Rådgivning og juridisk bistand
Du har alltid NSOFs tillitsvalgte, rådgivere, jurister og advokater ryggen. Medlemskapet i Norsk Sjøoffisersforbund er din forsikringspolise hvis du ikke får det du har krav på som ansatt.
Akkurat som med hus- eller ulykkesforsikring, er det beste om man aldri får bruk for forsikringen et medlemskap gir. Men får du problemer – små eller store – må du ikke nøle med å bruke oss!
Norsk Sjøoffisersforbunds rådgivere behandler saker knyttet til ansettelse og oppsigelse, lønn- og arbeidstid, ulykker og andre forhold på arbeidsplassen. Forbundets rådgivere følger opp og kobler på advokat om nødvendig.
Sett deg inn i hvilke rettigheter du har. Ikke gå i drøftelser med rederiet alene, og ikke underskriv på noe før du har vært i kontakt med tillitsvalgt eller forbundet.
Krever inn penger
I 2022 krevde forbundets rådgivere og jurister inn over 12 millioner i lønn og ytelser på vegne av medlemmer som ikke hadde fått det de hadde krav på. Forhandlingsavdelingen svarte ut over fire tusen spørsmål og saker fra medlemmer og tillitsvalgte i alle fartsområder. I tillegg kommer alle saker dyktige tillitsvalgte i NSOF har løst lokalt.
Kontakt tillitsvalgt
Har du spørsmål om praksis i ditt rederi eller lokale saker, bør du spørre din tillitsvalgte før du kontakter NSOF.
Du finner kontaktinformasjon til tillitsvalgt i ditt rederi på "min side."
Vi hjelper deg
Du behøver ikke ha en stor sak for å få hjelp av forbundet ditt. Vi svarer på det du lurer på.
Send epost til tariff@nsof.no eller ring 22 00 55 00, så kobler vi deg til riktig person.
Trond Løfgren
Avdelingsleder
Tlf: 22005500
E-post: tariff@nsof.noErling Fasting
Seniorrådgiver
Tlf: 22005500
E-post: tariff@nsof.noTrond A. Dyb
Seniorrådgiver, Ålesund
Tlf: 22005500
E-post: tariff@nsof.noLeif Ivar Bakke
Seniorrådgiver, Bergen
Tlf: 22005500
E-post: tariff@nsof.noStig Fredrik Olaisen
Seniorrådgiver
Tlf: 22005500
E-post: tariff@nsof.noVanlige spørsmål
Har andre lurt på det samme eller hatt samme problem som deg? Her er noen av de vanligste spørsmålene NSOFs rådgivere svarer på.
-
Hvilken tariffavtale som gjelder for deg, skal stå i din ansettelsesavtale. De fleste norske rederier bruker avtaler mellom NSOF og en av rederiorganisasjonene (Norges Rederiforbund, NHO Sjøfart, Kystrederiene med flere. )
Logg på min side for å se hvilken tariffavtale du er knyttet til i NSOF register og laste ned PDF av denne avtalen.
-
Avtalen skal inneholde opplysninger av vesentlig betydning for arbeidsforhold, som f.eks. lønn/hyre og fra hvilken dato hyren løper, prøvetid, tidsavgrensning hvis midlertidig stilling (gjelder også for vikariater), gjensidig oppsigelsesfrist, osv. Skriftlig arbeidsavtale skal foreligge snarest mulig og senest ved tiltredes om bord. Arbeidstaker har rett til å la seg bistå av tillitsvalgt ved utarbeidelse og ved endring av arbeidsavtalen. Prøvetiden kan være inntil seks måneder.
Det skal stå i ansettelsesavtalen dersom det er en tariffavtale som regulerer lønns- og arbeidsvilkår i stillingen man er ansatt, helt uavhengig av om man er medlem i et forbund eller ei.
-
I enkelte overenskomster, eksempelvis NOR Offshore Service, skiller vi mellom disse forholdene. Forlenget tjeneste/ avvik fra turnus er når du blir stående ekstra om bord, enten i forkant eller etterkant av planlagt mannskapsbytte. Eller at du blir gående hjemme noen dager ekstra, alternativt kommer hjem noen dager tidligere enn oppsatt byttedag.
