Vern mot trakassering og diskriminering: Del erfaringer og innspill
Mange grupper i samfunnet og på arbeidsplassen har et spesielt vern etter likestillings- og diskrimineringsloven. Det gjelder selvfølgelig også sjøfolk. Hvis du er en av dem eller er kaptein og leder for et mangfoldig mannskap, oppfordrer vi deg til å dele dine erfaringer i et viktig forskningsprosjekt.
SINTEF har har fått midler fra blant annet Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse (SNMK) og Sjøfartsdirektoratet for å gjennomføre et prosjekt som skal beskrive tiltak for en sikrere og mer inkluderende arbeidsplass på sjøen.
Sintef ønsker kontakt med deg som jobber til sjøs og tilhører en av gruppene som særskilt vernes av likestillings- og diskrimineringsloven pga. kjønn, graviditet, permisjon ved fødsel eller adopsjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk eller alder og/eller er kaptein som leder en besetning med mangfoldig team bestående av
mennesker tilhørende ulike grupper som nevnt ovenfor.
De ønsker ønsker å intervjue deg om hvordan det er å jobbe i maritim næring, med fokus på arbeidsmiljø og sikkerhet. Gjennom intervjuene vil vi kunne få bedre innsikt i hvordan det er være en som er i mindretall om bord og hvilke tanker du har om hva som bidrar til et godt arbeidsmiljø og sikkerhet.
Nederst i artikkelen kan du lese mer om hvordan det foregår og hvordan du melder deg på.
Sikkerhet og arbeidsmiljø henger sammen
Sjøfolk som opplever å bli utsatt for trakassering vil ofte ha en høyere terskel for å varsle om sikkerhetsmessige utfordringer. Dette er en problemstilling NSOF har spilt inn blant annet til regjeringens arbeid med en maritim likestillingsstrategi.
- For NSOF er det viktig at inkluderings- og likestillingsarbeidet også tar for seg det vi kaller sekundære utfordringer, som arbeidsmiljø og sikkerheten om bord, sa avdelingsleder Trond Løfgren i NSOF da gruppen som skal jobbe med regjeringen om maritim likestillingsstrategi var samlet tidligere i år.
Mer om våre innspill til maritim likestillingsstrategi.
Hva går det ut på?
SINTEF ønsker å intervjue deg om hvordan det er å jobbe i maritim næring, med fokus på arbeidsmiljø og sikkerhet. Intervjuene vil bli gjennomført fortløpende våren 2024 på Teams, og varer typisk 1 time. De som intervjuer deg, vil være to forskere fra Likestillingssenteret KUN og/eller SINTEF.
Hva gjør dere med det jeg sier?
SINTEF tar anonyme notater og det vil ikke bli tatt opp lyd.
Det skal utarbeides en rapport som oppsummerer 20-30 intervjuer og som ikke vil inneholde detaljer som kan identifisere deg. Notatene fra intervjuet vil ikke under noen omstendigheter bli delt med andre aktører. Funnene skal bidra til å utarbeide tiltak for et sikrere arbeid på sjøen, med et ekstra fokus på grupper som kanskje ikke har fått like mye oppmerksomhet før.
Jeg er interessert i å bidra, hva gjør jeg?
Ta kontakt for å høre mer eller for å melde din interesse til:
Stine S. Kilskar stine.s.kilskar@sintef.no / +47 93882767 eller
Minela Kosuta minela.kosuta@kun.no / +47 12334567
Oppdateringer
06. mai 2024
Aktiviteter
HMS
Nærskipsfart og akvashipping
6. og 7. mai inviterer direktoratet skips- og rederiledelsen i fiskerinæringen til ISM-fagseminar i Tromsø. Seminaret er gratis og du kan lese mer her.
22. mar. 2024
HMS
Cruise og passasjertrafikk
Statens havarikommisjon (SHK) publiserte tirsdag sin rapport etter hendelsen med cruiseskipet Viking Sky i mars 2019. - Dette er en solid og gjennomarbeidet rapport. Undersøkelsen fokuserer på operasjonelle, tekniske og organisatoriske sikkerhetsproblemer som på ulike måter bidro til nestenulykken, sier avdelingsleder Morten Kveim. Les hele rapporten her.
21. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Styret i International Federation of Shipmasters' Associations (IFSMA) hadde onsdag møte med IMOs generalsekretær Arsenio Dominguez i London. - Internasjonale spørsmål sto i høysetet, særlig den skremmende situasjonen sjøfolk blir utsatt for i Rødehavet, sier adm. dir. Hans Sande, som er IFSMAs president. Sande understreket overfor Dominguez at Norsk Sjøoffisersforbund ser alvorlig på situasjonen og at ingen sjøfolk skal seile inn i farvann hvor risikoen for liv og helse står på spill.
16. feb. 2024
Arbeidsliv
HMS
Over 18.000 sjøfolk bruker appen «Medico» som er laget av Gard Forsikring, Radio Medico og Sjøfartsdirektoratet. Nå er appen forbedret. Les mer og last ned appen her.
12. feb. 2024
HMS
Medlemsfordeler
Sjømannskirkens fagseminar våren 2024 handler om sorg og hva kan vi gjøre når sorgen rammer en av våre kollegaer eller ansatte. Seminaret er gratis for NSOFs medlemmer. Les mer og meld deg på her.
09. feb. 2024
HMS
Medlemsfordeler
Aktiviteter
Sjøfolk med lang fartstid kan søke om støtte i Norges Rederiforbunds Sjømannsfond av 1918, «Kølafondet». Det deles ut hvert år i mai/juni, med søknadsfrist 1. mars. Les mer her.
07. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Aktiviteter
Advokat Martha Nordal representerte NSOF på NTFs kvinnekonferanse i Stockholm 5.-6. februar.
23. jan. 2024
Arbeidsliv
Organisasjon
Aktiviteter
Styret i Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse møtes denne uken, blant annet for å behandle søknader om midler. Avdelingsleder Morten Kveim representerer NSOF i stiftelsens styre. Om snmk
22. jan. 2024
Arbeidsliv
Pensjon
Nærskipsfart og akvashipping
Aktiviteter
Gruppesøksmålet som Norsk Sjøoffisersforbund og Norsk Sjømannsforbund har anlagt mot Sølvtrans behandles i Ålesund tingrett tirsdag - torsdag
Aktuelt
Maritim næring
Arbeidsliv
Norge trenger flere sjøfolk
Rapporten "Maritime karriereveier" ble presentert onsdag. For å sikre at Norge har nok sjøfolk vil det ikke bare være behov for økt rekruttering, men også for at flere jobber lenger på sjøen.
Arbeidsliv
HMS
Starter STAMI-prosjektet i 2025
Arbeidsliv
Ferge- og lokalfart
Diskuterte ferge med direktoratet
18. september var NSOF i Haugesund for å møte fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim og flere andre ledere i Sjøfartsdirektoratet. Hovedtema for møtet var arbeidsforholdene i ferge- og lokalfarten.
Arbeidsliv
Maritim næring
Gjennomgår av maritimt regelverk
Sjømannsorganisasjonene har lenge etterlyst en revisjon og modernisering av det maritime regelverket. Nå setter regjeringen i gang.
Tariffavtalen
Arbeidsliv
Vant rettsak om landlovnekt
Kompensasjon for landlovnekt på grunn av smittevernhensyn ikke er innbakt i fastlønnen. Dette har Arbeidsretten slått fast etter at LO og Norsk Sjøoffisersforbund tok Norges Rederiforbund til retten.
HMS
Maritim næring
IFSMA ber kontrollører vente
Den internasjonale skipsførerføderasjonen IFSMA foreslår at PSC-offiserer venter minst seks timer etter at et skip har ankommet havn før de gjennomfører inspeksjoner. Dette vil gi mannskapet nødvendig hvile og forbedre sikkerheten og profesjonaliteten under inspeksjonene.
Tariffavtalen
Arbeidsliv
Offshore service
Eidesvik med unik avtale om fleksibel arbeidstid
Hos Eidesvik Offshore har fagforeninger og rederi fått på plass en avtale som gir ansatte muligheten til mer fleksibel arbeidstid, i form av midlertidig redusert stilling i faser av livet der de ønsker dette.