Frokostseminar maritime karriereveier
Statssekretær for fiskeri- og havministeren, Even Tronstad Sagebakken (t.v.) mottar rapporten "Maritime karriereveier" fra administrerende direktør Hans Sande under lanseringen av rapporten.

Norge trenger flere sjøfolk

I den nye Menon Economics-rapporten «Maritime karriereveier», som er bestilt av Norsk Sjøoffisersforbund, er tallene tydelige: For å sikre at Norge har nok sjøfolk vil det ikke bare være behov for økt rekruttering, men også for at flere jobber lenger på sjøen.

Publisert 12.12.2024

Onsdag den viktige rapporten overlevert statssekretær for fiskeri- og havministeren, Even Tronstad Sagebakken på et frokostseminar NSOF arrangerte sammen med blant annet Norges Rederiforbund. Her diskuterte vi hvordan vi kan skape framtidens studie- og arbeidsplasser som unge ønsker seg til, og som gjør at flere blir værende på sjøen, også gjennom ulike livsfaser.

Skal vi møte framtidens behov, må vi vite mer om hva som er de unges motivasjon for en maritim karriere, hva slags forventninger de har til en jobb på sjøen, og hvordan vi kan tilrettelegge arbeidshverdagen bedre for å inkludere flere. Matroslærling og Maritim Karriere-ambassadør Sandra Lorenze Vestnes fortalte på seminaret om gammeldagse holdninger, som kan gjøre det mindre attraktivt å jobbe til sjøs.

- Erfaring fra sjøen vil spille en nøkkelrolle fram mot 2030. Rapporten viser at erfaringsbasert kompetanse fra sjøen stadig blir mer etterspurt i norsk arbeidsliv, og hele 84 prosent av virksomhetene sier at praktisk og operasjonell erfaring fra sjøen er viktig for dem i tiden framover, trakk administrerende direktør Hans Sande fram under sitt innlegg.

Viktig underlag

Dette er tredje gang Menon Economics på oppdrag fra Norsk Sjøoffisersforbund kartlegger sjøfolks karriereveier til sjøs og på land. Formålet med rapporten er å dokumentere betydningen av erfaringsbasert maritim kompetanse i hele den maritime klyngen. 

Årets rapport inkluderer også en dypere analyse av arbeidsmarkedet for sjøfolk, og hva som kan gjøres for å holde flere i arbeid til sjøs over lenger tid. Forskerne har kartlagt holdningene og planene til sjøfolk som nærmer seg pensjonsalder og elevers og studenters forventninger om en jobb til sjøs.

Maritime karriereveier ill

Viktig for framtiden

Rapporten "Maritime Karriereveier 2024" gir en omfattende og detaljert innsikt i den nåværende situasjonen og framtidige behov i den norske maritime næringen. Her kan du lese mer og laste ned hele rapporten fra Menon Economics som pdf. 

Rapporten viser blant annet at

Sjøfolkene blir flere og eldre

Per 2023 var det registrert 20 000 norske maritime lønnstakere, en økning på 6 prosent sammenlignet med 2022.

Omtrent en fjerdedel av de maritime sertifikatene eies av personer over 60 år, noe som indikerer en aldrende arbeidsstokk.

De unge velger næringen

I 2024 var det rekordhøye søkertall til maritime utdanninger, noe som viser økt interesse for maritime karrierer blant unge.

Viktig for næringen
Over 80 prosent av bedriftene mener at praktisk og operasjonell erfaring fra sjø er avgjørende for å dekke framtidens kompetansebehov.

Stor mobilitet

Nærmere 70 prosent av de seilende har tidligere jobbet i andre segmenter, noe som indikerer stor mobilitet mellom segmentene på sjøen.

Særlig sjøfolk innen havbruk og nærskipsfart ser for seg å gå over til landbaserte stillinger.

Offshore service-segmentet er spesielt attraktivt for sjøfolk, og mange rederier opplever å miste sjøfolk til dette segmentet.

Oppdateringer

Aktuelt