– Ingen kan leve av en lønn på 9000 kroner
Kadettlønn er den første fanesaken til det nyetablerte NSOF Ung. Sammen med Norsk Sjøoffisersforbund går det nyetablerte ung-styre høyt på banen med et krav om en betydelig forbedring av vilkårene for kadettene.
Marius Mandal Bårdsgjerde
Seniorrådgiver markeds- og medlemskontakt
Irmelin Høgøy
Skole- og ungdomskontakt. leder NSOF Ung
Gjennom en lang og stolt historie har vi i Norge utviklet en ledende skipsfart med sjøfolk i verdensklasse. En av årsakene til at vi har lyktes så godt er grunnlagt på en solid erfaring for opplæring og utvikling av offiserer og maritimt personell. Det har vært en praksis å investere tid, ressurser og kunnskap i utviklingen av nye generasjoner av stolte sjøfolk.
Investeringen som mangler nå, er en forsvarlig lønn til kadettene!
Utdanningsinstitusjonene tar sin del av ansvaret, på best mulig måte. Utdanningen frem til kadett kan gjøres på ulike måter. En hovedled frem er videregående opplæring, lærlingperiode, fagbrev og til slutt fagskole.
Alternativ kan man søke opptak på fagskole basert på realkompetanse, som vil si at man allerede har investert noen år i yrkeslivet eller annen utdanning. Den andre hovedleden går via videregående skole for opptak på universitet eller høyskole, for en treårig bachelorutdanning.
En kombinasjon av disse er også mulig. Uavhengig av retningen man går er det et langt utdanningsløp. Etter endt skolegang, med utstedt vitnemål, er man fra det offentlige ikke lenger å anse som student. Da skal man ut som kadett, ansatt i rederiene, for å fullføre kravene som er satt for å kunne søke ut sitt sertifikat.
Som kadett er man altså både i arbeid og under opplæring. På samme måte som lærlinger. Forskjellene ellers er likevel store. Som lærling er man sikret en lønn som starter på 30 % og ender på 80 % av begynnerlønn etter endt opplæring.
Ifølge SSB var medianlønn for lærlinger på skip i 2023 på 247 680,- kroner. Den store gruppen med lærlinger er samtidig i en alder med få økonomiske forpliktelser og ofte hjemmeboende.
For kadetter er situasjonen en helt annen. En kadett er sikret drøyt 9000,- kroner per måned. Og det er etter flere år med utdanning, og hvor veldig mange er blitt selvstendige, med økonomiske forpliktelser. Men hvem kan være selvstendig for 9000,- kroner per måned, før skatt? Det er ikke en lønn å være stolt av!
Kadetter er omfattet av refusjonsordningen for sjøfolk, som kommer rederiene til gode. Dette betyr at rederiene får refundert all skatt, trygdeavgift og arbeidsgiveravgift for kadetter, inntil ca. 220 000,- kroner.
I tillegg til dette kan rederier søke tilskudd på inntil 49 140,- kroner for kadetter innenfor tilskuddsordningen. For kadetter utenfor tilskuddsordningen kan rederiene få hele 76 500,- kroner i tilskudd.
Jobbet tolv timer om dagen som kadett – måtte ha ekstrajobb for å overleve (skipsrevyen.no)
Nå kjemper Irmelin Høgøy for bedre lønnsvilkår for kadetter.
Kadettperioden er en essensiell del av det maritime utdanningsløpet. Det er den avsluttende perioden hvor man får operasjonalisert den omfattende teoretiske, høyere utdanningen man har fullført og fått vitnemål for, til praktisk kunnskap for den virkelige og krevende hverdagen vi trenes til som offiserer på sjøen.
Dette er tiden hvor kadettene virkelig kan investere av sin tid i praktisk opplæring og utvikling, for å bringe den stolte norske sjømannstradisjonen og næringen videre inn i fremtiden.
For kadettene i dag er det med vantro man finner ut av hva man får i lønn, og utfordringen for de fleste blir hvordan man skal raskest mulig kan komme seg gjennom kadettiden og få en betaling det står respekt av. Det gir ikke et godt utgangspunkt for læring og utvikling.
En samlet maritim næring, inklusiv Sjøforsvaret og det politiske miljø er klokkeklar om behovet for økt rekruttering og utdanning. Vi trenger flere sjøfolk! Uten kadetter blir det ingen nye norske offiserer.
Som forbund skal vi ta vår del av ansvaret for at dette ikke har blitt løftet høyere på agendaen tidligere.
Overenskomsten for kadetter er der for å sikre en minimumsbetaling til kadetter. Den åpner likevel opp for at betalingen kan være betraktelig bedre enn minimum, om rederiene er villig til det. Nyetablerte NSOF Ung ser det som sin plikt å sette dette på dagsorden, for alle nåværende og fremtidige kadetter.
