Unge ser fremtiden i offshore

Mange har erklært offshores storhetstid som forbi. Likevel vender flere unge nå blikket mot næringen. Anna Monika Witkowska (26) er en av dem.

Anna Monikas reise til sjøs startet egentlig ved en tilfeldighet. Til tross for en oppvekst i oljebyen Stavanger, var nemlig en karriere i offshore-næringen aldri en del av planen.

Men etter å ha prøvd seg innen helsevesenet, og innsett at det ikke var riktig for henne, kom hun over nautikkstudiet og ble nysgjerrig.

– Jeg visste jo ikke hva nautikk egentlig var før jeg kom over det på Samordna opptak. Jeg ville ha en jobb som var annerledes enn A4-hverdagen. Det å ha sommerferie annenhver måned fristet veldig, sier hun med et smil.

I dag ser Anna Monika tilbake på valget som et av de beste hun har gjort.

En bransje for fremtiden

Norge har alltid levd av havet, og offshore-næringen vil fortsette å spille en sentral rolle i fremtiden. Den kompetansen vi har opparbeidet oss gjennom olje- og gassindustrien, setter oss i førersetet for utviklingen av fremtidens maritime næringer som havvind, bærekraftig sjømat og grønn teknologi.

OECD anslår at verdiskapningen innen globale havnæringer vil dobles innen 2030, og norsk offshore står klar til å lede denne utviklingen.

Med denne overgangen til grønn teknologi og digitalisering, åpner offshore-sektoren også nye dører for utvikling og karrieremuligheter. Det motiverer flere unge og håpefulle som Anna Monika.

– Dette er en overgang med fokus på bærekraft og digitalisering. Det åpner mange muligheter, både til sjøs og på land. Jobben vi gjør er kritisk for både samfunnsøkonomi og energiforsyning, det er rett og slett en viktig jobb, sier hun.

NSOF er tydelige på at norske sjøfolk vil spille en sentral rolle i det grønne skiftet, på samme måte som de har vært en grunnpilar i å bygge velferdsstaten Norge. Erfaringene fra oljealderen kan, og bør, overføres til nye, bærekraftige industrier som vil forme fremtidens verdiskapning. Men for å få til det trenger vi flere kompetente sjøfolk som Anna Monika. En rapport fra NORCE viser at offshorenæringen alene vil trenge over 3000 nye arbeidere de neste årene fire årene.

Witkowskap

Anna Monika seiler som kadett hos Eidesvik.

Unge ønsker fleksibilitet

Anna Monika er heldigvis ikke alene om å ønske seg en fremtidsrettet jobb. En fersk rapport fra Menon om Maritime Karriereveier viser at unge stiller høyere krav til arbeidsplasser enn før. De verdsetter fleksibilitet, gode arbeidsforhold og balanse mellom jobb og familieliv.

Det er krav offshore-næringen kan innfri. For selv om det å jobbe turnus krever at man er borte fra familien og kan gå glipp av ting, mener Anna Monika at man være til stede på en helt annen måte når man først er hjemme.

Hun understreker også at mulighetene innen offshore er varierte.

– Du kan jobbe på mange ulike typer fartøy, eller spesialisere deg innen sikkerhet, logistikk eller planlegging av operasjoner. Det finnes også administrative jobber på land, hvis det er det du ønsker, trekker hun frem.

En jobb for eventyrlystne

For tre år siden hadde hun ikke sett for seg livet til sjøs. Nå har hun seilt som kadett hos Eidesvik siden sommeren og er trygg på at hun har valgt riktig.

– Jeg stortrives. Det er fantastisk å være en del av en stolt og gammel tradisjon, samtidig som vi jobber med toppmoderne teknologi. Det er rett og slett fett!

Fremover er målet å fortsette å lære og bidra positivt til rederiet, samtidig som hun utforsker hvilke veier karrieren innen offshore kan ta.

Når hun blir spurt om hva hun ville sagt til andre unge som vurderer en karriere til sjøs, er Anna Monika tydelig.

– Hvis du er eventyrlysten og liker utfordringer, er dette jobben for deg. Du får muligheten til å reise, møte mange spennende mennesker, og du får en utdanning som er ettertraktet både til sjøs og på land.


Oppdateringer

Aktuelt