-
Hjem
/
Tema
/
Arbeidsliv
/
Tillitsvalgte
Tillitsvalgte i over hundre rederier
NSOF-medlemmer i 100 rederier har valgt over 190 av sine kolleger til å representere seg. I små rederier er det ofte bare én tillitsvalgt. I større rederier velges det flere tillitsvalgte som utgjør tillitsvalgutvalget (TVU-et) eller klubben.
I det daglige er tillitsvalgte vanlige ansatte. Men når det dukker opp saker hvor de må ivareta medlemmenes interesser overfor rederiet, er situasjonen annerledes. Da er den tillitsvalgte en likeverdig part i forhold til arbeidsgiveren og har både rettigheter og plikter etter tariffavtalen.
Typiske arbeidsoppgaver for den tillitsvalgte
- Bistå medlemmene i rederiet med spørsmål og problemløsning knyttet til ansettelse og oppsigelse, lønn, avtaler og turnus.
- Representere medlemmene av NSOF i lokale lønnsforhandlinger der dette er en del av lønnssystemet
- Verving og innmelding
- Informere andre medlemmer av NSOF i rederiet om viktige saker internt, og gjerne også i regi av NSOF sentralt, f.eks. ved forhandlinger.
- Gjennomføre medlemsmøter
Ofte deltar tillitsvalgte også på tariffkonferanser hvor NSOFs krav i hovedtariffoppgjørene bestemmes og prioriteres. Mange hovedtillitsvalgte sitter også i forhandlingsutvalgene.
Skaper kontakt
NSOF arrangerer opplæring, kurs, konferanser og digitale kontaktmøter for tillitsvalgte i rederiene.
Slik får tillitsvalgte kunnskap til å gjøre jobben sin og tett kontakt med rådgivere, forhandlere og eksperter i NSOF. Og kanskje aller viktigst - mulighet til å utveksle erfaringer med tillitsvalgte i andre rederier.
Valg av tillitsvalgte
- Tillitsvalgte velges for 2 år av gangen og valget skal skje skriftlig.
- Alle som er medlem av NSOF i rederiet får anledning til å foreslå en kollega eller seg selv som kandidater til verv som tillitsvalgt.
- Når det er innhentet forslag til kandidater, sendes det ut valg. Valget foregår på e-post.
- Alle medlemmer av NSOF i rederiet har stemmerett i valget.
- Hvor mange tillitsvalgte som skal velges avhenger både av rederiets størrelse og hvor mange som er interessert i å påta seg et verv.
Kontaktpersoner - verv og tillitsvalgte
Kontakt Marius hvis du vil vite mer om tillitsvalgtrollen eller mulighet for å etablere tillitsvalgtordning hos deg. Daniella svarer hvis du vil vite status for valg av tillitsvalgte i ditt rederi.
Marius Mandal Bårdsgjerde
Seniorrådgiver markeds- og medlemskontakt
Tlf: 90667271
E-post: marius.bardsgjerde@sjooff.noDaniella Baarholm
Sekretær, Ålesund
Tlf: 22005500
E-post: medlem@nsof.noGreit å vite om tillitsvalgte
Kort om din tillitsvalgt og litt om forhold som berører hennes eller hans oppgaver.
-
Hvem medlemmene har valgt som tillitsvalgte i ditt rederi, finner du på "min side".
Kontakt NSOF hvis det ikke er etablert tillitsvalgtordning der du jobber, så hjelper vi dere i gang med et valg.
-
Hovedavtalen er første del av tariffavtalen. Hovedavtalen kalles arbeidslivets grunnlov og styrer blant annet tillitsvalgtes rettigheter, vernearbeid, medbestemmelse, sysselsetning/permittering, informasjon og kompetanseutvikling. Del to av tariffavtalen kalles overenskomst. Denne regulerer lønns- og arbeidsvilkår og rettighetene som er nedfelt her er resultatet av tidligere forhandlinger og arbeidskamp.
-
Du kan ringe eller sende oss en e-post når som helst hvis det er noe i tariffavtalen du mener bør endres eller forbedres. Du kan også gi dine innspill til din tillitsvalgte som han eller hun kan ta med seg til tariffkonferansen som NSOF arrangerer i forkant av hovedoppgjøret for ditt tariffområde.
For en del tariffområder sender vi også ut en spørreundersøkelse i god tid før oppgjøret så alle får si sin mening.
Husk at annethvert år er det mellomoppgjør. Da forhandles det bare om lønnsjustering, ikke de andre punktene i tariffavtalen.
-
I en del overenskomster - såkalte minstelønnsoverenskomster - forhandles det alltid lokalt i rederiet etter de sentrale forhandlingene er ferdige. Hvor stor samlet lønnsøkning blir for hvert rederi og den enkelte sjømann vil ikke være klart før lokale forhandlinger er ferdige.
Det er i hovedsak i LO-NHO-området (innenriks) at forhandlingene skal skje på den måten.
I de lokale forhandlingene er det de tillitsvalgte som forhandler om lokale tillegg og ordninger. Forhandlingene skal ta utgangspunkt i fire kriterier;
- Rederiets økonomi.
