Kontakt oss
Vi svarer på dine spørsmål om jobb, lønn, rettigheter medlemskap og fordeler. Bruk skjemaet, ring eller send oss e-post.
Lønn og arbeidsliv
Når du har spørsmål om lønn, arbeidsforhold eller rettigheter
Medlemskap og fordeler
Spør oss om medlemskap, fordeler og betaling
Besøksadresse
NSOF har hovedkontor i Oslo.
Telefon
Vi har telefontid fra 0830-1500 på hverdager.
Kontakt oss
Se hva andre spør om
Her er noen av de vanligste spørsmålene NSOF får fra medlemmer og sjøoffiserer som vurderer medlemskap. Flere spørsmål og svar finner du på sidene om medlemskap, tariff og fordeler.
-
Fyll ut innmeldingsskjemaet, så reaktiverer vi medlemskapet ditt. Velkommen tilbake!
-
Hvilken tariffavtale som gjelder for deg, skal stå i din ansettelsesavtale. De fleste norske rederier bruker avtaler mellom NSOF og en av rederiorganisasjonene (Norges Rederiforbund, NHO Sjøfart, Kystrederiene med flere. )
Logg på min side for å se hvilken tariffavtale du er knyttet til i NSOF register og laste ned PDF av denne avtalen.
-
Hvem medlemmene har valgt som tillitsvalgte i ditt rederi, finner du på "min side".
Kontakt NSOF hvis det ikke er etablert tillitsvalgtordning der du jobber, så hjelper vi dere i gang med et valg.
-
De fleste har LOfavør innboforsikring med ubegrenset dekning.
Yrkesaktive er livsforsikret for 150 000 ut året de fyller 66.
Alle andre forsikringer må du velge selv.
Logg på "min side" for å sjekke hvilke forsikringer som er inkludert i ditt medlemskap.
-
Er du ansatt på NOR offshore service overenskomsten og skipet ditt opererer i nordeuropeisk farvann, vil du i tillegg til at de ekstra dagene regnes som tjenestedager, også få 1/30 månedslønn per dag i kompensasjonen. Denne kompensasjonen utbetales på neste månedslønn. Opererer fartøyet utenfor nordeuropeisk farvann («sør av Brest») vil du ha rett på kompensasjon først etter syvende dagen.
I enkelte andre tariffavtaler vil du ikke bli kompensert ekstra ved forlenget tjeneste, bortsett fra at dagene regnes som tjenestedager (plussdager) og ikke avspasering (minusdager).
Er det bare enkelte i mannskapet som får avvik fra oppsatt turnus, vil disse reglene gjelde for dem, selv om resten av mannskapet avløses til oppsatt tid.
-
Oppsigelsen skal være skriftlig. Oppsigelsestidens lengde er regulert i overenskomstene og i Skipsarbeidsloven §5-2. Oppsigelsestiden løper fra dato til dato (i motsetning til Arbeidsmiljøloven hvor den gjelder fra 1. i neste måned). Oppsigelsestiden er minimum 1 måned (for skipsførere minimum 3 måneder), men det kan avtales lenger oppsigelsestid. Arbeidsgiver har lønnsplikt og arbeidstaker har arbeidsplikt i oppsigelsestiden. Når oppsigelsen er sendt, så kan arbeidstaker og arbeidsgiver avtale kortere oppsigelsestid enn det som er regulert i lov eller overenskomst.
Oppsigelsestid i prøvetiden: Skipsarbeidsloven § 5.2.3:
Er arbeidstaker skriftlig ansatt med en bestemt prøvetid, er den gjensidige oppsigelsesfristen 14 dager. Vilkårene for dette er strenge, og må være begrunnet i arbeidstakers tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet eller pålitelighet. Oppsigelse må være gitt innen utløpet av prøvetiden.
-
Skipsarbeidsloven (SAL § 7.3) gir rett på 2 uker fri uten lønn i forbindelse med fødsel (nedkomst) av eget barn.
