Maritim kompetanse og utdanning
NSOF jobber for at at lærestedene regulerer opptak til skolene i takt med næringens behov.
Det er ikke nok maritime studieplasser. De maritime utdanningene er underfinansierte, og det er underskudd på kadetter/lærlinger i forhold til antall lærlingeplasser. Norsk maritim næring er i kraftig vekst, men utdanning og videreutdanning går for sakte. Det skaper et kunnskapsgap. Slik det er i dag, makter vi ikke å utdanne norske sjøfolk raskt nok. Det kan føre til at maritim næring sakker akterut, og at vi ikke lykkes med det grønne skiftet.
De maritime utdanningsretningene er plassert i kategori E, noe som gir nær 200 000 kroner mindre per studieplass enn studieplasser i kategori A.
Det innebærer at nyutdannede ikke får tilstrekkelig opplæring og operasjonell erfaring med ny teknologi om bord. Selv om det er dyrt å løfte studiefinansieringen, vil det være enda dyrere å la det være. Det vil kunne føre til at Norge taper i den internasjonale konkurransen, og at norsk maritim næring sakker akterut.
Det vil være viktig at kompetansen maritim næring trenger, og kompetansen sjøfolkene har, er samkjørt. Norsk Sjøoffisersforbund jobber for at norske sjøoffiserer skal ha verdensledende oppdatert kompetanse, nå og i framtiden.
Digitalisering, teknologiutvikling, samt nye framdriftssystemer og energibærere på skip, stiller nye krav til kompetanse om bord og gir behov for kontinuerlig kompetanseutvikling. Nyutdannede sjøfolk er en viktig kilde til kompetanse for næringen, men eksisterende sjøfolk har også behov for kontinuerlig kompetanseutvikling. Ingen sjøfolk skal «gå ut på dato» som følge av manglende kompetanse. Derfor må kompetansegapet i maritim næring identifiseres og tettes.
NSOF jobber for:
- at lærestedene regulerer opptak til skolene i takt med næringens behov.
- at all ungdom som velger å utdanne seg til sjøoffiserer skal få tilbud om sertifikatgivende fartstid (kadettplass).
- at norske sjøoffiserer skal ha den lederkompetansen som kreves i en kompleks næring preget av stadig utvikling, omstilling og innovasjon.
- at alle studenter i maritime fag skal kjenne forbundets rolle og forstå verdien av et organisert arbeidsliv.
- at samtlige skoler skal ha et godt skolert skolekontaktutvalg (SKU).
- at «Ungdomskonferansen» gjeninnføres, i samarbeid med utdanningsinstitusjonene.
- at maritim utdanning reflekterer næringens kompleksitet og behov til kompetanse, utover minimumskrav i STCW.
- at forbundet aktivt er med på å promotere yrket for elever ved ungdomsskoler og videregående skoler.
Kontaktpersoner
Endre Borgen Mæland
Leder politikk og samfunnskontakt
Maritim politikk og kommunikasjon
Tlf: 93286411
E-post: endre@nsof.noMorten Kveim
Avdelingsleder sjøsikkerhet og utdanning
Sjøsikkerhet, regelverksutvikling, maritim utdanning og rekruttering.
Tlf: 95190819
E-post: morten.kveim@sjooff.noOppdateringer
28. nov. 2024
NSOF Ung
Organisasjon
Aktiviteter
Styremøte i NSOF Ung på Maritimt Hus
05. nov. 2024
Aktiviteter
NSOF Ung
Samling for skole- og ungdomskontakter
14. mar. 2024
Maritim næring
Frps stortingsrepresentanter Sivert Bjørnstad, Bengt Rune Strifeldt, Dagfinn Henrik Olsen, Frank Edvard Sve og Silje Hjemdal fremmet torsdag forslag om å styrke refusjonsordningen for sjøfolk (den såkalte nettolønnsordningen). Les mer om forslaget her.
06. mar. 2024
NSOF Ung
Aktiviteter
Medlemsfordeler
Årets happening for studenter, kadetter og unge offiserer - se program og detaljer her
21. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Styret i International Federation of Shipmasters' Associations (IFSMA) hadde onsdag møte med IMOs generalsekretær Arsenio Dominguez i London. - Internasjonale spørsmål sto i høysetet, særlig den skremmende situasjonen sjøfolk blir utsatt for i Rødehavet, sier adm. dir. Hans Sande, som er IFSMAs president. Sande understreket overfor Dominguez at Norsk Sjøoffisersforbund ser alvorlig på situasjonen og at ingen sjøfolk skal seile inn i farvann hvor risikoen for liv og helse står på spill.
12. feb. 2024
Maritim næring
Organisasjon
Denne uken får de fleste medlemmer innbydelse til å svare på spørreundersøkelsen "Fra sjø til land - Maritime karriereveier". NSOF oppfordrer alle til å delta i denne viktige kartleggingen. Avsenderadresse er feedback@guestback.net og det er helt trygt å følge lenken!
08. feb. 2024
Aktiviteter
NSOF Ung
NSOF deltok torsdag på Maritim Karrieredag, som arrangeres i regi av dyktige studenter ved USN Maritime (den maritime linjeforeningen ved Universitetet i Sørøst-Norge, Bakkenteigen). Les mer her
07. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Aktiviteter
Advokat Martha Nordal representerte NSOF på NTFs kvinnekonferanse i Stockholm 5.-6. februar.
01. jan. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
1. januar 2024 trådte en rekke regelverksendringer av betydning for den maritime næringen i kraft. Besøk Sjøfartsidirektoratet for oversikt over viktige endringer som er fastsatt av Stortinget og på departementsnivå.
Aktuelt
Maritim næring
Viktig stortingsmelding om totalberedskap
10. januar la regjeringen frem Stortingsmeldingen ”Forberedt på krise og krig”.
Maritim næring
Arbeidsliv
Norge trenger flere sjøfolk
Rapporten "Maritime karriereveier" ble presentert onsdag. For å sikre at Norge har nok sjøfolk vil det ikke bare være behov for økt rekruttering, men også for at flere jobber lenger på sjøen.
Maritim næring
Signerte maritimt klimapartnerskap
5. desember var representanter for store deler av den maritime næringen samlet i Oslo for å signere avtalen om maritimt klimapartnerskap med myndighetene.
NSOF Ung
Organisasjon
Ny student- og ungdomskontakt
Anna Monika Witkowska begynner som ny student- og ungdomskontakt i Norsk Sjøoffisersforbund.
Maritim næring
ESA kan ikke stoppe lovforslaget
Det er ingen grunn til at regjeringen skal stanse jobben med norske lønns- og arbeidsvilkår selv om ESA stiller spørsmål.
NSOF Ung
Organisasjon
Ny SKU-ledelse
Nadia Papoutsis-Foss fra Fagskolen i Agder Grimstad ble forrige uke valgt som ny leder av skole- og kadettutvalget. Stine Ruttenborg Kragh fra USN Universitetet i Sørøst-Norge er ny nestleder.
Maritim næring
ESA avslår ikke lovforslaget om norske lønns- og arbeidsvilkår
ESA har i en foreløpig vurdering slått fast at Norges foreslåtte lovendringer i allmenngjøringsloven og sektorlover for offshore-aktiviteter kan være uforenlige med EØS-retten.