Norge trenger sjøfolk

Etterspørselen etter sjøfolk og maritim kompetanse, både til skip og landbasert maritim næring, kommer til å øke i årene framover. I tillegg til at det er viktig å få mange til å velge maritim utdanning, må det jobbes for å få flere sjøfolk til å stå lenger om bord. Det krever investeringer i sjøfolks kompetanse og arbeidsmiljø, og at vi sørger for like muligheter for alle som ønsker en karriere til sjøs.

På oppdrag fra Norsk Sjøoffisersforbund har Menon Economics i 2024 for tredje gang kartlagt sjøfolks karriereveier til sjøs og på land. Den seneste rapporten er kalt "Maritime Karriereveier 2024" og følger opp tidligere rapporter fra 2019 og 2021. Formålet med rapporten er å dokumentere betydningen av erfaringsbasert maritim kompetanse i hele den maritime klyngen, inkludert myndigheter og andre deler av norsk næringsliv. 

Årets rapport inkluderer også en dypere analyse av arbeidsmarkedet for sjøfolk, og hva som kan gjøres for å holde flere i arbeid til sjøs over lengre tid. Forskerne har både sett på arbeidsmiljøfaktorer og kartlagt holdningene og planene til sjøfolk som nærmer seg pensjonsalder og elevers og studenters forventninger om en jobb til sjøs.

Viktig underlag

Rapporten gir en omfattende oversikt over dagens situasjon i den maritime næringen, inkludert antall aktive sjøfolk, deres karriereveier, og framtidige behov for kompetanse. Dette er kunnskap vi må ha for å forstå hvordan næringen kan tilpasse seg endringer og sikre en bærekraftig utvikling.

I tillegg gir rapporten innsikt i utfordringer og muligheter knyttet til rekruttering og opplæring av sjøfolk. Dette er spesielt viktig i en tid hvor digitalisering, teknologiutvikling og grønn omstilling endrer kompetansebehovene i næringen. 

Rapporten kan brukes av rederier, utdanningsinstitusjoner, myndigheter og andre aktører i den maritime klyngen for å utvikle strategier for rekruttering, opplæring og kompetanseutvikling.

Fra rapporten

  • I 2023 var det registrert 20 000 norske maritime lønnstakere, en økning på 6 prosent sammenlignet med 2022.
  • Omtrent en fjerdedel av de maritime sertifikatene eies av personer over 60 år, noe som indikerer en aldrende arbeidsstokk.
  • I 2024 var det rekordhøye søkertall til maritime utdanninger, noe som viser økt interesse for maritime karrierer blant unge.
  • Over 80 prosent av bedriftene mener at praktisk og operasjonell erfaring fra sjø er avgjørende for å dekke fremtidens kompetansebehov.
  • Offshore service-segmentet er spesielt attraktivt for sjøfolk, og mange rederier opplever å miste sjøfolk til dette segmentet.
  • Særlig sjøfolk som jobber innen havbruk og nærskipsfart ser for seg å gå over til landbaserte stillinger.

Sjøfolkene blir flere og eldre

Per 2023 var det registrert 20 000 norske maritime lønnstakere. Av disse tjenestegjorde omtrent 18 100 på skip registrert under NOR og NIS, noe som tilsvarer en økning på 6 prosent sammenlignet med 2022. Det er registrert i overkant av 26 300 gyldige sertifikater, og omtrent 43 000 personer med maritime sertifikater er tilgjengelige for arbeid i Norge. En fjerdedel av sertifikatene eies av personer over 60 år, noe som indikerer en aldrende arbeidsstokk. Det har vært en økende bekymring rundt mannskapsmangel, spesielt innen ferge- og hurtigbåtsegmentet.

De unge velger næringen

I 2024 var det rekordhøye søkertall til maritime utdanninger. At stadig flere unge ønsker en karriere på sjøen er et positivt tegn for næringen, som trenger å tiltrekke seg og beholde unge talenter for å opprettholde sin konkurranseevne. Noe av det viktigste med denne kartleggingen, er å se rekruttering i forhold til hvor lenge de ferdig utdannede og erfarne sjøfolkene står i jobb. Jo færre år sjøfolk gjennomsnittlig seiler før de går i land, jo flere må man rekruttere.

Viser hvor sjøfolk er og går

En stor spørreundersøkelse blant sjøfolk, tidligere sjøfolk og rederier er et viktig underlag for rapporten.
Mange av respondentene i undersøkelsen har hatt en lang karriere på sjøen. Av de som svarer at de har seilt i over 20 år, har 33 prosent gjort det som kaptein og 22 prosent som maskinsjef. Nærmere 70 prosent av de seilende har tidligere jobbet i andre segmenter, noe som indikerer en stor mobilitet mellom segmentene på sjøen.
Rapporten viser også at en femtedel av alle som tidligere jobbet til sjøs, kunne tenke seg å gå tilbake til en stilling på sjøen.

Viktig å vite rederienes behov

I overkant av 80 prosent av bedriftene som har svart på undersøkelsen mener at personer med praktisk og operasjonell erfaring fra sjø vil ha stor betydning for å dekke behovet for arbeidskraft og kompetanse frem mot 2030. Dette har gjenspeilet seg i rapporter utarbeidet fra 2012 og frem til i dag. Resultatene viser at erfaringsbasert kompetanse fra sjø vil være like viktig fram mot 2030 som det næringen i 2012 mente at den ville bli fram mot 2020. Samtidig opplever nærmere halvparten av virksomhetene at tilgangen på denne kompetansen har blitt dårligere de siste fem årene.

En analyse av mobilitet mellom segmenter på sjøen viser at offshore service-segmentet er spesielt attraktivt for sjøfolk, og mange rederier opplever å miste sjøfolk til dette segmentet. Dette kan delvis forklares med bedre betingelser i enkelte segmenter, som høyere lønn eller bedre arbeidstidsordninger. Resultatene fra spørreundersøkelsen blant sjøfolk viser også at segmentene hvor flest ser for seg å gå over i landbaserte jobber, er havbruk og nærskipsfart.

Viktig for framtiden

Rapporten "Maritime Karriereveier 2024" gir en omfattende og detaljert innsikt i den nåværende situasjonen og framtidige behov i den norske maritime næringen. Den understreker viktigheten av strategisk planlegging og investering i sjøfolks kompetanse og arbeidsmiljø. Bare når vi forstår utfordringene knyttet til rekruttering, opplæring og kompetanseutvikling, kan næringen opprettholde sin konkurranseevne, og norsk maritim næring kan fortsette å utnytte konkurransefortrinnet vi har i at operativ maritim kompetanse brukes i hele næringen.

Kontaktpersoner

Endre 2023

Endre Borgen Mæland

Leder politikk og samfunnskontakt

Maritim politikk og kommunikasjon

Tlf: 93286411

E-post: endre@nsof.no
Hans

Hans Sande

Administrerende direktør

Ledelse, internasjonalt arbeid, politikk, presse og media.

Oppdateringer

Aktuelt