Illustrasjonsbilde c Freepik

Historisk og viktig HMS-prosjekt

NSOF har lenge jobbet for å få fram flere fakta og mer kunnskap om sjøfolks arbeidsmiljø og helserisikoen ved å jobbe til sjøs. Nå har vi satt i gang et storstilt prosjekt for å få fram den kunnskapen vi trenger for å jobbe mer målrettet med å forebygge skader og bedre arbeidsmiljøet for sjøfolk.

Forskningsprosjektet, som skal gjennomføres av STAMI - Statens arbeidsmiljøinstitutt, skal kartlegge arbeidsmiljøet i den maritime næringen. Det skal avdekke og beskrive hvordan arbeidsmiljøforhold påvirker helse, ulykkesrisiko, sykefravær og turnover blant medlemmer av Norsk Sjøoffisersforbund (NSOF) og andre sjøfolk.

Den maritime næringen er kjent for å ha høyere risiko for ulykker enn landbaserte næringer. Til tross for en nedgang i dødsfall de siste tiårene, har antall ulykker og nestenulykker økt siden 2016. Menneskelig adferd, spesielt fatigue, er en betydelig faktor i disse ulykkene. Fatigue kan svekke oppmerksomheten og evnen til å utføre sikkerhetsrelaterte oppgaver, noe som gjør det til en kritisk utfordring for sikkerheten til sjøfolk.

Selv om sjøfolk har større risiko for ulykker og helseskader som følge av arbeidet, er sjøfolks arbeidsmiljø og risiko kartlagt og beskrevet i mindre grad enn mange andre næringer. Dette har NSOF tatt initiativ til å få gjort noe med.

Dette forskningsprosjektet skal gi verdifull innsikt i arbeidsmiljøet i den maritime næringen. Ved å identifisere og analysere arbeidsmiljøfaktorer, kan prosjektet bidra til å redusere ulykkesrisiko, forbedre helse, og gjøre næringen mer attraktiv for framtidige ansatte. Dette er spesielt viktig i lys av den grønne og digitale omstillingen næringen står overfor.

Målene med prosjektet er:

  1. Kartlegging av arbeidsmiljøfaktorer: Identifisere og analysere både subjektive og objektive arbeidsmiljøforhold.
  2. Sammenhenger mellom faktorer: Undersøke hvordan psykososiale, fysiske, organisatoriske og kjemiske faktorer påvirker helse og sikkerhet.
  3. Forebygging av helseskader: Utvikle kunnskap som kan brukes til å forebygge arbeidsrelaterte helseskader og forbedre opplæring i risikohåndtering.
  4. Rekruttering av arbeidskraft: Bidra til å gjøre den maritime næringen mer attraktiv for både nåværende og fremtidige ansatte, inkludert kvinner.
LM24 Koch Stami

FORSKER: Markus Koch fra STAMI skal forske på sjøfolks helse. Skissen til det karleggingsprosjektetet ble først presentert for NSOFs landsmøte i Alta høsten 2024.

Prosjektet er delt inn i to deler. Del en er en spørreskjemaundersøkelse, dermedlemmer og andre sjøfolk blir invitert til å gi tilbakemelding hver tredje måned over en toårsperiode. Spørreskjemaet vil inkludere spørsmål om arbeidsmiljø, helse og sikkerhet.

Del to er fysiske målinger. For en undergruppe av deltakerne i de spesifikke fartsområdene, vil det bli gjennomført tekniske målinger av arbeidsmiljøfaktorer over flere arbeidsdager. Dette inkluderer bruk av sensorer for å registrere fysiske eksponeringer, som støy og vibrasjon.

Skjemaet og målingene skal kartlegge blant annet:

  • Organisatoriske forhold: Irregulær arbeidstid, lange arbeidsuker, og bemanningsnivå.
  • Psykososiale forhold: Jobbkrav, støtte fra kollegaer, og opplevelse av mobbing eller trakassering.
  • Fysiske forhold: Biomekaniske belastninger, støy, og vibrasjoner.
  • Kjemiske forhold: Eksponering for gasser, støv og kjemikalier.

Resultatene fra prosjektet vil gi en omfattende oversikt over arbeidsmiljøfaktorer i den maritime næringen. Dette vil inkludere:

  • En bedre forståelse av sammenhenger mellom arbeidsmiljø og helse.
  • Identifisering av risikofaktorer som kan føre til ulykker og sykefravær.
  • Utvikling av anbefalinger for forbedringer i arbeidsmiljøet.

Mer om arbeidsmiljø og helse


Oppdateringer

Aktuelt