Dersom du blir utkalt til ekstratjeneste, er dette tjeneste som foregår utenom oppsatt turnusplan. Du reiser med andre ord ut på din oppsatte fritid og hjem på din oppsatte fritid. Vi sier ofte at ekstratjenesten har «luft i begge ender» - den skjer altså ikke i sammenheng med / umiddelbart i forkant eller etterkant av din oppsatte turnus.
Det kan være ulik kompensasjon som gjelder i de forskjellige tilfeller, sjekk din tariffavtale om hva som gjelder.
-
Dette avhenger i stor grad av hvilken overenskomst du er avlønnet etter. Er du eksempelvis ansatt på NOR offshore service overenskomsten og skipet ditt opererer i nordeuropeisk farvann, vil du i utgangspunktet få 3/30 månedslønn per dag i kompensasjon (men dagene føres fortsatt som avspasering i fritidsregnskapet).
I noen tariffavtaler vil du ikke bli kompensert ved ekstra tjeneste bortsett fra at dagene regnes som tjenestedager (plussdager).
-
Du kan bli beordret. Det er også derfor vi har regler for kompensasjon dersom slik beordring skulle finne sted.
NSOFs erfaring er at mange arbeidsgivere er hensynsfulle i slike sammenhenger og tar hensyn til eventuelle motforestillinger mot å reise ut. Er det forhold som i utgangspunktet ville gitt rett på velferdspermisjon som er bakgrunnen for at du motsetter deg utreise/ forlenget tjeneste, vil dette naturligvis styrke din sak.
Vi anbefaler våre medlemmer å informere rederiet dersom du planlegger noe på din fritur som kan gjøre det problematisk dersom du må stå ekstra om bord. Eksempler på dette kan være bryllup, barnedåp, konfirmasjon etc.
-
Er du ansatt på NOR offshore service overenskomsten og skipet ditt opererer i nordeuropeisk farvann, vil du i tillegg til at de ekstra dagene regnes som tjenestedager, også få 1/30 månedslønn per dag i kompensasjonen. Denne kompensasjonen utbetales på neste månedslønn. Opererer fartøyet utenfor nordeuropeisk farvann («sør av Brest») vil du ha rett på kompensasjon først etter syvende dagen.
I enkelte andre tariffavtaler vil du ikke bli kompensert ekstra ved forlenget tjeneste, bortsett fra at dagene regnes som tjenestedager (plussdager) og ikke avspasering (minusdager).
Er det bare enkelte i mannskapet som får avvik fra oppsatt turnus, vil disse reglene gjelde for dem, selv om resten av mannskapet avløses til oppsatt tid.
-
Oppsigelsen skal være skriftlig. Oppsigelsestidens lengde er regulert i overenskomstene og i Skipsarbeidsloven §5-2. Oppsigelsestiden løper fra dato til dato (i motsetning til Arbeidsmiljøloven hvor den gjelder fra 1. i neste måned). Oppsigelsestiden er minimum 1 måned (for skipsførere minimum 3 måneder), men det kan avtales lenger oppsigelsestid. Arbeidsgiver har lønnsplikt og arbeidstaker har arbeidsplikt i oppsigelsestiden. Når oppsigelsen er sendt, så kan arbeidstaker og arbeidsgiver avtale kortere oppsigelsestid enn det som er regulert i lov eller overenskomst.
Oppsigelsestid i prøvetiden: Skipsarbeidsloven § 5.2.3:
Er arbeidstaker skriftlig ansatt med en bestemt prøvetid, er den gjensidige oppsigelsesfristen 14 dager. Vilkårene for dette er strenge, og må være begrunnet i arbeidstakers tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet eller pålitelighet. Oppsigelse må være gitt innen utløpet av prøvetiden.
-
Sjøfolk har de samme rettigheter til foreldrepermisjon som ansatte i landbaserte stillinger.
Opplysninger om hvordan man søker om foreldreperm og om foreldrestønad finnes på https://familie.nav.no/
Husk å varsle arbeidsgiver i god tid før man ønsker uttak av foreldrepermisjon.
