Illustrasjonsbilde c Freepik

Bedre arbeidsmiljø og forebygging må til

I 2024 registrerte Sjøfartsdirektoratet seks prosent flere ulykker og nestenulykker enn året før. Ikke siden 2008 har tallet vært så høyt. Vi må tenke bredt for å gjøre hverdagen til sjøs tryggere, mener NSOF.

Publisert 13.02.2025

I alt ble det meldt 1154 hendelser på næringsfartøy i 2024. Halvparten er ulykker og den andre halvparten nestenulykker.

Hendelsene Sjøfartsdirektoratet nå rapporterer om, gjelder næringsfartøy i 2024. Skipsulykker økte, mens personulykker holdt seg på samme nivå. Lasteskip sto for halvparten av ulykkene, ifølge direktoratets nye ulykkesstatistikk.

– Fem personer omkom om bord i næringsfartøy. Det er fem for mange, og fem familier som aldri blir det samme igjen. Det eneste positive vi kan trekke ut av tallene, er at det er en halvering sammenlignet med 2023, sier konstituert sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim i en kommentar til den ferske statistikken.

- I tillegg til gode sikkerhetsstyringssystemer, må vi jobbe systematisk med arbeidsmiljø og trivsel for å få ned ulykkestallene. Vi må tenke bredt for å gjøre hverdagen til sjøs tryggere, sier administrerende direktør Hans Sande i NSOF.

Snart kommer regjeringens samarbeidserklæring om likestilling i maritim næring. Her har NSOF sørget for at sikkerhetsaspektet har kommet med i tiltakene mot mobbing, trakassering og diskriminering som næringen har blitt enige om.

– Alle ansatte, uansett hvem de er og hva de står for, skal føle seg trygge, verdsatt og ivaretatt av sine kolleger. Bare da kan vi være sikre på at alle tør si ifra om risikofylte forhold og bidra til forbedring, slår Sande fast.

I tillegg til å unngå ulykker og hendelser, må vi være sikre på at arbeidsmiljøet til sjøfolkene ikke går på helsa løs. Våren 2025 starter det store HMS-prosjektet NSOF har tatt initiativ til, hvor STAMI skal gjøre tidenes bredeste kartlegging av hva sjøfolk utsettes for i hverdagen som kan påvirke helsa.

Oppdateringer

Aktuelt