IMG 8616

ESA avslår ikke lovforslaget om norske lønns- og arbeidsvilkår

ESA har i en foreløpig vurdering slått fast at Norges foreslåtte lovendringer i allmenngjøringsloven og sektorlover for offshore-aktiviteter kan være uforenlige med EØS-retten.

Publisert 22.10.2024

Ledelsen i LO, Norsk Sjøoffisersforbund og Norsk Sjømannsforbund 22. oktober ESA til dialogmøte på Folkets Hus. Bakgrunnen for møtet var ESAs brev av 16. oktober der regjeringens forslag til lov om norske lønns- og arbeidsvilkår i norsk farvann ble kommentert. LO-ledelsen la vekt på viktigheten av å ha et regulert arbeidsmarked som hindrer sosial dumping, i tråd med den norske arbeidslivsmodellen.- Det var et godt møte, der både vi og ESA fikk gitt utfyllende informasjon om våre betraktninger og hva forslaget innebærer, sier Kurt Inge Angell. 

– Jeg er veldig fornøyd med at LO fikk organisert dette møte så raskt etter brevet fra ESA. Vi fikk godt frem våre synspunkter, og dialogen med ESA var konstruktiv, sier Hans Sande. Vi er enige om å fortsette dialogen fremover.

ESAs vurdering kom som svar på Norges forespørsel om konsultasjoner knyttet til lovforslaget om norske lønns- og arbeidsvilkår.  ESA peker spesielt på at et krav om norsk minimumslønn for maritime transporttjenester, både innenlands (maritim kabotasje) og i relasjoner mellom Norge og andre EØS- eller tredjeland, utgjør en restriksjon og kan derfor være i strid med EØS-avtalen. ESA mener slike tiltak kan være i strid med EUs kabotasjeforordning. Norge har etter ESAs oppfatning ikke fremlagt tilstrekkelig dokumentasjon for å rettferdiggjøre en slik begrensning av friheten til å tilby maritime transporttjenester mellom EØS-stater og tredjeland med EØS-flaggede fartøy.

ESA inviterer regjeringen til videre diskusjoner om saken
ESA understreker at det er opp til Norge å vise at de foreslåtte tiltakene er rettferdige og proporsjonale. Den norske regjeringen blir derfor oppfordret til å ta hensyn til ESAs kommentarer og å holde dem informert om fremdriften i den lovgivende prosessen.

- Vi ser ikke dette som noe annet en invitasjon til en dypere diskusjon med ESA om saken. Etter snart 16 års arbeid med denne saken, føler vi oss trygge på reguleringen kan landes på en god måte. Vi oppfordrer derfor regjeringen om å være både løsningsorienterte og konstruktive, samt å bruke EØS-avtalens handlingsrom til det beste for hele den norske maritime næringen. Vi krever likeverdige konkurransevilkår for norske sjøfolk, hverken mer eller mindre, sa lederne i de tre Sjømannsorganisasjonene i en kommentar når ESAs vurdering ble kjent. 

ESA (Eftas overvåkingsorgan) er et tilsynsorgan som overvåker at EØS-avtalen overholdes i EFTA-landene Island, Liechtenstein og Norge, og sikrer at de følger EUs regelverk om konkurranse, statsstøtte og det indre marked.

Oppdateringer

Aktuelt