Nå er det på tide at næringen ser på denne investeringen med nye øyne. Gjør det til en investering å være stolt av.
Gjør kadettene stolt av å være fremtidens maritime ledere i en respektert maritim næring.
Saken er et debattinnlegg fra NSOF, publisert skipsrevyen.no 21. oktober
Oppdateringer
05. nov. 2024
Aktiviteter
NSOF Ung
Samling for skole- og ungdomskontakter
17. okt. 2024
Lønnsoppgjør
Tariffavtalen
Offshore
Aktiviteter
17. og 22. oktober holdes digitalte medlemsmøter om tariffoppgjøre i NOR NR-området. Les mer her.
06. mar. 2024
NSOF Ung
Aktiviteter
Medlemsfordeler
Årets happening for studenter, kadetter og unge offiserer - se program og detaljer her
08. feb. 2024
Aktiviteter
NSOF Ung
NSOF deltok torsdag på Maritim Karrieredag, som arrangeres i regi av dyktige studenter ved USN Maritime (den maritime linjeforeningen ved Universitetet i Sørøst-Norge, Bakkenteigen). Les mer her
22. jan. 2024
Tariffavtalen
Ferge- og lokalfart
Aktiviteter
Medlemmer i innenriksrederier som bruker tilpasset skift er innkalt til informasjonsmøter denne uken.
01. des. 2023
Medlemsfordeler
Aktiviteter
NSOF Ung
Tid og sted for Ungdomskonferansen 2024 er klar: Haugesund 6. mars. Les mer her
01. des. 2023
Maritim næring
NSOF Ung
Årets MUF-konferanse (Maritimt utdanningsforum) ble arrangert på Color Magic 28. til 30. november. Marius Mandal Bårdsgjerde og Morten Kveim representerte NSOF. I tillegg til regjeringens arbeid med ny likestillingsstrategi i maritim næring var rekruttering og informasjonsarbeidgg, kartlegging av behov for etter- og videreutdanning, konsekvenser av statsbudsjettets endringer i finansiering av maritim utdanning m.m blant temaene.
16. nov. 2023
Tillitsvalgt
NSOF Ung
Martin Borgen fra Fagskolen Nord, Tromsø er valgt til ny leder og Nadia Papoutsis-Foss fra Fagskolen i Agder, Grimstad, er ny nestleder av Norsk Sjøoffisersforbund skolekontaktutvalg (SKU). Les mer her.
05. okt. 2023
Tariffavtalen
Ferge- og lokalfart
Norsk Sjøoffisersforbunds styre har vedtatt at alle lokale særavtaler om alternativ seilingsordning 1:2 må sies opp. Styret i NSOF er tydelige på at de ønsker en sentral avtale om alternativ seilingsordning 1:2 der det er formålstjenlig.
Aktuelt
NSOF Ung
Organisasjon
Ny SKU-ledelse
Nadia Papoutsis-Foss fra Fagskolen i Agder Grimstad ble forrige uke valgt som ny leder av skole- og kadettutvalget. Stine Ruttenborg Kragh fra USN Universitetet i Sørøst-Norge er ny nestleder.
NSOF Ung
Tariffavtalen
– Ingen kan leve av en lønn på 9000 kroner
Kadettlønn er den første fanesaken til det nyetablerte NSOF Ung. Sammen med Norsk Sjøoffisersforbund går det nyetablerte ung-styre høyt på banen med et krav om en betydelig forbedring av vilkårene for kadettene.
Organisasjon
NSOF Ung
Styrket satsing på framtidas sjøfolk
Irmelin Høgøy er valgt til tidenes første leder i NSOF Ung. NSOF Ung ble i sommer etablert som en egen organisasjon og har, etter at medlemmene sa ja i uravtemming, egen representant i forbundets hovedstyre.
Tariffavtalen
Arbeidsliv
Vant rettsak om landlovnekt
Kompensasjon for landlovnekt på grunn av smittevernhensyn ikke er innbakt i fastlønnen. Dette har Arbeidsretten slått fast etter at LO og Norsk Sjøoffisersforbund tok Norges Rederiforbund til retten.
Tariffavtalen
Arbeidsliv
Offshore service
Eidesvik med unik avtale om fleksibel arbeidstid
Hos Eidesvik Offshore har fagforeninger og rederi fått på plass en avtale som gir ansatte muligheten til mer fleksibel arbeidstid, i form av midlertidig redusert stilling i faser av livet der de ønsker dette.
NSOF Ung
Framtidens maritime ledere!
Høgskulen på Vestlandet (HVL) var stedet å være onsdag NSOF Ung-konferanse 2024 ble gjennomført, med god stemning og herlig energi!
Medlemskap
NSOF Ung
Organisasjon
Studentene strømmer til NSOF
– Vi har nå besøkt samtlige maritime skoler så nær som én og fortsatt kommer det innmeldinger, sier en storfornøyd Marius Mandal Bårdsgjerde.