Pensjon for sjøfolk - de viktigste reglene
Hva er forskjellen på alderspensjon fra folketrygden, sjømannspensjon, tjenestepensjon og privat AFP? Pensjon for sjøfolk kan være komplisert. Her får du en oversikt over de viktigste ordningene.
Pensjonsordningene
For de fleste sjøfolk er det i hovedsak fem ulike pensjonsordninger arbeidstakere på norske skip vil være omfattet av (i tillegg til eventuelle private pensjonssparinger):
- Alderspensjon fra folketrygden.
- Sjømannspensjon gjennom Maritim pensjonskasse.
- Privat AFP (gjelder dem som er med i "ny" inntektsbasert sjømannspensjon).
- Obligatorisk tjenestepensjon (OTP).
- Tidligere arbeidsgiverfinansierte pensjonsordninger (som nå gjerne har blitt fripoliser).
Alderspensjon fra folketrygden
En obligatorisk forsikrings- og pensjonsordning som omfatter i hovedsak alle norske statsborgere, og som tidligst kan tas ut fra fylte 62 år. Pensjonene i folketrygden blir fastsatt og regulert hvert år i forhold til folketrygdens grunnbeløp, ofte kalt G. Folketrygden administreres av Arbeids- og velferdsetaten (NAV) og finansieres av medlemsavgift (skatt), arbeidsgiveravgift og tilskudd fra staten. Se www.nav.no/no/person/pensjon/alderspensjon
Sjømannspensjon
Stortinget vedtok høsten 2019 å endre sjømannspensjonen fra 1. januar 2020. Denne lovendringen gjelder de som er født i 1970 og senere, samt de som tidligere ikke hadde hatt opptjening av sjømannspensjon. Arbeidstakere født før 1970 og som har opptjent fartsmåneder i sjømannspensjonen før 1. januar 2020, ble derfor ikke berørt av endringene. De følger de gamle reglene fullt ut.
Den gamle ordningen kommer til utbetaling i perioden 60-67 år og kalles gjerne den fartstidsbaserte sjømannspensjonen, da størrelsen på utbetalingene avhenger av din opptjente fartstid.
Den nye ordningen kan tidligst tas ut ved fylte 62 år og må minimum tas ut over 7 år. Størrelsen på utbetalingene avhenger av din inntekt, og den nye ordningen kalles derfor for den inntektsbaserte sjømannspensjonen.
For mer informasjon om sjømannspensjon og hvilke regler som gjelder, se Maritim Pensjonskasse sine nettsider www.mpk.no
(NB! Maritim Pensjonskasse het tidligere Pensjonstrygden for Sjømenn (PTS), men endret navn 1. januar 2023. Utover navneendringen var det ingen vesentlige endringer)
Privat AFP
De som er født i 1970 eller senere, og som gjennom ny sjømannspensjon får 62 års pensjonsalder, vil som en konsekvens av dette fra samme tidspunkt kunne tre inn i den private AFP-fellesordningen, ved at bestemmelsene om avtalefestet pensjon (AFP) nå er inntatt i våre tariffavtaler. AFP kan tas ut ved 62 år og utbetales livsvarig. Privat AFP må ikke forveksles med offentlig AFP, som gjelder dem som har jobbet i offentlig sektor.
For mer informasjon om privat AFP og hvilke regler som gjelder, se www.afp.no/soker/hva-er-afp/
Obligatorisk tjenestepensjon (OTP)
Innskuddspensjon
Arbeidsgivere plikter å ha en tjenestepensjonsordning for sine arbeidstakere (NB! Sjømannspensjon eller AFP regnes ikke som en obligatorisk tjenestepensjon). Pensjonen skal utbetales som tillegg til folketrygdpensjon og eventuelle andre offentlige pensjoner i en periode etter pensjonering.
I forbindelse med at sjømannspensjonen ble lagt om i 2020, ble også de obligatoriske tjenestepensjonsordningene endret på de fleste av våre tariffavtaler. Det ble i den forbindelse i de aller fleste tariffavtaler framforhandlet en innskuddsordning som innebærer at bedriftene betaler 3 prosent innskudd av lønn fra første krone opp til 7,1 G og 15 prosent innskudd av lønn mellom 7,1 G og 12 G, med andre ord en 3/15-ordning (G = grunnbeløpet i folketrygden, kr. 106 399 per 1. mai 2021).
