
Historisk og viktig HMS-prosjekt
NSOF har lenge jobbet for å få fram flere fakta og mer kunnskap om sjøfolks arbeidsmiljø og helserisikoen ved å jobbe til sjøs. Nå har vi satt i gang et storstilt prosjekt for å få fram den kunnskapen vi trenger for å jobbe mer målrettet med å forebygge skader og bedre arbeidsmiljøet for sjøfolk.
Forskningsprosjektet, som skal gjennomføres av STAMI - Statens arbeidsmiljøinstitutt, skal kartlegge arbeidsmiljøet i den maritime næringen. Det skal avdekke og beskrive hvordan arbeidsmiljøforhold påvirker helse, ulykkesrisiko, sykefravær og turnover blant medlemmer av Norsk Sjøoffisersforbund (NSOF) og andre sjøfolk.
Den maritime næringen er kjent for å ha høyere risiko for ulykker enn landbaserte næringer. Til tross for en nedgang i dødsfall de siste tiårene, har antall ulykker og nestenulykker økt siden 2016. Menneskelig adferd, spesielt fatigue, er en betydelig faktor i disse ulykkene. Fatigue kan svekke oppmerksomheten og evnen til å utføre sikkerhetsrelaterte oppgaver, noe som gjør det til en kritisk utfordring for sikkerheten til sjøfolk.
Selv om sjøfolk har større risiko for ulykker og helseskader som følge av arbeidet, er sjøfolks arbeidsmiljø og risiko kartlagt og beskrevet i mindre grad enn mange andre næringer. Dette har NSOF tatt initiativ til å få gjort noe med.
Dette forskningsprosjektet skal gi verdifull innsikt i arbeidsmiljøet i den maritime næringen. Ved å identifisere og analysere arbeidsmiljøfaktorer, kan prosjektet bidra til å redusere ulykkesrisiko, forbedre helse, og gjøre næringen mer attraktiv for framtidige ansatte. Dette er spesielt viktig i lys av den grønne og digitale omstillingen næringen står overfor.
Målene med prosjektet er:
- Kartlegging av arbeidsmiljøfaktorer: Identifisere og analysere både subjektive og objektive arbeidsmiljøforhold.
- Sammenhenger mellom faktorer: Undersøke hvordan psykososiale, fysiske, organisatoriske og kjemiske faktorer påvirker helse og sikkerhet.
- Forebygging av helseskader: Utvikle kunnskap som kan brukes til å forebygge arbeidsrelaterte helseskader og forbedre opplæring i risikohåndtering.
- Rekruttering av arbeidskraft: Bidra til å gjøre den maritime næringen mer attraktiv for både nåværende og fremtidige ansatte, inkludert kvinner.

