadett. Du betaler det samme som ved juniormedlemskap.
-
Gratulerer! Når du er ferdig med kadettiden, løser sertifikat og får din første jobb, må du gi beskjed om at ditt medlemskap skal endres fra junior til yrkesaktiv. Da får du alle rettigheter der du jobber. Du er representert av en tillitsvalgt, har stemmerett i uravstemminger, innflytelse i lokale saker, rett på streikebidrag og tilgang på rådgivning, hjelp og juridisk bistand fra NSOF hvis det er noe du lurer på eller får problemer med. Du får også en gruppelivsforsikring inkludert i medlemskapet.
Logg på min side og endre nåværende arbeidssituasjon til "yrkesaktiv" og registrer arbeidsgiver og stilling
Be arbeidsgiver om å sette i gang lønnstrekk av kontingent, så slipper du å betale faktura fra NSOF.
Sjekk hvem som er tillitsvalgt og hvilken tariffavtale som gjelder der du jobber, så vet du hvilke rettigheter du har og hvem som representerer deg.
-
Hvis du aktivt søker jobb som offiser/styrmann, kan gjerne fortsette som juniormedlem en periode. Hvis du tar fast, full jobb i en annen næring, bør du velge den fagforening som representerer deg der. Så kommer du tilbake til oss den dagen du mønstrer på igjen!
-
Logg på min side og endre dine opplysninger, eller send oss en e-post.
Viktig! Gi beskjed til din nye arbeidsgiver hvis du vil betale over lønnstrekk. Det går ikke automatisk.
Hvis du har pause mellom jobbene, må du kontakte oss for å betale kontingent over faktura. -
Ja! Som arbeidssøkende, ved vikariater eller midlertidige ansettelser, er et fagforeningsmedlemskap viktigere enn noen sinne. Ikke meld deg ut av Norsk Sjøoffisersforbund før du eventuelt har fått deg fast stilling i land der det er naturlig å bytte til en annen fagforening.
Hvis du får stønad fra NAV, kan du søke om redusert kontingent.
-
Ja. Så lenge du får sykepenger fra arbeidsgiver eller NAV, må du beholde vanlig medlemskap og betale full kontingent. Da beholder du alle rettigheter og forsikringer. Husk å gi oss beskjed hvis arbeidsgiver stopper trekk over lønn mens du er syk.
Hvis du du ikke lenger får sykepenger, men f.eks. arbeidsavklaringspenger eller andre stønader fra NAV, kan du søke om redusert kontingent.
-
Logg på min side og endre dine opplysninger, eller send oss en e-post. Hvis du har vært medlem i over fem år og tar ut full alderspensjon, kan du søke om «ikke yrkesaktivt medlemskap», til en rimeligere kontingent.
-
Medlemskapet i NSOF koster det samme enten du velger å bruke LOfavør innboforsikring eller ei. Den kan ikke velges bort.
At forsikringen er obligatorisk for alle og inkludert i medlemskapet er felles for alle LO-forbundene og grunnen til at forsikringen er så god. ca 900 000 har denne forsikringen.
Mange sparer mye penger på å si opp forsikringen de hadde fra før. Bor du sammen med noen som også har forsikringen, betaler dere ingen egenandel ved skade.
-
Hvis du mottar dagpenger fra NAV under permittering eller arbeidsledighet, kan du søke om å få redusert kontingenten. Du beholder alle rettigheter og forsikringer. For måneder du ikke har krav på dagpenger fordi du er på fri, ferie, er sykmeldt eller har annet arbeid, betaler du ordinær kontingent.
-
Årsaken kan være at pengene som er trukket er forsinket til oss, eller at du ikke har blitt trukket en eller flere måneder på grunn av jobbytte, sykdom, permisjon etc.
Sjekk dine lønnslipper og ta kontakt dersom det viser seg at du har blitt trukket. Om trekk har stoppet opp ta kontakt med ditt rederi for å rette opp i dette.Les mer om kontingent og betaling her
Logg på "min side" for å endre medlemskap, oppdatere arbeidsgiver etc.
-
Hvis du verken får medlemsbladet, forsikringsvilkår eller e-post fra oss, har du antakelig ikke valgt fullt medlemskap.
Trekket gir deg rett til juridisk bistand, rådgivning etc. knyttet til arbeidsforholdet så lenge du er ansatt i hht tariffavtale NSOF er part i.
Hvis du ønsker ordinært medlemskap med forsikringer etc, må du må sende et innmeldingsskjema og forplikte deg til fast medlemskap uavhengig av arbeidsgiver.
Hvis du vil reservere deg mot trekk av tariffavgift, må du kontakte din arbeidsgiver.
-
Du kan søke om redusert kontingent når du er du er permittert, arbeidsledig, student eller syk ut over sykepengeperioden. Du har ikke rett på redusert hvis du får ordinære sykepenger eller når du er i foreldrepermisjon. Les mer om redusert kontingent.