Norsk Sjøoffisersforbund har fremforhandlet rett til 2 ukers velferdspermisjon i forbindelse med fødsel og egen adopsjon av barn. Den ansatte opprettholder sin faste lønn i 14 dager, samt den fritid han ville opptjent hvis han hadde vært i tjeneste om bord.
De forskjellige tariffavtaler har forskjellig tekst, så man bør lese hva som står i «sin» tariffavtale. Uttak av fødselspermisjon skal avtales med arbeidsgiver så tidlig som mulig.
-
Sjøfolk har de samme rettigheter til foreldrepermisjon som ansatte i landbaserte stillinger.
Opplysninger om hvordan man søker om foreldreperm og om foreldrestønad finnes på https://familie.nav.no/
Husk å varsle arbeidsgiver i god tid før man ønsker uttak av foreldrepermisjon.
-
Loss of Licence er en erstatning som du kan ha rett på dersom du får en permanent udyktighetserklæring. Det kalles også for en lisenstapserstatning og er en del av trygghetforsikringen du har gjennom din tariffavtale.
Forsikringstilfellet inntreffer om du får udyktighetserklæring med varig virkning. Det er med andre ord datoen angitt på den permanente udyktighetserklæringen er avgjørende for utbetaling, ikke tidspunktet uførheten oppstod eller du ble sykemeldt. Du vil kunne ha rett på lisenstapserstatning inntil ett år etter at arbeidsforholdet opphørte - gitt at du fortsatt er sykemeldt av samme årsak som ligger til grunn for udyktighetserklæringen.
Sjekk din tariffavtale for hva som gjelder for deg. Vilkårene varierer noe fra tariffområde til tariffområde, men hovedregelen er at du må ha minimum fire års pensjonsgivende fartstid for å ha rett på lisenstapserstatning. For fiskeri er det ingen lisenstapserstatning.
-
Sykemeldte (arbeidsuføre) er vernet mot oppsigelse det første året etter at arbeidsuførheten oppstod, jf. skipsarbeidsloven § 5-7. Hensikten med denne verneperioden er å gi deg tid og fred til å bli frisk. Du er derimot ikke vernet mot en oppsigelse dersom kan begrunnes i andre forhold enn sykdommen - som for eksempel nedbemanning i forbindelse med driftsinnskrenkning.
-
Oppfyller du ikke kravene for helseerklæring i helseforskriften og det ikke er sannsynlig at din helse vil bedre seg innen to år, skal sjømannslegen utstede permanent udyktighetserklæring. Er det derimot sannsynlig at du innen to år kan oppfylle kravene, skal sjømannslegen utstede foreløpig udyktighetserklæring.
Sjømannslegen kan også utstede en midlertidig udyktighetserklæring dersom det uten forutgående helseundersøkelse er forhold som gjør det overveiende sannsynlig at en arbeidstaker ikke lenger tilfredsstiller kravene til helseerklæring.Les mer på Sjøfartsdirektoratets nettsider.
-
Overgang til annet forbund
Husk at du kan miste både stemmerett og innflytelse i tariffoppgjør, rett på streikebidrag og viktige forsikringer hvis du bytter til et annet forbund. Sjekk nøye hva du har og hva du får!
Sluttet til sjøs?
Vi anbefaler at du melder overgang til det fagforbundet som har avtalerett der du jobber nå. Velger du et LO-forbund får du med deg innboforsikringen din og alle LOfavør-fordelene dine over.
-
Du betaler 580,- kroner i måneden for å være medlem (fra og med januar 2024). Alle betaler det samme. Innboforsikring og livsforsikring er inkludert. Det er ingen tillegg.
Studenter betaler 252 kr halvåret. Innbo er inkludert.
Husk at du kan trekke kontingenten fra på skatten!
-
De finner du du her eller i LOfavør-appen som du kan laste ned til din telefon. Mye nyttig informasjon om innboforsikringen finner du også hos Sparebank1.
-
Se "min side" for å sjekke om livsforsikring er inkludert i ditt medlemskap. Vilkårene finner du her.