- Rederiets produktivitet.
- Rederiets fremtidsutsikter.
- Rederiets konkurranseevne.
I enkelte andre tariffområder er åpning for at partene lokalt kan forhandle frem en "virksomhetstilpasset fastlønnsavtale.". Det innebærer at man lokalt kan forhandle fram bedre betingelser for grupper av ansatte enn det som er bestemt i tariffavtale.
Oppdateringer
21. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Styret i International Federation of Shipmasters' Associations (IFSMA) hadde onsdag møte med IMOs generalsekretær Arsenio Dominguez i London. - Internasjonale spørsmål sto i høysetet, særlig den skremmende situasjonen sjøfolk blir utsatt for i Rødehavet, sier adm. dir. Hans Sande, som er IFSMAs president. Sande understreket overfor Dominguez at Norsk Sjøoffisersforbund ser alvorlig på situasjonen og at ingen sjøfolk skal seile inn i farvann hvor risikoen for liv og helse står på spill.
16. feb. 2024
Arbeidsliv
HMS
Over 18.000 sjøfolk bruker appen «Medico» som er laget av Gard Forsikring, Radio Medico og Sjøfartsdirektoratet. Nå er appen forbedret. Les mer og last ned appen her.
07. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Aktiviteter
Advokat Martha Nordal representerte NSOF på NTFs kvinnekonferanse i Stockholm 5.-6. februar.
23. jan. 2024
Arbeidsliv
Organisasjon
Aktiviteter
Styret i Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse møtes denne uken, blant annet for å behandle søknader om midler. Avdelingsleder Morten Kveim representerer NSOF i stiftelsens styre. Om snmk
22. jan. 2024
Arbeidsliv
Pensjon
Nærskipsfart og akvashipping
Aktiviteter
Gruppesøksmålet som Norsk Sjøoffisersforbund og Norsk Sjømannsforbund har anlagt mot Sølvtrans behandles i Ålesund tingrett tirsdag - torsdag
22. jan. 2024
Aktiviteter
Arbeidsliv
Nordisk Navgatørkongress har møte i Gøteborg denne uken. Sjøfartsdirektørene fra de nordiske landene deltar og et av temaene for møtet er psykososialt arbeidsmiljø.
01. jan. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
1. januar 2024 trådte en rekke regelverksendringer av betydning for den maritime næringen i kraft. Besøk Sjøfartsidirektoratet for oversikt over viktige endringer som er fastsatt av Stortinget og på departementsnivå.
20. nov. 2023
Arbeidsliv
Maritim næring
NSOF og NSF har hatt møte med ledelsen i Havarikommisjonen. Havarikommisjonen er positive til at medlemmene ble bistått av forbundenes representanter fremfor arbeidsgivers advokater. - NSOF anbefaler derfor alle våre medlemmer til å kontakte forbundet snarest mulig etter hendelser med fartøyene, slik at vi kan bistå så tidlig som mulig, sier advokat Martha Nordal, som deltok på møtet sammen med adm. dir. Hans Sande og avdelingsleder Morten Kveim.
17. nov. 2023
Arbeidsliv
HMS
Har du opplevd eller vært vitne til mobbing, trakassering eller andre kritikkverdige forhold om bord? Da kan du tipse Sjøfartsdirektoratet – heilt anonymt. Les mer her.
Aktuelt
Arbeidsliv
Ferge- og lokalfart
Diskuterte ferge med direktoratet
18. september var NSOF i Haugesund for å møte fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim og flere andre ledere i Sjøfartsdirektoratet. Hovedtema for møtet var arbeidsforholdene i ferge- og lokalfarten.
Arbeidsliv
Maritim næring
Gjennomgår av maritimt regelverk
Sjømannsorganisasjonene har lenge etterlyst en revisjon og modernisering av det maritime regelverket. Nå setter regjeringen i gang.
Tariffavtalen
Arbeidsliv
Vant rettsak om landlovnekt
Kompensasjon for landlovnekt på grunn av smittevernhensyn ikke er innbakt i fastlønnen. Dette har Arbeidsretten slått fast etter at LO og Norsk Sjøoffisersforbund tok Norges Rederiforbund til retten.
Tariffavtalen
Arbeidsliv
Offshore service
Eidesvik med unik avtale om fleksibel arbeidstid
Hos Eidesvik Offshore har fagforeninger og rederi fått på plass en avtale som gir ansatte muligheten til mer fleksibel arbeidstid, i form av midlertidig redusert stilling i faser av livet der de ønsker dette.
Maritim næring
HMS
Arbeidsliv
DSO
Digitalisering og sikkerhet
Koblinger mellom digitalisering, HMS og partssamarbeid i olje, gass og annen havindustri.
Arbeidsliv
Samarbeidserklæring om likestilling i maritim næring
Næringen gir løpende innspill til regjeringes likestillingsstrategi for maritim næring
Arbeidsliv
HMS
Vern mot trakassering og diskriminering: Del erfaringer og innspill
Tilhører du en gruppe som har ekstra vern etter likestillings- og diskrimineringsloven? Gi dine innspill.