FORSKER: Markus Koch fra STAMI skal forske på sjøfolks helse. Skissen til det karleggingsprosjektetet ble først presentert for NSOFs landsmøte i Alta høsten 2024.
Prosjektet er delt inn i to deler. Del en er en spørreskjemaundersøkelse, dermedlemmer og andre sjøfolk blir invitert til å gi tilbakemelding hver tredje måned over en toårsperiode. Spørreskjemaet vil inkludere spørsmål om arbeidsmiljø, helse og sikkerhet.
Del to er fysiske målinger. For en undergruppe av deltakerne i de spesifikke fartsområdene, vil det bli gjennomført tekniske målinger av arbeidsmiljøfaktorer over flere arbeidsdager. Dette inkluderer bruk av sensorer for å registrere fysiske eksponeringer, som støy og vibrasjon.
Skjemaet og målingene skal kartlegge blant annet:
- Organisatoriske forhold: Irregulær arbeidstid, lange arbeidsuker, og bemanningsnivå.
- Psykososiale forhold: Jobbkrav, støtte fra kollegaer, og opplevelse av mobbing eller trakassering.
- Fysiske forhold: Biomekaniske belastninger, støy, og vibrasjoner.
- Kjemiske forhold: Eksponering for gasser, støv og kjemikalier.
Resultatene fra prosjektet vil gi en omfattende oversikt over arbeidsmiljøfaktorer i den maritime næringen. Dette vil inkludere:
- En bedre forståelse av sammenhenger mellom arbeidsmiljø og helse.
- Identifisering av risikofaktorer som kan føre til ulykker og sykefravær.
- Utvikling av anbefalinger for forbedringer i arbeidsmiljøet.
Mer om arbeidsmiljø og helse
Oppdateringer
06. mai 2024
Aktiviteter
HMS
Nærskipsfart og akvashipping
6. og 7. mai inviterer direktoratet skips- og rederiledelsen i fiskerinæringen til ISM-fagseminar i Tromsø. Seminaret er gratis og du kan lese mer her.
22. mar. 2024
HMS
Cruise og passasjertrafikk
Statens havarikommisjon (SHK) publiserte tirsdag sin rapport etter hendelsen med cruiseskipet Viking Sky i mars 2019. - Dette er en solid og gjennomarbeidet rapport. Undersøkelsen fokuserer på operasjonelle, tekniske og organisatoriske sikkerhetsproblemer som på ulike måter bidro til nestenulykken, sier avdelingsleder Morten Kveim. Les hele rapporten her.
21. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Styret i International Federation of Shipmasters' Associations (IFSMA) hadde onsdag møte med IMOs generalsekretær Arsenio Dominguez i London. - Internasjonale spørsmål sto i høysetet, særlig den skremmende situasjonen sjøfolk blir utsatt for i Rødehavet, sier adm. dir. Hans Sande, som er IFSMAs president. Sande understreket overfor Dominguez at Norsk Sjøoffisersforbund ser alvorlig på situasjonen og at ingen sjøfolk skal seile inn i farvann hvor risikoen for liv og helse står på spill.
16. feb. 2024
Arbeidsliv
HMS
Over 18.000 sjøfolk bruker appen «Medico» som er laget av Gard Forsikring, Radio Medico og Sjøfartsdirektoratet. Nå er appen forbedret. Les mer og last ned appen her.
12. feb. 2024
HMS
Medlemsfordeler
Sjømannskirkens fagseminar våren 2024 handler om sorg og hva kan vi gjøre når sorgen rammer en av våre kollegaer eller ansatte. Seminaret er gratis for NSOFs medlemmer. Les mer og meld deg på her.
09. feb. 2024
HMS
Medlemsfordeler
Aktiviteter
Sjøfolk med lang fartstid kan søke om støtte i Norges Rederiforbunds Sjømannsfond av 1918, «Kølafondet». Det deles ut hvert år i mai/juni, med søknadsfrist 1. mars. Les mer her.
07. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Aktiviteter
Advokat Martha Nordal representerte NSOF på NTFs kvinnekonferanse i Stockholm 5.-6. februar.
23. jan. 2024
Arbeidsliv
Organisasjon
Aktiviteter
Styret i Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse møtes denne uken, blant annet for å behandle søknader om midler. Avdelingsleder Morten Kveim representerer NSOF i stiftelsens styre. Om snmk
22. jan. 2024
Arbeidsliv
Pensjon
Nærskipsfart og akvashipping
Aktiviteter
Gruppesøksmålet som Norsk Sjøoffisersforbund og Norsk Sjømannsforbund har anlagt mot Sølvtrans behandles i Ålesund tingrett tirsdag - torsdag
Aktuelt

Arbeidsliv
Maritim næring
Kriminalisering og digitalisering
Kriminalisering av sjøfolk og autonome skip var tema for to store, internasjonale konferanser i IMOs hovedkvarter i London i juni. NSOFs direktør Hans Sande advarte mot å overse de menneskelige og sosiale aspektene ved økt autonomi.
Arbeidsliv
HMS
Vi trenger din stemme - delta i forskningsprosjekt!
Endelig er det banebrytende og viktige forskningsprosjektet «Maritim forskning - sjøfolks arbeidsliv og helse» i gang! Vi oppfordrer nå alle til svare på den første spørreundersøkelsen.

Tariffavtalen
Arbeidsliv
Når har du egentlig ferie?
Du bør varsle arbeidsgiver om hvilke friperioder du anser som ferie og ikke vil være tilgjengelig for ekstraarbeid eller endringer i skift eller turnus. Da står du mye sterkere.

Arbeidsliv
Maritim næring
Skal gjennomgå maritimt regelverk
Sjømannsorganisasjonene blir tungt involvert i lovutvalget som skal evaluere og revidere maritimt regelverk.

Arbeidsliv
HMS
Bedre regler om yrkesskade
2. juni vedtok Stortinget at viktige deler av ordningen med yrkesskadeforsikring skal endres. Stortinget slår fast at de som har et risikofylt yrke skal få styrkede rettigheter til erstatning ved skade. Regjeringen blir pålagt å fremme forslag til endringer som fører til at belastningslidelser man får på grunn av arbeidet blir omfattet av forsikringen.

Tariffavtalen
Arbeidsliv
Offshore service
Utvekslet erfaringer om 1:2-ordning
Under høstens hovedoppgjør ble det nedsatt et utvalg som blant annet skal se nærmere på dagens system med fritidsregnskap og hyretabeller for 1:2-ordning.

HMS
Historisk HMS-prosjekt
STAMI skal gjennomføre et omfattende forskningsprosjekt om sjøfolks arbeidsmiljø og helse, i samarbeid med NHO Sjøfart, Norges Rederiforbund, Norsk Sjømannsforbund og Det norske maskinistforbund.