-
Nei, reiseforsikring er ikke inkludert. Bestill med gode rabatter gjennom LOfavør eller Sjøoffiserenes forsikringskontor.
-
Ja, i jobbsaker. Hvis forbundet tar saken din og kobler inn advokat, er det selvfølgelig gratis for deg.
Ja, du har rett på advokatbistand i private saker gjennom advokatfirmaet Legalis. Det er også en advokatddekning inkludert i innboforsikringen.
Nei, du har foreløpig IKKE full advokatforsikring inkludert i medlemskapet. Den må du kjøpe i tillegg. (Sommeren 2025 blir advokatforsikring en del av medlemskapet - følg med!)
-
Det kommer an på hvor du har bestilt forsikringen. Se siste faktura hvis du er usikker.
Spørsmål om livsforsikring, reise, behandlingsforsikring og andre forsikringer du har bestilt gjennom Sjøoffiserenes forsikringskontor: Telefon 23 11 35 75 post@sjoofforsikring.no
Individuelle forsikringer/skadeforsikringer, f.eks bil, villa, båt du har bestilt med forbundsrabatt direkte av Tryg forsikring: Telefon 55 17 26 69 kundeservice@tryg.no
LOfavør-forsikringer i Sparebank1: Kontakt LOfavør Telefon 416 06 60 eller ditt lokale Sparebank1-kontor.
Fortsatt forvirret? Se full oversikt over vårt brede forsikringstilbud.
-
Nei. NSOFs kollektive forsikringer er obligatoriske. Det vil si at de inngår som en del av medlemskapet. 900 000 nordmenn har LOfavør innboforsikring obligatorisk som en del av sitt fagforeningsmedlemskap. Det er derfor den er Norges beste.
-
Ja!
LOfavør er fordelsprogrammet for alle som er organisert i et LO-forbund. Med over 1 million medlemmer forhandler LOfavør frem gunstige og trygge avtaler for alle medlemmer. Noen av fordelene får du automatisk når du melder deg inn. Andre fordeler ligger der som et tilbud du kan benytte hvis du vil.
Alle medlemmer av NSOF kan bruke alle LOfavør-tilbud, også de som ikke er omfattet av LOfavør innboforsikring.
-
Nei, beholder det samme medlemskapet og de samme rettighetene. Hvis du får foreldrepenger direkte fra NAV i stedet for fra arbeidsgiver, bør du betale din kontingent over faktura i stedet for lønnstrekk. Du endrer betalingsmåte på "min side".
-
Gå til min side og endre status til kadett. Du betaler det samme som ved juniormedlemskap.
-
Ja. Så lenge du får sykepenger fra arbeidsgiver eller NAV, må du beholde vanlig medlemskap og betale full kontingent. Da beholder du alle rettigheter og forsikringer. Husk å gi oss beskjed hvis arbeidsgiver stopper trekk over lønn mens du er syk.
Hvis du du ikke lenger får sykepenger, men f.eks. arbeidsavklaringspenger eller andre stønader fra NAV, kan du søke om redusert kontingent.
-
Nei, det trenger du ikke! Så lenge du jobber i maritim sektor, er det store fordeler med å videreføre et fullt medlemskap i Norsk Sjøoffisersforbund!
Ikke stå uten sikkerhetsnett. Hvis det ikke er naturlig for deg å melde overgang til en annen fagforening i den nye jobben din, bør du stå videre hos oss.
-
Logg på min side og endre dine opplysninger, eller send oss en e-post.
Viktig! Gi beskjed til din nye arbeidsgiver hvis du vil betale over lønnstrekk. Det går ikke automatisk.
Hvis du har pause mellom jobbene, må du kontakte oss for å betale kontingent over faktura. -
Logg på min side og endre dine opplysninger, eller send oss en e-post. Hvis du har vært medlem i over fem år og tar ut full alderspensjon, kan du søke om «ikke yrkesaktivt medlemskap», til en rimeligere kontingent.