-
Hjem
/
Tema
/
Arbeidsliv
/
Dine rettigheter
Dine rettigheter
Rettighetene du har i jobben din styres av både tariffavtalen og lovverket. NSOF ivaretar interessene dine og er der for deg hvis du trenger hjelp når karrieren eller privatlivet skifter kurs.
Mer om dine rettigheter
Dette bør du vite og passe på når ting endres i karrieren eller privatlivet.
-
Sykemeldte (arbeidsuføre) er vernet mot oppsigelse det første året etter at arbeidsuførheten oppstod, jf. skipsarbeidsloven § 5-7. Hensikten med denne verneperioden er å gi deg tid og fred til å bli frisk. Du er derimot ikke vernet mot en oppsigelse dersom kan begrunnes i andre forhold enn sykdommen - som for eksempel nedbemanning i forbindelse med driftsinnskrenkning.
-
Oppsigelsestiden stopper ikke selv om man blir sykmeldt. Dersom man har rett på full sykelønn (altså tilsvarende fast avtalt månedslønn) opphører også dette fra det tidspunktet ansettelsesforholdet skulle opphøre (oppsigelsestidspunktet). Deretter vil du kun få sykepenger fra folketrygden inntil friskmelding og dertil eventuelle dagpenger (hvis du mot formodning ikke har fått deg ny jobb). Det er altså ingen forlengelse eller «frysing» av oppsigelsestid dersom du blir sykemeldt under oppsigelsestiden.
Er du sykmeldt er du vernet fra å bli oppsagt med begrunnelse i arbeidsuførheten i ett år fra arbeidsuførheten oppstod, men du er ikke vernet fra oppsigelse dersom denne er begrunnet i annen saklig årsak.
-
Gyldig helseattest/ helseerklæring er en forutsetning for å kunne tjenestegjøre om bord. Er det en sykdom eller skade som er årsaken til at du ikke fornyet helseerklæringen eller får en udyktighetserklæring, vil du som hovedregel være vernet fra oppsigelse i inntil 12 måneder, jf. Skipsarbeidslovens § 5-7. Etter dette kan du sies opp. Les mer under Sykemelding.
-
Husk at din ansettelsesavtale i tillegg til personalia og arbeidsgiveropplysninger skal inneholde referanse til en gyldig overenskomst (med rett navn på overenskomsten), samt henvisning til eventuell særavtale/fastlønnsavtale, dersom en slik avtale regulerer lønns- og arbeidsvilkår i din stilling.
Hvis arbeidsavtalen ikke er knyttet til en overenskomst, så er den å betrakte som en individuell avtale. Da skal arbeidstaker være spesielt oppmerksom på vilkår om lønn, arbeidstid, turnus, forsikringer, permisjonsordninger etc. Husk at arbeidskontrakten skal signeres og at overenskomst, særavtaler eller annet som avtalen viser til ligger vedlagt.
-
Skipsarbeidsloven (SAL § 7.3) gir rett på 2 uker fri uten lønn i forbindelse med fødsel (nedkomst) av eget barn.
Norsk Sjøoffisersforbund har fremforhandlet rett til 2 ukers velferdspermisjon i forbindelse med fødsel og egen adopsjon av barn. Den ansatte opprettholder sin faste lønn i 14 dager, samt den fritid han ville opptjent hvis han hadde vært i tjeneste om bord.
De forskjellige tariffavtaler har forskjellig tekst, så man bør lese hva som står i «sin» tariffavtale. Uttak av fødselspermisjon skal avtales med arbeidsgiver så tidlig som mulig.
-
Sjøfolk har de samme rettigheter til foreldrepermisjon som ansatte i landbaserte stillinger.
Opplysninger om hvordan man søker om foreldreperm og om foreldrestønad finnes på https://familie.nav.no/
Husk å varsle arbeidsgiver i god tid før man ønsker uttak av foreldrepermisjon.
-
Maksimalt erstatningsbeløp er 8 ganger folketrygdens grunnbeløp (8G), med unntak av riggansatte som har maksimalt erstatningsbeløp på 10G. Har du mindre enn fire års pensjonsgivende fartstid, har du dessverre ikke rett til lisenstapserstatning. Har du mellom 4 og 8 års pensjonsgivende fartstid, er maksimalt erstatningsbeløp 6G. Er du over 50 år når forsikringstilfellet inntreffer, vil maksimalt erstatningsbeløp bli redusert avhengig av alder ved forsikringstilfellets inntreden.
Det finnes unntak og varianter av lisenstaps- og trygghetsforsikringen. Vi anbefaler å kontakte forbundet dersom du er i tvil om du er erstatningsberettiget eller har fått uriktig erstatningsbeløp.
-
Fortrinnsrett til ny ansettelse for sjøfolk er hovedsakelig regulert i skipsarbeidsloven.