-
Du kan endre din status fra "yrkesaktiv" til trygdet/ufør eller arbeidsledig/permittert på "min side", så kontakter vi deg på epost med informasjon om redusert kontingent. Eller du kan sende oss en e-post. Les mer om redusert kontingent.
-
Nei, det trenger du ikke! Så lenge du jobber i maritim sektor, er det store fordeler med å videreføre et fullt medlemskap i Norsk Sjøoffisersforbund!
Ikke stå uten sikkerhetsnett. Hvis det ikke er naturlig for deg å melde overgang til en annen fagforening i den nye jobben din, bør du stå videre hos oss.
-
Medlemskap i NSOF løper fra måned til måned. Det er ingen bindingstid. Men fordi NSOF blant annet betaler din forsikringspremie hver måned, kan du ikke melde deg ut eller endre ditt medlemskap med tilbakevirkende dato.
-
Overgang til annet forbund
Husk at du kan miste både stemmerett og innflytelse i tariffoppgjør, rett på streikebidrag og viktige forsikringer hvis du bytter til et annet forbund. Sjekk nøye hva du har og hva du får!
Sluttet til sjøs?
Vi anbefaler at du melder overgang til det fagforbundet som har avtalerett der du jobber nå. Velger du et LO-forbund får du med deg innboforsikringen din og alle LOfavør-fordelene dine over.
-
Du må si opp skriftlig, helst via "min side" eller i en e-post. Det er bestemt i vedtektene, og vi kan derfor ikke motta utmelding over telefon.
Medlemskapet, livsforsikring og innboforsikringen løper ut måneden vi har mottatt skriftlig beskjed. Skriv gjerne hvorfor du ikke vil være med lenger!
Husk at du må kjøpe din egen innboforsikring når du har meldt deg ut.
-
Når du selv velger å avslutte det! Du må selv gi beskjed enten i e-post eller ved å bruke utmeldingsskjemaet på "min side" for å avslutte medlemskapet ditt.
Medlemskapet stopper ikke hvis du slutter i jobben eller lar vær å betale. Medlemskapet og forsikringene er personlige, og et viktig poeng med fagforeningsmedlemskap er at du har den samme tryggheten også når du er mellom jobber, syk eller permittert. Derfor avsluttes aldri medlemskapet uten at du selv har gitt beskjed om det direkte til NSOF.
Unntaket er hvis du skylder mer enn seks måneder kontingent. Da kan du bli strøket som medlem. Du må betale kontingenten for de seks månedene, så det kan bli dyrt å tenke at du blir utmeldt hvis du lar vær å betale.
-
Det kommer an på stillingen din. Har du D6 eller høyere og er ansatt for å føre båt, hører du hjemme hos NSOF. Er du i annen stilling, bør du sjekke hvilke tariffavtaler din arbeidsgiver bruker og hvilke forbund som er part i disse avtalene.
Det aller viktigste er at du er organisert! Og så er det viktig at du er i et LO-forbund. Da kan du ta med deg forsikringene og LOfavør-fordelene dine mellom forbundene når du bytter jobb eller medlemskap.
-
Nei og ja. Hvis du mottar dagpenger fra NAV under permitteringen, kan du søke om å få redusert kontingenten. Du beholder alle rettigheter og forsikringer.
For måneder du ikke har krav på dagpenger fordi du er på fri, ferie, er sykmeldt eller har annet arbeid, betaler du ordinær kontingent.
-
Ja det stemmer, alle nye yrkesaktive medlemmer får mulighet til å hente ut en flott sertifikatmappe A4 i skinn når de melder seg inn. Bruk bestillingsskjemaet du fikk rett etter innmelding.
-
Avtale og tillitsvalgt
Når du melder deg over til NSOF er det vi som representerer deg i forhandlinger og NSOFs tillitsvalgte som representerer deg lokalt.Fordeler og forsikringer
Hvis du kommer fra et annet LO-forbund, beholder du LOfavør innboforsikring og alle frivillige LOfavør-fordeler du bruker.I NSOF har vi som policy at flest mulig forsikringer er frivillige. Når du melder deg ut av f.eks. Norsk Sjømannsforbund eller Fellesforbundet, får du kanskje beskjed om at kollektiv advokatforsikring eller reiseforsikring blir sagt opp. Da må du tenke på om du ønsker disse forsikringene videre - du kan som regel kjøpe de samme forsikringene på individuell basis fra LOfavør.
-
NSOF har veldig mange lojale medlemmer som har stått i forbundet i 25, 40, 50 og opp til 60 år! Tusen takk til alle som støtter opp om forbundet og sine kolleger gjennom hele karrieren og inn i pensjonstilværelsen.
Det året man har vært medlem av NSOF i 25 år, får man diplom og merke for lojalt medlemskap. I perioder hvor styremøter eller andre arrangementer arrangeres distriktsvis, inviteres jubilantene til middag. Vi kan dessverre ikke love at vi får til slike arrangementer i alle distrikter alle år. Til medlemmer som ikke kan anledning til å delta på jubileumsarrangementer eller når slike ikke er mulig å gjennomføre, sendes merke og diplom i posten.
