Ansettelse
Regler om ansettelse finnes både i tariffavtalen og lovverket. En ryddig, skriftlig avtale som du har lest godt er det viktigste når du får en ny jobb eller bytter jobb.
Skipsarbeidsloven
Skipsarbeidsloven gir deg rett til en skriftlig ansettelsesavtale og regulerer blant annet midlertidige ansettelser, prøvetid og fortrinnsrett.
Ansettelsesavtalen
Avtalen skal inneholde opplysninger av vesentlig betydning for arbeidsforhold, som f.eks. lønn/hyre og fra hvilken dato hyren løper, hvilken overenskomst som gjelder, prøvetid, tidsavgrensning hvis midlertidig stilling (gjelder også for vikariater), gjensidig oppsigelsesfrist, osv. Skriftlig arbeidsavtale skal foreligge snarest mulig og senest ved tiltredelse om bord. Arbeidstaker har rett til å la seg bistå av tillitsvalgt ved utarbeidelse eller endring av arbeidsavtalen. Prøvetiden kan være inntil seks måneder.
Tariffavtalen
Tariffavtalen kan ha utfyllende regler om ansettelse, lønn ved tiltredelse etc. Det skal stå i ansettelsesavtalen hvilken tariffavtale som regulerer stillingen man er ansatt i, helt uavhengig av om man er medlem i et forbund eller ei. På den måten blir det som er avtalt mellom NSOF og arbeidsgiverorganisasjonen om rettigheter, lønnsberegning etc. forpliktende mellom arbeidsgiver og hver enkelt ansatt.