Arbeidsgiver skal informere arbeidstakerne om ledige stillinger i virksomheten. Er arbeidstaker sagt opp på grunn av virksomhetens forhold, f.eks. nedbemanning, har vedkommende fortrinnsrett til ny ansettelse i virksomheten, dersom vedkommende er kvalifisert til stillingen. Midlertidige ansatte kan ha fortrinnsrett hvis grunnen til at de ikke får fortsette skyldes virksomhetens forhold, som f.eks. nedbemanning.
Vikarer har ikke fortrinnsrett til ny ansettelse, da de vikarierer for noen som skal komme tilbake.
For å gjøre fortrinnsretten gjeldende, må arbeidstaker ha vært ansatt i til sammen 12 måneder i de siste to årene.
Arbeidstaker som er sagt opp på grunn av virksomhetens forhold, har fortrinnsrett til ny ansettelse i virksomheten, med mindre det gjelder en stilling vedkommende ikke er kvalifisert til.
Tariffavtalen har regler om ansiennitet og fortrinnsrett.
I NOR-området (avtaler med Norges Rederiforbund for offshore m.fl) har som er sagt opp på grunn av innskrenkninger fortrinnsrett ved nyansettelser hos arbeidsgiver i inntil ett år. Sjekk din tariffavtale for å se hvilke regler som gjelder.
-
Avtalen skal inneholde opplysninger av vesentlig betydning for arbeidsforhold, som f.eks. lønn/hyre og fra hvilken dato hyren løper, prøvetid, tidsavgrensning hvis midlertidig stilling (gjelder også for vikariater), gjensidig oppsigelsesfrist, osv. Skriftlig arbeidsavtale skal foreligge snarest mulig og senest ved tiltredes om bord. Arbeidstaker har rett til å la seg bistå av tillitsvalgt ved utarbeidelse og ved endring av arbeidsavtalen. Prøvetiden kan være inntil seks måneder.
Det skal stå i ansettelsesavtalen dersom det er en tariffavtale som regulerer lønns- og arbeidsvilkår i stillingen man er ansatt, helt uavhengig av om man er medlem i et forbund eller ei.
-
Hovedregelen er at arbeidstaker skal ansettes fast. I visse tilfelle kan arbeidstaker ansettes midlertidig.
Midlertidige ansettelser kan gjøres i følgende tilfeller:
- For et bestemt tidsrom, for en bestemt reise eller for arbeid av forbigående varighet
- For arbeid som utføres i stedet for en annen eller andre (vikariat) (bestemt angitt person/personer)
- Praksisarbeid (f.eks. opplæringsstillinger)
En arbeidstaker som har vært sammenhengende midlertidig ansatt i virksomheten i mer enn fire år skal anses som fast ansatt og vanlige regler for oppsigelse gjelder. I noen tariffavtaler er det avtalt kortere tidsperspektiv.
Hvis det foreligger brudd på bestemmelsene om midlertidig ansettelse, må arbeidstaker gå rettens vei for å få en dom på om det foreligger et fast arbeidsforhold eller at arbeidsforholdet fortsetter. Brudd på bestemmelsene kan også utløse erstatning til arbeidstaker.
-
Loss of Licence er en erstatning som du kan ha rett på dersom du får en permanent udyktighetserklæring. Det kalles også for en lisenstapserstatning og er en del av trygghetforsikringen du har gjennom din tariffavtale.
Forsikringstilfellet inntreffer om du får udyktighetserklæring med varig virkning. Det er med andre ord datoen angitt på den permanente udyktighetserklæringen er avgjørende for utbetaling, ikke tidspunktet uførheten oppstod eller du ble sykemeldt. Du vil kunne ha rett på lisenstapserstatning inntil ett år etter at arbeidsforholdet opphørte - gitt at du fortsatt er sykemeldt av samme årsak som ligger til grunn for udyktighetserklæringen.
Sjekk din tariffavtale for hva som gjelder for deg. Vilkårene varierer noe fra tariffområde til tariffområde, men hovedregelen er at du må ha minimum fire års pensjonsgivende fartstid for å ha rett på lisenstapserstatning. For fiskeri er det ingen lisenstapserstatning.
-
Blir du sykemeldt vil du, dersom du er medlem i norsk folketrygd, ha rett på sykepenger fra folketrygden. De første 16 dagene med sykepenger dekkes av arbeidsgiveren, deretter NAV. Skipsarbeidsloven §4-4 gir deg rett på full lønn under sykdom (selv om man ikke skulle ha fulle sykepengerettigheter hos NAV). NSOF har i de tariffavtaler som bygger på arbeidsmiljøloven fremforhandlet at du også her opprettholder fast månedslønn under sykemeldingen. Gjelder ikke fiskeri med mindre du har garantilønn.