-
Sykemeldte (arbeidsuføre) er vernet mot oppsigelse det første året etter at arbeidsuførheten oppstod, jf. skipsarbeidsloven § 5-7. Hensikten med denne verneperioden er å gi deg tid og fred til å bli frisk. Du er derimot ikke vernet mot en oppsigelse dersom kan begrunnes i andre forhold enn sykdommen - som for eksempel nedbemanning i forbindelse med driftsinnskrenkning.
-
Blir du sykemeldt vil du, dersom du er medlem i norsk folketrygd, ha rett på sykepenger fra folketrygden. De første 16 dagene med sykepenger dekkes av arbeidsgiveren, deretter NAV. Skipsarbeidsloven §4-4 gir deg rett på full lønn under sykdom (selv om man ikke skulle ha fulle sykepengerettigheter hos NAV). NSOF har i de tariffavtaler som bygger på arbeidsmiljøloven fremforhandlet at du også her opprettholder fast månedslønn under sykemeldingen. Gjelder ikke fiskeri med mindre du har garantilønn.
Det er opp til rederiet å avgjøre om rederiet skal betale differansen mellom sykepengene fra NAV og din fast avtalte månedslønn, og at du mottar sykepengene fra NAV direkte, eller om rederiet utbetaler fast avtalt månedslønn og at sykepengene fra NAV går direkte til rederiet.
Vær klar over at det finnes en del unntak for sjøfolk i Folketrygdloven, blant annet når det gjelder krav til opptjeningstid for sykepenger. Ta kontakt med forbundet dersom du mener sykepenger er urettmessig uteblitt.
-
Gyldig helseattest/ helseerklæring er en forutsetning for å kunne tjenestegjøre om bord. Er det en sykdom eller skade som er årsaken til at du ikke fornyet helseerklæringen eller får en udyktighetserklæring, vil du som hovedregel være vernet fra oppsigelse i inntil 12 måneder, jf. Skipsarbeidslovens § 5-7. Etter dette kan du sies opp. Les mer under Sykemelding.
-
Klage på udyktighetserklæring sendes til sjømannslegen som fattet vedtaket om udyktighet eller begrenset helseerklæring. Klagen må være skriftlig og du må begrunne klagen og skrive hva som ønskes endret. I tillegg vedlegges informasjon om din stilling, arbeidsoppgaver (inkludert sikkerhetsrelaterte funksjoner), type fartøy, arbeidstid, bemanning og fartsområde som du mener har relevans for klagen.
Sjømannslegen vurderer deretter om vedtaket om udyktighet eller begrenset helseerklæring skal opprettholdes eller endres. Opprettholdes vedtaket, behandles saken deretter auomatisk i en fagnemnd. -
Vi anbefaler deg å logge deg inn på nettsidene til Maritim Pensjonskasse (tidligere Pensjonstrygden for Sjømenn) for å se hva som er registrert på deg når det gjelder sjømannspensjon (herunder registrert fartstid) og hvilke muligheter du har til å ta ut dette. På denne nettsiden finner du også en del spørsmål og svar knyttet til sjømannspensjonen.
-
Hva du skal ha i lønn avhenger av hvilken tariffavtale jobben din er knyttet til, hvor mye du jobber, hvilke oppgaver som inngår i jobben din, hvilken ansiennitet du har og mange andre forhold. Mange steder finnes det også lokale avtaler ved siden av sentrale overenskomstene som NSOF forhandler for deg.
Les tariffavtalen din nøye og sjekk lønnstabellene. Hvis du trenger hjelp til å skjønne hvordan du skal regne ut ditt lønnsnivå, kan du spørre en kollega eller din tillitsvalgte. Er du usikker på om du får det du har krav på, kan vi i NSOF hjelpe deg.
Oppdateringer
21. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Styret i International Federation of Shipmasters' Associations (IFSMA) hadde onsdag møte med IMOs generalsekretær Arsenio Dominguez i London. - Internasjonale spørsmål sto i høysetet, særlig den skremmende situasjonen sjøfolk blir utsatt for i Rødehavet, sier adm. dir. Hans Sande, som er IFSMAs president. Sande understreket overfor Dominguez at Norsk Sjøoffisersforbund ser alvorlig på situasjonen og at ingen sjøfolk skal seile inn i farvann hvor risikoen for liv og helse står på spill.