Visste du at:
Minst én gang per år skal arbeidsgiver drøfte bruken av midlertidige ansettelser med de tillitsvalgte.
Arbeidstakeren har rett til å la seg bistå av en tillitsvalgt eller annen representant både ved utarbeidelse av og ved endringer i arbeidsavtalen.
Mer om ansettelse og ny jobb
Greit å vite når du bytter jobb eller er nyansatt.
-
Avtalen skal inneholde opplysninger av vesentlig betydning for arbeidsforhold, som for eksempel lønn/hyre og fra hvilken dato hyren løper, prøvetid, tidsavgrensning hvis midlertidig stilling (gjelder også for vikariater), gjensidig oppsigelsesfrist, osv. Skriftlig arbeidsavtale skal foreligge snarest mulig og senest ved tiltredelse om bord. Arbeidstaker har rett til å la seg bistå av tillitsvalgt ved utarbeidelse eller endring av arbeidsavtalen. Prøvetiden kan være inntil seks måneder.
Det skal stå i ansettelsesavtalen dersom det er en tariffavtale som regulerer lønns- og arbeidsvilkår i stillingen man er ansatt, uavhengig av om man er medlem i et forbund eller ei.
-
Hovedregelen er at arbeidstaker skal ansettes fast. I visse tilfelle kan arbeidstaker ansettes midlertidig.
Midlertidige ansettelser kan gjøres i følgende tilfeller:
- For et bestemt tidsrom, for en bestemt reise eller for arbeid av forbigående varighet.
- For arbeid som utføres i stedet for en annen eller andre bestemt angitt(e) person/personer (vikariat).
- Praksisarbeid (for eksempel opplæringsstillinger).
En arbeidstaker som har vært sammenhengende midlertidig ansatt i virksomheten i mer enn fire år skal anses som fast ansatt, og vanlige regler for oppsigelse gjelder. I noen tariffavtaler er det avtalt kortere tidsperspektiv.
Hvis det foreligger brudd på bestemmelsene om midlertidig ansettelse, må arbeidstaker gå rettens vei for å få en dom på om det foreligger et fast arbeidsforhold eller at arbeidsforholdet fortsetter. Brudd på bestemmelsene kan også utløse erstatning til arbeidstaker.
-
Fortrinnsrett til ny ansettelse for sjøfolk er hovedsakelig regulert i skipsarbeidsloven.
Arbeidsgiver skal informere arbeidstakerne om ledige stillinger i virksomheten. Er arbeidstaker sagt opp på grunn av virksomhetens forhold, for eksempel nedbemanning, har vedkommende fortrinnsrett til ny ansettelse i virksomheten, dersom vedkommende er kvalifisert til stillingen. Midlertidige ansatte kan ha fortrinnsrett hvis grunnen til at de ikke får fortsette skyldes virksomhetens forhold, som for eksempel nedbemanning.
Vikarer har ikke fortrinnsrett til ny ansettelse, da de vikarierer for noen som skal komme tilbake.
For å gjøre fortrinnsretten gjeldende, må arbeidstaker ha vært ansatt i til sammen 12 måneder i de siste to årene.
Arbeidstaker som er sagt opp på grunn av virksomhetens forhold, har fortrinnsrett til ny ansettelse i virksomheten, med mindre det gjelder en stilling vedkommende ikke er kvalifisert til.
Tariffavtalen har regler om ansiennitet og fortrinnsrett.
I NOR-området (avtaler med Norges Rederiforbund for offshore, m.fl) har arbeidstakere som er sagt opp på grunn av innskrenkninger fortrinnsrett ved nyansettelser hos arbeidsgiver i inntil ett år. Sjekk din tariffavtale for å se hvilke regler som gjelder.
-
Hvilken tariffavtale som gjelder for deg, skal stå i din ansettelsesavtale. De fleste norske rederier bruker avtaler mellom NSOF og en av rederiorganisasjonene (Norges Rederiforbund, NHO Sjøfart, Kystrederiene, med flere.)
Logg på min side for å se hvilken tariffavtale du er knyttet til i NSOF register og laste ned PDF av denne avtalen.
-
Hvem medlemmene har valgt som tillitsvalgte i ditt rederi, finner du på "min side".
Kontakt NSOF hvis det ikke er etablert tillitsvalgtordning der du jobber, så hjelper vi dere i gang med et valg.
-
Logg på "min side" og endre dine opplysninger, eller send oss en e-post.
Viktig! Gi beskjed til din nye arbeidsgiver hvis du vil betale over lønnstrekk. Det går ikke automatisk.
Hvis du har pause mellom jobbene, må du kontakte oss for å betale kontingent over faktura. -
Du kan velge mellom lønnstrekk eller faktura. De fleste arbeidsgivere tilbyr å trekke kontingent over lønn. Det er praktisk, men du må være nøye med å gi oss beskjed med en gang trekket stopper.
Husk at lønnstrekk er en avtale mellom deg og arbeidsgiver. Du må selv be lønnskontoret starte trekk. Be dem kontakte oss i NSOF hvis de trenger mer informasjon om dette.
Hvis du vil betale selv, velger du mellom månedlig eller kvartalsvis regning. Hvis du vil ha e-faktura eller avtalegiro, krysser du av for dette i nettbanken når du betaler første regning. Pensjonister betaler kvartalsvis eller halvårlig over faktura.
Studenter betaler halvårlig via Vipps/e-faktura.
-
Gratulerer! Når du er ferdig med kadettiden, løser sertifikat og får din første jobb, må du gi beskjed om at ditt medlemskap skal endres fra junior til yrkesaktiv. Da får du alle rettigheter der du jobber. Du er representert av en tillitsvalgt, har stemmerett i uravstemninger, innflytelse i lokale saker, rett på streikebidrag og tilgang på rådgivning, hjelp og juridisk bistand fra NSOF hvis det er noe du lurer på eller får problemer med. Du får også en gruppelivsforsikring inkludert i medlemskapet.
Logg på "min side", endre nåværende arbeidssituasjon til "yrkesaktiv", og registrer arbeidsgiver og stilling.
Be arbeidsgiver om å sette i gang lønnstrekk av kontingent, så slipper du å betale faktura fra NSOF.
Sjekk hvem som er tillitsvalgt og hvilken tariffavtale som gjelder der du jobber, så vet du hvilke rettigheter du har og hvem som representerer deg.
Spør oss om ansettelse
Sjekk tariffavtalen eller spør oss hvis du er usikker på hvilke betingelser som gjelder i stillingen du har ønsker eller har akseptert.