Det er opp til rederiet å avgjøre om rederiet skal betale differansen mellom sykepengene fra NAV og din fast avtalte månedslønn, og at du mottar sykepengene fra NAV direkte, eller om rederiet utbetaler fast avtalt månedslønn og at sykepengene fra NAV går direkte til rederiet.
Vær klar over at det finnes en del unntak for sjøfolk i Folketrygdloven, blant annet når det gjelder krav til opptjeningstid for sykepenger. Ta kontakt med forbundet dersom du mener sykepenger er urettmessig uteblitt.
-
Klage på udyktighetserklæring sendes til sjømannslegen som fattet vedtaket om udyktighet eller begrenset helseerklæring. Klagen må være skriftlig og du må begrunne klagen og skrive hva som ønskes endret. I tillegg vedlegges informasjon om din stilling, arbeidsoppgaver (inkludert sikkerhetsrelaterte funksjoner), type fartøy, arbeidstid, bemanning og fartsområde som du mener har relevans for klagen.
Sjømannslegen vurderer deretter om vedtaket om udyktighet eller begrenset helseerklæring skal opprettholdes eller endres. Opprettholdes vedtaket, behandles saken deretter auomatisk i en fagnemnd. -
Oppfyller du ikke kravene for helseerklæring i helseforskriften og det ikke er sannsynlig at din helse vil bedre seg innen to år, skal sjømannslegen utstede permanent udyktighetserklæring. Er det derimot sannsynlig at du innen to år kan oppfylle kravene, skal sjømannslegen utstede foreløpig udyktighetserklæring.
Sjømannslegen kan også utstede en midlertidig udyktighetserklæring dersom det uten forutgående helseundersøkelse er forhold som gjør det overveiende sannsynlig at en arbeidstaker ikke lenger tilfredsstiller kravene til helseerklæring.Les mer på Sjøfartsdirektoratets nettsider.
-
En helseerklæring er en erklæring fra sjømannslege om at man er helsemessig skikket til å gjøre tjeneste på norske skip/innretninger. Erklæringen er som hovedregel gyldig i to år.
Helseerklæringen kan i noen tilfeller bli begrenset, for eksempel til et bestemt fartsområde, et bestemt tidsrom og/eller en bestemt tjeneste om bord. Dersom kravene til helse overhodet ikke er oppfylt, skal sjømannslegen utstede en udyktighetserklæring.
Det er rederiet som skal bære kostnadene knyttet helseundersøkelse og utstedelse av helseerklæring.
Les mer på Sjøfartsdirektoratets nettsider.
-
Ja, i jobbsaker. Hvis forbundet tar saken din og kobler inn advokat, er det selvfølgelig gratis for deg.
Ja, du har rett på advokatbistand i private saker gjennom advokatfirmaet Legalis. Det er også en advokatddekning inkludert i innboforsikringen.
Nei, du har foreløpig IKKE full advokatforsikring inkludert i medlemskapet. Den må du kjøpe i tillegg. (Sommeren 2025 blir advokatforsikring en del av medlemskapet - følg med!)
-
Nei og ja. Hvis du mottar dagpenger fra NAV under permitteringen, kan du søke om å få redusert kontingenten. Du beholder alle rettigheter og forsikringer.
For måneder du ikke har krav på dagpenger fordi du er på fri, ferie, er sykmeldt eller har annet arbeid, betaler du ordinær kontingent.
-
Ja. Så lenge du får sykepenger fra arbeidsgiver eller NAV, må du beholde vanlig medlemskap og betale full kontingent. Da beholder du alle rettigheter og forsikringer. Husk å gi oss beskjed hvis arbeidsgiver stopper trekk over lønn mens du er syk.
Hvis du du ikke lenger får sykepenger, men f.eks. arbeidsavklaringspenger eller andre stønader fra NAV, kan du søke om redusert kontingent.
-
Ja! Som arbeidssøkende, ved vikariater eller midlertidige ansettelser, er et fagforeningsmedlemskap viktigere enn noen sinne. Ikke meld deg ut av Norsk Sjøoffisersforbund før du eventuelt har fått deg fast stilling i land der det er naturlig å bytte til en annen fagforening.
Hvis du får stønad fra NAV, kan du søke om redusert kontingent.
-
Nei, det trenger du ikke! Så lenge du jobber i maritim sektor, er det store fordeler med å videreføre et fullt medlemskap i Norsk Sjøoffisersforbund!
Ikke stå uten sikkerhetsnett. Hvis det ikke er naturlig for deg å melde overgang til en annen fagforening i den nye jobben din, bør du stå videre hos oss.
Spør oss om dine rettigheter
Sjekk hva tariffavtalen og lovverket sier om rettighetene dine. Hvis du står fast eller tror du ikke får de du har krav på, hjelper vi deg.
