Sjofartsdir konk 22
Et av vinnerbildene i fotokonkurransen for sjøfolk i 2022 illustrerer et godt arbeidsmiljø og kameratskap. Slik er det ikke alltid, viser en ny rapport. Illustrasjonsfoto: Daniel Möllerström/Sjøfartsdirektoratet

Det handler om trivsel, trygghet og folkeskikk

Mobbing og trakassering påvirker både arbeidsmiljøet og sikkerheten for sjøfolk på norske skip negativt. Minoriteter er særlig utsatt.

Publisert 07.02.2025

I 2024 satte Sjøfartsdirektoratet fokus på psykososialt arbeidsmiljø om bord på norske skip. Sammen med Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse finansierte de et forskningsprosjekt for å se på sammenhengene mellom arbeidsmiljø, inkludering og sikkerhet. SINTEF har ledet arbeidet, sammen med Likestillingssenteret KUN.

Nå er prosjektet gjennomført, og direktoratet la denne uka fram rapporten «Sikkerhet for alle - Tiltak for en sikrere og mer inkluderende arbeidsplass på sjøen.» Rapporten avdekker alvorlige forhold knyttet til sikkerhet, trakassering og arbeidsmiljø, spesielt for minoritetsgrupper om bord.

- Sjøfarten skal være en trygg arbeidsplass for alle, men vi vet at det fortsatt finnes utfordringer. Vi husker alle vår første tur til sjøs – usikre på hva som ventet oss. Men som oftest ble usikkerheten omgjort til følelsen av å være inkludert i et fellesskap. Den nye rapporten viser at det ikke nødvendigvis alltid er slik, sier NSOFs administrerende direktør Hans Sande i en kommentar til rapporten. Her er noen av de viktigste funnene:

  • 27 prosent av sjøfolk oppgir å ha opplevd en eller flere former for mobbing eller trakassering.
  • Språkbarrierer og en ekskluderende kultur svekker sikkerheten.
  • Kvinner og andre minoriteter møter ekstra utfordringer som påvirker deres trygghet og trivsel.

- Dette handler ikke bare om sikkerhet – det handler også om trivsel, trygghet og folkeskikk, sier Sande. Han trekker fram noen punkter han mener er sentrale i arbeidet med sikkerhet om bord.

  • Trivsel handler om å være en del av et inkluderende arbeidsmiljø der alle føler seg respektert, hørt og verdsatt. Et godt arbeidsmiljø reduserer stress, fremmer samarbeid og gjør sjølivet mer bærekraftig for flere.
  • Trygghet handler om mer enn å ha riktig verneutstyr og gode prosedyrer. Det betyr å kunne si ifra uten frykt for konsekvenser, å vite at man blir tatt på alvor, og at både kolleger og ledelse tar ansvar for å håndheve nulltoleranse for trakassering og diskriminering.
  • Folkeskikk handler om å skape et arbeidsmiljø der alle føler seg trygge og inkludert, uavhengig av kjønn, bakgrunn eller erfaring. Det handler om grunnleggende respekt for kollegaer, å si ifra om uakseptabel oppførsel og å bidra til et godt arbeidsmiljø.

- Når disse faktorene mangler, kan det føre til at flere slutter i næringen, rekrutteringen svekkes, og risikoen om bord øker, sier Sande. Han har vært en del av referansegruppen for rapporten, og NSOF har bidratt med innspill og erfaringer fra næringen.

Oppdateringer

Aktuelt