16. feb. 2024
Arbeidsliv
HMS
Over 18.000 sjøfolk bruker appen «Medico» som er laget av Gard Forsikring, Radio Medico og Sjøfartsdirektoratet. Nå er appen forbedret. Les mer og last ned appen her.
07. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Aktiviteter
Advokat Martha Nordal representerte NSOF på NTFs kvinnekonferanse i Stockholm 5.-6. februar.
06. feb. 2024
Lønnsoppgjør
Ferge- og lokalfart
Nærskipsfart og akvashipping
Medlemskap
Forberedelsene til årets tariffoppgjør er i gang. Medlemmer i innenriksfarten (ferge- og lokal, Redningsselskapet, bukseringsrederiene med flere), i nærskipsfarten eller akvashipping skal du denne uka ha mottatt invitasjon til å fylle ut et spørreskjema om tariffoppgjøret. Følg med i innboksen din!
05. feb. 2024
Medlemskap
Aktiviteter
Organisasjon
7.-8. februar besøker NSOF, Dnmf og NSF skip i Bergens-området. Mer om skipsbesøk
23. jan. 2024
Arbeidsliv
Organisasjon
Aktiviteter
Styret i Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse møtes denne uken, blant annet for å behandle søknader om midler. Avdelingsleder Morten Kveim representerer NSOF i stiftelsens styre. Om snmk
22. jan. 2024
Arbeidsliv
Pensjon
Nærskipsfart og akvashipping
Aktiviteter
Gruppesøksmålet som Norsk Sjøoffisersforbund og Norsk Sjømannsforbund har anlagt mot Sølvtrans behandles i Ålesund tingrett tirsdag - torsdag
22. jan. 2024
Aktiviteter
Arbeidsliv
Nordisk Navgatørkongress har møte i Gøteborg denne uken. Sjøfartsdirektørene fra de nordiske landene deltar og et av temaene for møtet er psykososialt arbeidsmiljø.
17. jan. 2024
Medlemskap
Aktiviteter
NSOF kommer om bord! Ta kontakt hvis du vil ha besøk.
Aktuelt
Medlemskap
Organisasjon
Dette koster medlemskapet i 2025
Medlemskap i NSOF koster fra 1. januar 2025 kr 595,- per måned. Alle yrkesaktive medlemmer betaler det samme. Kontingenten inkluderer innboforsikring og livsforsikring. Det tilkommer ingen klubbkontingent eller andre tillegg.
Maritim næring
Arbeidsliv
Norge trenger flere sjøfolk
Rapporten "Maritime karriereveier" ble presentert onsdag. For å sikre at Norge har nok sjøfolk vil det ikke bare være behov for økt rekruttering, men også for at flere jobber lenger på sjøen.
Arbeidsliv
HMS
Starter STAMI-prosjektet i 2025
Arbeidsliv
Ferge- og lokalfart
Diskuterte ferge med direktoratet
18. september var NSOF i Haugesund for å møte fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim og flere andre ledere i Sjøfartsdirektoratet. Hovedtema for møtet var arbeidsforholdene i ferge- og lokalfarten.
Arbeidsliv
Maritim næring
Gjennomgår av maritimt regelverk
Sjømannsorganisasjonene har lenge etterlyst en revisjon og modernisering av det maritime regelverket. Nå setter regjeringen i gang.
Organisasjon
Medlemskap
Landsmøtet sa ja til å inkludere advokatforsikring
Landsmøtet i Alta har vedtatt å innføre advokatforsikring som en kollektiv forsikring i NSOF. Fra før har NSOF innboforsikring og livsforsikring som kollektive forsikringer.
Organisasjon
Medlemskap
Medlemmene har valgt nye styremedlemmer
Resultatet av valget på nye styremedlemmer, ble presentert på landsmøtet i Alta 11. september. Det er valgt åtte nye styremedlemmer og åtte varamedlemmer. Disse utgjør nå forbundets styre sammen med de seks som ble valgt for to år siden.