Offshore berge2

Fire forbund for offshore service

At SAFE blir en del av tariffavtalene for sjøfolk på offshore serviceskip og kranskip, har ingen umiddelbare konsekvenser for deg som er medlem av Norsk Sjøoffisersforbund. Avtalen mellom SAFE og NR, som ble meklet fram i desember 2024, innebærer at tariffavtalene NSOF, NSF og Dnmf har for sjøfolk i dette segmentet, «gjelder tilsvarende» for SAFE.

Ingen endring før 2026
Det er ikke inngått noen ny tariffavtale, og eksisterende avtaler er ikke endret på noen måte.

Avtalen NSOF forhandlet fram under hovedoppgjøret i oktober gjelder uendret for alle skipsførere og styrmenn, uansett hvilket forbund man er medlem i. Ingen forbund kan kreve endringer i avtalene før tidligst ved hovedoppgjøret 2026. SAFE har fått forhandlingsrett etter gjeldende avtaler, med har ikke adgang til å gå til konflikt før i 2026. 

Les også:  Velkommen om bord! At et fjerde forbund nå får avtale og etter hvert kommer inn i forhandlingene for sjøfolk i petroleumsnæringen er positivt hvis det bidrar til en enda høyere organisasjonsgrad i denne sektoren.

Forhandlingene i framtiden
Ved mellomoppgjøret neste år, vil et fjerde forbund sitte med ved forhandlingsbordet, men det er bare sjømannsorganisasjonene som har streikerett. Først ved hovedoppgjøret høsten 2026 har alle fire forbund rett til å fremme krav om endringer i overenskomstene og å gå til konflikt.

Arbeidslivet er rigget slik at en tariffavtale skal gi alle i samme stillingsgruppe like rettigheter, enten de er organisert eller ei og uansett hvilket forbund de har valgt å være med i.

Hvis ett forbund krever en bestemt fordel eller forbedring for en gruppe og arbeidsgiversiden aksepterer dette, må denne fordelen gis til samtlige ansatte i gruppen, uansett om de er organisert eller ei og uavhengig av hvilket forbund de er i. Det betyr at uansett hvilket forbund du er med i, vil tariffavtalen din og resultatet av tariffoppgjørene framover være så godt som like. Og det krever at forbundene som forhandler samarbeider om å få de beste forhandlingsløsningene samlet sett. 

Tillitsvalgte
NSOF har tillitsvalgte og klubber i alle de store offshorerederiene, det samme har de andre sjømannsorganisasjonene. De tillitsvalgte er seilende offiserer som er valgt av NSOF-medlemmene i rederiene. Sjøfolk i SAFE har valgt klubbledere i enkelte rederier, men fram til nå har disse ikke hatt formell adgang til å representere medlemmene overfor rederiet.

Det er hovedavtalen som sikrer tillitsvalgte retten til å opptre på arbeidstakernes vegne. I saker som gjelder alle seilende, plikter rederiet å konferere med tillitsvalgte for alle grupper. At et fjerde forbund nå får rett til å bli hørt og involvert etter hovedavtalen, krever at de tillitsvalgte lokalt samarbeider godt i lokale saker, til beste for alle ansatte i rederiet.

Her kan du lese mer om tillitsvalgtes oppgaver og rettigheter.

Hvem som er tillitsvalgt i ditt rederi, ser du på "min side". 

Sjømannsorganisasjonene

Fram til nå har det vært tre forbund som har representert sjøfolkene i forhandlinger med Norges Rederiforbund for offshore, og avtalene på dette området er splittet på stillingsgruppe. NSOF har avtaler for skipsfører og styrmenn, Dnmf forvalter avtalen for maskinistene, og Sjømannsforbundet har avtale for underordnet personell. Alle tre organisasjonene har forhandlingsrett for elektrikere.

De tre forbundene forhandler sammen og står felles bak generelle økonomiske krav og viktige felles endringer, samtidig som hver organisasjon ivaretar forhandlinger om særskilte krav og ordninger for sine stillinger.

Les også: Slik foregår tariffoppgjøret

Må vente med tvister og rettsaker

Sjømannsorganisasjonene har rett til å tviste saker knyttet til overenskomsten og hovedavtalen. Det betyr at vi kan ta det vi mener er brudd på avtalen til retten. Etter hvert vil SAFE også være med å sikre sjøfolkenes rettigheter i avtalen på denne måten, men de har inngått avtale med Norges Rederiforbund om at de så langt som mulig ikke skal trekke saker knyttet til overenskomsten til arbeidsretten i den første perioden, fram til de har vært med på en reforhandling av avtalen i 2026.

Les protokollen fra meklingen her. 

I 2024 har NSOF løst om lag 500 saker, problemer og tvister knyttet til  lønn og tariffavtale for medlemmer i offshore service. Vi løser særlig mange saker knyttet til kompensasjon ved ekstratjeneste og avvik fra turnus, rettigheter ved permisjoner og foreldrepermisjon, og saker knyttet til sykdom, helseattest og loss of license.

Tryggest å bli

Uansett om det er fordelspakken, din stilling, kollegene, karriereplanene eller prinsipper som avgjør - beslutningen om hvilket fagforbund du velger medlemskap i er din personlige avgjørelse. Det er organisasjonsfrihet i Norge, og det viktigste er at du er fagorganisert!

Når det er sagt, mener vi i NSOF selvfølgelig at alle som har et maritimt sertifikat og en karriere i maritim næring, står tryggest og blir best ivaretatt i et maritimt forbund for maritime ledere. Det er også en stor fordel at du kan stå i samme forbund gjennom hele din offiserskarriere, uansett hvilken del av skipsfarten du jobber i.

Og så håper vi du husker på at medlemskap også handler om solidaritet og fellesskap. Arbeidstidsordninger, sykelønn, pensjonsrettigheter og lisenstapsordninger, som sjøfolk tar for gitt i dag, er kjempet fram av fagforeningene. I dag står kampen blant annet om likestilling og en familievennlig hverdag til sjøs.

10 gode grunner til å være medlem

Oppdateringer

Aktuelt