Vil du være tillitsvalgt?
Er du opptatt av ryddige forhold på arbeidsplassen, gode lønnssystemer, HMS, trivsel og velferd? Da er du allerede godt kvalifisert til å la deg velge som tillitsvalgt for NSOFs medlemmer i rederiet.
Har du lyst til å bli tillitsvalgt må du – som navnet tilsier - bli valgt! I alle rederier skal det gjennomføres valg annethvert år, og alle kan stille seg til disposisjon. Deretter er det opp til medlemmene i rederiet hvem de vil stemme på.
Hva er en tillitsvalgt?
I det daglige er tillitsvalgte vanlige ansatte. Men når det dukker opp saker hvor de må ivareta medlemmenes interesser overfor ledelsen, er situasjonen annerledes. Da er den tillitsvalgte en likeverdig part i forhold til arbeidsgiveren.
Hvem er tillitsvalgte?
I noen rederier er det bare én tillitsvalgt, i større rederier er det et TVU – tillitsvalgutvalg – med flere tillitsvalgte og en hovedtillitsvalgt (HTV).
Vil du bli valgt?
Det er dine kolleger som er medlemmer av NSOF som velger deg til å være NSOFs lokale representant. Hvis dine kolleger velger deg som sin tillitsvalgt, får du både rettigheter og plikter. NSOF sentralt hjelper deg i gang og gir deg den opplæringen du trenger.
Hvem kan være tillitsvalgt?
Alle som er medlem av NSOF kan la seg velge som tillitsvalgt for de andre medlemmene av NSOF i rederiet.
Hva gjør en tillitsvalgt?
Som tillitsvalgt er du en vanlig ansatt i det daglige, men samtidig er du valgt til å snakke på vegne av dine kolleger overfor arbeidsgiver. Sammen med de tillitsvalgte fra andre organisasjoner i rederiet, har du rett til å bli hørt i alle viktige saker
Typiske arbeidsoppgaver for den tillitsvalgte
- Bistå medlemmene i rederiet med spørsmål og problemløsing knyttet til ansettelse og oppsigelse, lønn, avtaler og turnus.
- Representere medlemmene av NSOF i lokale lønnsforhandlinger, der dette er en del av lønnssystemet.
- Verving og innmelding.
- Informere andre medlemmer av NSOF i rederiet om viktige saker internt, gjerne også i regi av NSOF sentralt, f.eks. ved forhandlinger.
- Gjennomføre medlemsmøter.
Omfang og betaling
Vervet som tillitsvalgt er i utgangspunktet ulønnet, men det er adgang til å kompenseres for slikt arbeid fra rederiet ihht. angjeldende hovedavtaler. For forbundsarbeid som ikke dekkes av rederiet, kan utgifter dekkes av NSOF etter egne satser.
Hovedavtalen styrer rettighetene
Hvis arbeidsgiveren din er medlem i en arbeidsgiverorganisasjon, er arbeidsplassen omfattet av en hovedavtale. Dette er grunnmuren i tariffavtalen og regulerer rettigheter og plikter både for arbeidstakere og arbeidsgivere. Hovedavtalen omhandler de grunnleggende spillereglene i arbeidslivet, og inneholder bestemmelser om medbestemmelse, rettigheter og plikter, og samhandling mellom arbeidsgivere og tillitsvalgte.
Hovedavtalen sikrer retten til å ha tillitsvalgte som opptrer på arbeidstakernes vegne, og kan for eksempel gi de ansatte rett til informasjon og innsyn. Avtalen trekker opp hvilke spilleregler som gjelder på arbeidsplassen for informasjon, samarbeid og konfliktløsning, og sikrer også tillitsvalgte mot usaklig oppsigelse.
Slik skjer valg av tillitsvalgte
- Tillitsvalgte velges for 2 år av gangen, og valget skal skje skriftlig.
- Alle som er medlem av NSOF i rederiet får anledning til å foreslå kandidater – eller du kan foreslå deg selv.
- Når det er innhentet forslag til kandidater, sendes det ut valg. Valget foregår på e-post.
- Alle medlemmer av NSOF i rederiet har stemmerett i valget.
- Hvor mange tillitsvalgte som skal velges avhenger både av rederiets størrelse og hvor mange som er interesserte i å påta seg et verv.
Har du ikke tariffavtale?
Hvis du jobber et sted uten tariffavtale, er det litt vanskeligere å bli valgt til eller velge en tillitsvalgt. Men ta kontakt, så hjelper forbundet dere videre i prosessen mot både avtale og tillitsvalgt.
Kvalifikasjoner
Det er ikke påkrevet med spesielle kvalifikasjoner for å være tillitsvalgt i NSOF, men en god tillitsvalgt er både løsningsorientert og tydelig, respektert og ryddig. Å være tillitsvalgt skal være en fordel og ikke en ulempe for videre karriere i rederiet. Arbeidsgiver skal respektere og anerkjenne de som representerer de ansatte, og tillitsvalgte har et særskilt vern.
Kontaktpersoner - verv og tillitsvalgte
Kontakt Marius Mandal Bårdsgjerde hvis du vil vite mer om tillitsvalgtrollen eller muligheten for å etablere tillitsvalgtordning hos deg. Daniella Baarholm svarer hvis du vil vite status for valg av tillitsvalgte i ditt rederi.