Medlemmer som bor i utlandet eller ikke er registrert med sammenhengende medlemskap, mottar ikke diplom, merke og invitasjon automatisk, men må må ta kontakt med forbundet angående markering av 25 års medlemskap.
Husk at personvernregler gjør at NSOF ikke har ubegrenset rett til å oppbevare opplysninger om medlemmer som står utenfor forbundet i perioder. Har du vært medlem i flere perioder på til sammen 25 år, må du derfor være beredt på å dokumentere dette.
Husk at du blir fritatt for kontingent til NSOF når du 1) Er pensjonist 2) er over 67 og 3) har vært medlem i over 25 år.
-
Nei. NSOFs kollektive forsikringer er obligatoriske. Det vil si at de inngår som en del av medlemskapet. 900 000 nordmenn har LOfavør innboforsikring obligatorisk som en del av sitt fagforeningsmedlemskap. Det er derfor den er Norges beste.
Oppdateringer
09. des. 2024
Aktiviteter
Rigg/DSO
DSO 50 år jubileum i Stavanger
15. nov. 2024
Lønnsoppgjør
Offshore service
Cruise og passasjertrafikk
Digitalt medlemsmøte etter NOR-oppgjøret. Les mer og meld deg på.
14. nov. 2024
Aktiviteter
Organisasjon
Konstituerende styremøte
05. nov. 2024
Aktiviteter
NSOF Ung
Samling for skole- og ungdomskontakter
05. nov. 2024
Aktiviteter
Organisasjon
Tillitsvalgtkurs
29. okt. 2024
Lønnsoppgjør
Offshore service
Cruise og passasjertrafikk
Aktiviteter
Forhandlingsstart hovedoppgjøret NOR - Norges Rederiforbund. Det er satt av to dager til forhandlingene. Les mer
29. okt. 2024
Lønnsoppgjør
Offshore service
Cruise og passasjertrafikk
Aktiviteter
Hovedoppgjøret NOR-NR starter
17. okt. 2024
Lønnsoppgjør
Tariffavtalen
Offshore
Aktiviteter
17. og 22. oktober holdes digitalte medlemsmøter om tariffoppgjøre i NOR NR-området. Les mer her.
08. okt. 2024
Aktiviteter
Tillitsvalgtsamling NOR/NIS om bord Color Line 8.-10. oktober
Aktuelt
Maritim næring
ESA kan ikke stoppe lovforslaget
Det er ingen grunn til at regjeringen skal stanse jobben med norske lønns- og arbeidsvilkår selv om ESA stiller spørsmål.
Organisasjon
Ledig stilling
Norsk Sjøoffisersforbund søker etter rådgiver/seniorrådgiver til vår forhandlingsavdeling i Oslo.
Organisasjon
Strømmen gjenvalgt som styreleder
Marius Strømmen ble gjenvalgt som styreleder for den neste toårsperioden. Hilde Iren Sætre fra Norled er ny nestleder.
NSOF Ung
Organisasjon
Ny SKU-ledelse
Nadia Papoutsis-Foss fra Fagskolen i Agder Grimstad ble forrige uke valgt som ny leder av skole- og kadettutvalget. Stine Ruttenborg Kragh fra USN Universitetet i Sørøst-Norge er ny nestleder.
Medlemsfordeler
Viktig informasjon om LOfavør innboforsikring
1. januar 2025 fornyes forsikringene i medlemskapet ditt og du får nye vilkår. Forsikringen er inkludert for de fleste medlemmer av NSOF, og det er ingen øvre forsikringssum.
Lønnsoppgjør
Offshore service
Cruise og passasjertrafikk
Enighet i NOR-oppgjøret 2024
Norsk Sjøoffisersforbund, Norsk Sjømannsforbund og Det norske maskinistforbund kom fem timer på overtid til enighet med Norges Rederiforbund i årets hovedoppgjør for NOR-overenskomstene. Vi fikk et generelt tillegg som innebærer betydelig styrket kjøpekraft for våre medlemmer. Samtidig er det kommet viktige endringer for fartøyer som opererer utenfor nordeuropeisk farvann og i reglene knyttet til velferdspermisjon. For NOR-registrerte ferger i utenriksfart er blant annet kompensasjonen for ekstratjeneste forbedret.
Lønnsoppgjør
Offshore service
Cruise og passasjertrafikk
NOR-oppgjøret 2024
Økt kjøpekraft, nattillegg og prinsipielt viktige endringer i bestemmelser om avvik fra turnus, er tre av de viktigste kravene Norsk Sjøoffisersforbund stiller til Norges Rederiforbund i årets hovedoppgjør. Forhandlingene startet tirsdag formiddag og det er satt av to dager til å forhandle.