Havmiljø og klima
Gjennom mange år har Norge vært flinke til å utvikle og implementere gode regelverk for bærekraftig bruk av havet. Dette har ført til at norsk maritim næring står i en unik posisjon for å kunne være ledende innen utviklingen av løsninger for det grønne skiftet i og på havet.
Ved hjelp av norsk maritim kompetanse skal Norge være ledende innen utviklingen av løsninger for det grønne skiftet i og på havet. Havet gir oss mange verdier, men havet er sårbart. Med økende grad av plastforsøpling, utslipp og overforbruk, må man ta et felles ansvar for å sørge for at havet kan gi oss det vi trenger også i framtiden. For det er mangfoldet i havet som skaper produktiviteten vi høster av.
I skipsfarten finner vi mange av de store mulighetene for enkle utslippskutt. På bakgrunn av dette har FNs maritime organisasjon (IMO) vedtatt, med Norge i en ledende posisjon, å kutte totalutslipp fra sektoren med 50 prosent innen 2050. For å sørge for at denne omstillingen skjer i takt med de målsettingene man har, må man initiere gode tiltak for dette - enten gjennom krav til miljøvennlig transport i offentlige anskaffelsesprosesser, eller ved etablering av et næringsstyrt CO₂-fond, der innbetalingen benyttes til å støtte klimavennlige initiativ. Slike tiltak vil bidra til å øke omstillingstakten i maritim næring, og øke den eksisterende satsingen på alternative drivstoff og effektivisering av maritime operasjoner.
Kontaktpersoner
Endre Borgen Mæland
Leder politikk og samfunnskontakt
Maritim politikk og kommunikasjon
Tlf: 93286411
E-post: endre@nsof.noMorten Kveim
Avdelingsleder sjøsikkerhet og utdanning
Sjøsikkerhet, regelverksutvikling, maritim utdanning og rekruttering.
Tlf: 95190819
E-post: morten.kveim@sjooff.noOppdateringer
14. mar. 2024
Maritim næring
Frps stortingsrepresentanter Sivert Bjørnstad, Bengt Rune Strifeldt, Dagfinn Henrik Olsen, Frank Edvard Sve og Silje Hjemdal fremmet torsdag forslag om å styrke refusjonsordningen for sjøfolk (den såkalte nettolønnsordningen). Les mer om forslaget her.
21. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Styret i International Federation of Shipmasters' Associations (IFSMA) hadde onsdag møte med IMOs generalsekretær Arsenio Dominguez i London. - Internasjonale spørsmål sto i høysetet, særlig den skremmende situasjonen sjøfolk blir utsatt for i Rødehavet, sier adm. dir. Hans Sande, som er IFSMAs president. Sande understreket overfor Dominguez at Norsk Sjøoffisersforbund ser alvorlig på situasjonen og at ingen sjøfolk skal seile inn i farvann hvor risikoen for liv og helse står på spill.
12. feb. 2024
Maritim næring
Organisasjon
Denne uken får de fleste medlemmer innbydelse til å svare på spørreundersøkelsen "Fra sjø til land - Maritime karriereveier". NSOF oppfordrer alle til å delta i denne viktige kartleggingen. Avsenderadresse er feedback@guestback.net og det er helt trygt å følge lenken!
07. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Aktiviteter
Advokat Martha Nordal representerte NSOF på NTFs kvinnekonferanse i Stockholm 5.-6. februar.
01. jan. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
1. januar 2024 trådte en rekke regelverksendringer av betydning for den maritime næringen i kraft. Besøk Sjøfartsidirektoratet for oversikt over viktige endringer som er fastsatt av Stortinget og på departementsnivå.
15. des. 2023
HMS
Maritim næring
13. des. 2023
Maritim næring
Torsdag møtte NSOF, Sjømannsforbundet LO den nye fiskeri- og havministeren, Cecilie Myrseth om den nye loven om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på kontinentalsokkelen. De var tydelige overfor statsråden at denne saken er svært godt belyst og at vi er på overtid for å få loven behandlet i Stortinget.
12. des. 2023
Maritim næring
Administrerende direktør Hans Sande, styreleder Marius Strømmen og samfunnskontakt Endre Borgen Mæland møtte denne uken FrPs programkomite. - Fremskrittspartiet har vært en viktig støttespiller for nettolønnsordningen. De ønsker å lage et solid maritimt program og var nysgjerrig på våre innspill på blant annet rammevilkår, utdanning og beredskap, sier Sande etter møtet.
08. des. 2023
HMS
Maritim næring
Aktuelt
Maritim næring
Arbeidsliv
Norge trenger flere sjøfolk
Rapporten "Maritime karriereveier" ble presentert onsdag. For å sikre at Norge har nok sjøfolk vil det ikke bare være behov for økt rekruttering, men også for at flere jobber lenger på sjøen.
Maritim næring
Signerte maritimt klimapartnerskap
5. desember var representanter for store deler av den maritime næringen samlet i Oslo for å signere avtalen om maritimt klimapartnerskap med myndighetene.
Maritim næring
ESA kan ikke stoppe lovforslaget
Det er ingen grunn til at regjeringen skal stanse jobben med norske lønns- og arbeidsvilkår selv om ESA stiller spørsmål.
Maritim næring
ESA avslår ikke lovforslaget om norske lønns- og arbeidsvilkår
ESA har i en foreløpig vurdering slått fast at Norges foreslåtte lovendringer i allmenngjøringsloven og sektorlover for offshore-aktiviteter kan være uforenlige med EØS-retten.
Maritim næring
Justerer nettolønnsordningen
7. oktober la regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2025. På forhånd var det lekket at taket på nettolønnsordningen justeres med 5 500 kroner.
Arbeidsliv
Maritim næring
Gjennomgår av maritimt regelverk
Sjømannsorganisasjonene har lenge etterlyst en revisjon og modernisering av det maritime regelverket. Nå setter regjeringen i gang.
Organisasjon
Maritim næring
Landsmøtet ga innspill om viktige saker
Landsmøtet i Alta har diskutert hva som er viktig for forbundet framover og gitt innspill til programerklæringen i form av resolusjoner om tillitsvalgte, forbundets struktur og totalberedskap.