Trond Løfgren
Avdelingsleder
Tlf: 22005500
E-post: tariff@nsof.noErling Fasting
Seniorrådgiver
Tlf: 22005500
E-post: tariff@nsof.noTrond A. Dyb
Seniorrådgiver, Ålesund
Tlf: 22005500
E-post: tariff@nsof.noLeif Ivar Bakke
Seniorrådgiver, Bergen
Tlf: 22005500
E-post: tariff@nsof.noOppdateringer
17. okt. 2024
Lønnsoppgjør
Tariffavtalen
Offshore
Aktiviteter
17. og 22. oktober holdes digitalte medlemsmøter om tariffoppgjøre i NOR NR-området. Les mer her.
21. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Styret i International Federation of Shipmasters' Associations (IFSMA) hadde onsdag møte med IMOs generalsekretær Arsenio Dominguez i London. - Internasjonale spørsmål sto i høysetet, særlig den skremmende situasjonen sjøfolk blir utsatt for i Rødehavet, sier adm. dir. Hans Sande, som er IFSMAs president. Sande understreket overfor Dominguez at Norsk Sjøoffisersforbund ser alvorlig på situasjonen og at ingen sjøfolk skal seile inn i farvann hvor risikoen for liv og helse står på spill.
16. feb. 2024
Arbeidsliv
HMS
Over 18.000 sjøfolk bruker appen «Medico» som er laget av Gard Forsikring, Radio Medico og Sjøfartsdirektoratet. Nå er appen forbedret. Les mer og last ned appen her.
07. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Aktiviteter
Advokat Martha Nordal representerte NSOF på NTFs kvinnekonferanse i Stockholm 5.-6. februar.
23. jan. 2024
Arbeidsliv
Organisasjon
Aktiviteter
Styret i Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse møtes denne uken, blant annet for å behandle søknader om midler. Avdelingsleder Morten Kveim representerer NSOF i stiftelsens styre. Om snmk
22. jan. 2024
Arbeidsliv
Pensjon
Nærskipsfart og akvashipping
Aktiviteter
Gruppesøksmålet som Norsk Sjøoffisersforbund og Norsk Sjømannsforbund har anlagt mot Sølvtrans behandles i Ålesund tingrett tirsdag - torsdag
22. jan. 2024
Tariffavtalen
Ferge- og lokalfart
Aktiviteter
Medlemmer i innenriksrederier som bruker tilpasset skift er innkalt til informasjonsmøter denne uken.
22. jan. 2024
Aktiviteter
Arbeidsliv
Nordisk Navgatørkongress har møte i Gøteborg denne uken. Sjøfartsdirektørene fra de nordiske landene deltar og et av temaene for møtet er psykososialt arbeidsmiljø.
01. jan. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
1. januar 2024 trådte en rekke regelverksendringer av betydning for den maritime næringen i kraft. Besøk Sjøfartsidirektoratet for oversikt over viktige endringer som er fastsatt av Stortinget og på departementsnivå.
Aktuelt
NSOF Ung
Tariffavtalen
– Ingen kan leve av en lønn på 9000 kroner
Kadettlønn er den første fanesaken til det nyetablerte NSOF Ung. Sammen med Norsk Sjøoffisersforbund går det nyetablerte ung-styre høyt på banen med et krav om en betydelig forbedring av vilkårene for kadettene.
Arbeidsliv
Ferge- og lokalfart
Diskuterte ferge med direktoratet
18. september var NSOF i Haugesund for å møte fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim og flere andre ledere i Sjøfartsdirektoratet. Hovedtema for møtet var arbeidsforholdene i ferge- og lokalfarten.
Arbeidsliv
Maritim næring
Gjennomgår av maritimt regelverk
Sjømannsorganisasjonene har lenge etterlyst en revisjon og modernisering av det maritime regelverket. Nå setter regjeringen i gang.
Tariffavtalen
Arbeidsliv
Vant rettsak om landlovnekt
Kompensasjon for landlovnekt på grunn av smittevernhensyn ikke er innbakt i fastlønnen. Dette har Arbeidsretten slått fast etter at LO og Norsk Sjøoffisersforbund tok Norges Rederiforbund til retten.
Tariffavtalen
Arbeidsliv
Offshore service
Eidesvik med unik avtale om fleksibel arbeidstid
Hos Eidesvik Offshore har fagforeninger og rederi fått på plass en avtale som gir ansatte muligheten til mer fleksibel arbeidstid, i form av midlertidig redusert stilling i faser av livet der de ønsker dette.
Maritim næring
HMS
Arbeidsliv
DSO
Digitalisering og sikkerhet
Koblinger mellom digitalisering, HMS og partssamarbeid i olje, gass og annen havindustri.
Arbeidsliv
Samarbeidserklæring om likestilling i maritim næring
Næringen gir løpende innspill til regjeringes likestillingsstrategi for maritim næring