Marius Mandal Bårdsgjerde
Seniorrådgiver markeds- og medlemskontakt
Tlf: 90667271
E-post: marius.bardsgjerde@sjooff.no
Daniella Baarholm
Sekretær, Ålesund
Tlf: 22005500
E-post: medlem@nsof.noOppdateringer
01. apr. 2025
Tillitsvalgt
Aktiviteter
Tillitsvalgtkurs- og konferanse
21. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Styret i International Federation of Shipmasters' Associations (IFSMA) hadde onsdag møte med IMOs generalsekretær Arsenio Dominguez i London. - Internasjonale spørsmål sto i høysetet, særlig den skremmende situasjonen sjøfolk blir utsatt for i Rødehavet, sier adm. dir. Hans Sande, som er IFSMAs president. Sande understreket overfor Dominguez at Norsk Sjøoffisersforbund ser alvorlig på situasjonen og at ingen sjøfolk skal seile inn i farvann hvor risikoen for liv og helse står på spill.
16. feb. 2024
Arbeidsliv
HMS
Over 18.000 sjøfolk bruker appen «Medico» som er laget av Gard Forsikring, Radio Medico og Sjøfartsdirektoratet. Nå er appen forbedret. Les mer og last ned appen her.
07. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Aktiviteter
Advokat Martha Nordal representerte NSOF på NTFs kvinnekonferanse i Stockholm 5.-6. februar.
23. jan. 2024
Arbeidsliv
Organisasjon
Aktiviteter
Styret i Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse møtes denne uken, blant annet for å behandle søknader om midler. Avdelingsleder Morten Kveim representerer NSOF i stiftelsens styre. Om snmk
22. jan. 2024
Arbeidsliv
Pensjon
Nærskipsfart og akvashipping
Aktiviteter
Gruppesøksmålet som Norsk Sjøoffisersforbund og Norsk Sjømannsforbund har anlagt mot Sølvtrans behandles i Ålesund tingrett tirsdag - torsdag
22. jan. 2024
Aktiviteter
Arbeidsliv
Nordisk Navgatørkongress har møte i Gøteborg denne uken. Sjøfartsdirektørene fra de nordiske landene deltar og et av temaene for møtet er psykososialt arbeidsmiljø.
01. jan. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
1. januar 2024 trådte en rekke regelverksendringer av betydning for den maritime næringen i kraft. Besøk Sjøfartsidirektoratet for oversikt over viktige endringer som er fastsatt av Stortinget og på departementsnivå.
20. nov. 2023
Arbeidsliv
Maritim næring
NSOF og NSF har hatt møte med ledelsen i Havarikommisjonen. Havarikommisjonen er positive til at medlemmene ble bistått av forbundenes representanter fremfor arbeidsgivers advokater. - NSOF anbefaler derfor alle våre medlemmer til å kontakte forbundet snarest mulig etter hendelser med fartøyene, slik at vi kan bistå så tidlig som mulig, sier advokat Martha Nordal, som deltok på møtet sammen med adm. dir. Hans Sande og avdelingsleder Morten Kveim.
Aktuelt

Arbeidsliv
Maritim næring
Kriminalisering og digitalisering
Kriminalisering av sjøfolk og autonome skip var tema for to store, internasjonale konferanser i IMOs hovedkvarter i London i juni. NSOFs direktør Hans Sande advarte mot å overse de menneskelige og sosiale aspektene ved økt autonomi.
Arbeidsliv
HMS
Vi trenger din stemme - delta i forskningsprosjekt!
Endelig er det banebrytende og viktige forskningsprosjektet «Maritim forskning - sjøfolks arbeidsliv og helse» i gang! Vi oppfordrer nå alle til svare på den første spørreundersøkelsen.

Tariffavtalen
Arbeidsliv
Når har du egentlig ferie?
Du bør varsle arbeidsgiver om hvilke friperioder du anser som ferie og ikke vil være tilgjengelig for ekstraarbeid eller endringer i skift eller turnus. Da står du mye sterkere.

Arbeidsliv
Maritim næring
Skal gjennomgå maritimt regelverk
Sjømannsorganisasjonene blir tungt involvert i lovutvalget som skal evaluere og revidere maritimt regelverk.

Arbeidsliv
HMS
Bedre regler om yrkesskade
2. juni vedtok Stortinget at viktige deler av ordningen med yrkesskadeforsikring skal endres. Stortinget slår fast at de som har et risikofylt yrke skal få styrkede rettigheter til erstatning ved skade. Regjeringen blir pålagt å fremme forslag til endringer som fører til at belastningslidelser man får på grunn av arbeidet blir omfattet av forsikringen.

Tariffavtalen
Arbeidsliv
Offshore service
Utvekslet erfaringer om 1:2-ordning
Under høstens hovedoppgjør ble det nedsatt et utvalg som blant annet skal se nærmere på dagens system med fritidsregnskap og hyretabeller for 1:2-ordning.

Medlemsfordeler
Arbeidsliv
Avslag ble til 850.000 kr i erstatning
NSOF-medlemmer får store fordeler av juridisk bistand for yrkesskadeerstatning. Forrige uke ble en lengre tvist med et forsikringsselskap avsluttet. NSOF har bistått medlemmet fra selskapet avslo erstatning, og fikk enstemmig medhold etter at saken ble klaget til Finansklagenemnda. Resultatet ble at forsikringsselskapet gjorde helomvending, og 850.000 kr ble utbetalt til NSOFs medlem.