Trond Løfgren
Avdelingsleder
Tlf: 22005500
E-post: tariff@nsof.no
Erling Fasting
Seniorrådgiver
Tlf: 22005500
E-post: tariff@nsof.no
Leif Ivar Bakke
Seniorrådgiver, Bergen
Tlf: 22005500
E-post: tariff@nsof.noOppdateringer
17. okt. 2024
Lønnsoppgjør
Tariffavtalen
Offshore
Aktiviteter
17. og 22. oktober holdes digitalte medlemsmøter om tariffoppgjøre i NOR NR-området. Les mer her.
21. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Styret i International Federation of Shipmasters' Associations (IFSMA) hadde onsdag møte med IMOs generalsekretær Arsenio Dominguez i London. - Internasjonale spørsmål sto i høysetet, særlig den skremmende situasjonen sjøfolk blir utsatt for i Rødehavet, sier adm. dir. Hans Sande, som er IFSMAs president. Sande understreket overfor Dominguez at Norsk Sjøoffisersforbund ser alvorlig på situasjonen og at ingen sjøfolk skal seile inn i farvann hvor risikoen for liv og helse står på spill.
16. feb. 2024
Arbeidsliv
HMS
Over 18.000 sjøfolk bruker appen «Medico» som er laget av Gard Forsikring, Radio Medico og Sjøfartsdirektoratet. Nå er appen forbedret. Les mer og last ned appen her.
07. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Aktiviteter
Advokat Martha Nordal representerte NSOF på NTFs kvinnekonferanse i Stockholm 5.-6. februar.
23. jan. 2024
Arbeidsliv
Organisasjon
Aktiviteter
Styret i Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse møtes denne uken, blant annet for å behandle søknader om midler. Avdelingsleder Morten Kveim representerer NSOF i stiftelsens styre. Om snmk
22. jan. 2024
Arbeidsliv
Pensjon
Nærskipsfart og akvashipping
Aktiviteter
Gruppesøksmålet som Norsk Sjøoffisersforbund og Norsk Sjømannsforbund har anlagt mot Sølvtrans behandles i Ålesund tingrett tirsdag - torsdag
22. jan. 2024
Tariffavtalen
Ferge- og lokalfart
Aktiviteter
Medlemmer i innenriksrederier som bruker tilpasset skift er innkalt til informasjonsmøter denne uken.
22. jan. 2024
Aktiviteter
Arbeidsliv
Nordisk Navgatørkongress har møte i Gøteborg denne uken. Sjøfartsdirektørene fra de nordiske landene deltar og et av temaene for møtet er psykososialt arbeidsmiljø.
01. jan. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
1. januar 2024 trådte en rekke regelverksendringer av betydning for den maritime næringen i kraft. Besøk Sjøfartsidirektoratet for oversikt over viktige endringer som er fastsatt av Stortinget og på departementsnivå.
Aktuelt

Arbeidsliv
Maritim næring
Kriminalisering og digitalisering
Kriminalisering av sjøfolk og autonome skip var tema for to store, internasjonale konferanser i IMOs hovedkvarter i London i juni. NSOFs direktør Hans Sande advarte mot å overse de menneskelige og sosiale aspektene ved økt autonomi.
Arbeidsliv
HMS
Vi trenger din stemme - delta i forskningsprosjekt!
Endelig er det banebrytende og viktige forskningsprosjektet «Maritim forskning - sjøfolks arbeidsliv og helse» i gang! Vi oppfordrer nå alle til svare på den første spørreundersøkelsen.

Tariffavtalen
Arbeidsliv
Når har du egentlig ferie?
Du bør varsle arbeidsgiver om hvilke friperioder du anser som ferie og ikke vil være tilgjengelig for ekstraarbeid eller endringer i skift eller turnus. Da står du mye sterkere.

Arbeidsliv
Maritim næring
Skal gjennomgå maritimt regelverk
Sjømannsorganisasjonene blir tungt involvert i lovutvalget som skal evaluere og revidere maritimt regelverk.

Arbeidsliv
HMS
Bedre regler om yrkesskade
2. juni vedtok Stortinget at viktige deler av ordningen med yrkesskadeforsikring skal endres. Stortinget slår fast at de som har et risikofylt yrke skal få styrkede rettigheter til erstatning ved skade. Regjeringen blir pålagt å fremme forslag til endringer som fører til at belastningslidelser man får på grunn av arbeidet blir omfattet av forsikringen.

Tariffavtalen
Arbeidsliv
Offshore service
Utvekslet erfaringer om 1:2-ordning
Under høstens hovedoppgjør ble det nedsatt et utvalg som blant annet skal se nærmere på dagens system med fritidsregnskap og hyretabeller for 1:2-ordning.

Medlemsfordeler
Arbeidsliv
Avslag ble til 850.000 kr i erstatning
NSOF-medlemmer får store fordeler av juridisk bistand for yrkesskadeerstatning. Forrige uke ble en lengre tvist med et forsikringsselskap avsluttet. NSOF har bistått medlemmet fra selskapet avslo erstatning, og fikk enstemmig medhold etter at saken ble klaget til Finansklagenemnda. Resultatet ble at forsikringsselskapet gjorde helomvending, og 850.000 kr ble utbetalt til NSOFs medlem.