Tidligere tilleggspensjonsordninger
Fram til pensjonsomleggingen i 2020, hadde vi i de fleste tariffavtaler en tilleggspensjonsordning (blant annet Norges Rederiforbunds NRT-ordning, som var godkjent som en OTP-ordning). Dette var en ytelsespensjonsordning som kom som et tillegg til sjømannspensjon fra 60 til 67 år, og hadde 30 års opptjeningstid. Tariffestet tilleggspensjon sammen med sjømannspensjon skulle utgjøre 60 prosent av sluttlønn i perioden 60 til 67 år - forutsatt at man hadde full opptjening (30 år) i begge ordningene. Tidligere opptjening i disse ordningene er nå omgjort til fripoliser.
Fordeler ved ny tjenestepensjonsordning
I de gamle tilleggspensjonsordningene var det kun mulig å tjene opp pensjon frem til fylte 60 år. I en innskuddsordning vil man derimot fortsette å opptjene pensjon dersom man jobber utover fylte 60 år. Sammenlignet med disse tilleggspensjonsordningene vil derfor en innskuddsordning videre være mer fleksibel for den enkelte ansatte, blant annet hva gjelder investeringsvalg, samt at den ansatte selv har større innflytelse på utbetalingsperiode og starttidspunkt. Innskuddspensjonen vil også sikre den ansatte en pensjonsytelse i tillegg til folketrygden etter 67 år.
De fleste av disse gamle tilleggspensjonsordningene ga heller ingen arverett til etterlatte dersom den ansatte døde. Med innskuddspensjon får den ansatte derimot eierskap til midlene som spares fortløpende. Dersom den ansatte faller fra før hele pensjonsbeholdningen er utbetalt, vil gjenstående midler tilfalle arvingene. Fleksibiliteten i tilleggspensjonsordningene med hensyn på jobbskifter ble også merkbart dårligere de siste årene, blant annet fordi muligheten for å ta med seg tidligere opptjening og fortsette på denne hos ny arbeidsgiver ikke lenger var til stede.
En fripolise basert på NRT-ordningen vil kunne tas ut fra fylte 60 år, og utbetalingene vil være et resultat av inntektsnivå og opptjeningstid i ordningen. Det som er opptjent i innskuddsordningen kan som nevnt tas ut tidligst ved fylte 62 år.
Viktig å vite om pensjon
-
Vi anbefaler deg å logge deg inn på nettsidene til Maritim Pensjonskasse (tidligere Pensjonstrygden for Sjømenn) for å se hva som er registrert på deg når det gjelder sjømannspensjon (herunder registrert fartstid) og hvilke muligheter du har til å ta ut dette. På denne nettsiden finner du også en del spørsmål og svar knyttet til sjømannspensjonen.
-
Etter du har sjekket nettsidene til Maritim Pensjonskasse (tidligere Pensjonstrygden for Sjømenn) bør du sjekke nettsiden til Norsk Pensjon, for å få oversikt over resten av dine arbeidsgiverfinansierte pensjonsordninger.
Her vil eksempelvis finne dine OTP-ordninger og kan enkelt sjekke navn på gjeldende pensjonsleverandør(er), sjekke investeringsprofil, innskuddssats og pensjonsbeholdning, mm.
(NB! Sjømannspensjonen kommer ikke opp på nettsidene til norskpensjon.no på en spesielt god måte, og du må derfor «legge til» de utbetalingene som du finner på MPK sine sider.)
Les mer på våre pensjonssider.
-
Logg på min side og endre dine opplysninger, eller send oss en e-post. Hvis du har vært medlem i over fem år og tar ut full alderspensjon, kan du søke om «ikke yrkesaktivt medlemskap», til en rimeligere kontingent.
-
Nei. Det vanlige i fagforeninger er at de som står i foreningen fram til de går av med pensjon, får tilbud om å bli med videre. Men hvis du allerede er pensjonist, kan du ikke melde deg inn som nytt medlem i NSOF (heller ikke hvis du har vært medlem en gang tidligere). Dette er bestemt i vedtektene.
Disse hjelper deg med pensjon
Du bør alltid sjekke Maritim Pensjonskasse først hvis du har spørsmål om sjømannspensjon.
Trond Løfgren og de andre rådgiverne i NSOFs forhandlingsavdeling bistår deg hvis du har problemer med å få oversikt over hvordan forskjellige pensjonsordninger virker sammen.
Maritim Pensjonskasse
Maritim pensjonskasse (MPK) svarer på dine spørsmål om sjømannspensjon.
Tlf: 22358900
E-post: https://www.mpk.no/kontakt/Trond Løfgren
Avdelingsleder
Saksbehandling/tariff, rådgivning, forhandling, pensjon, DSO etc.
Tlf: 22005500
E-post: tariff@nsof.noOppdateringer
21. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Styret i International Federation of Shipmasters' Associations (IFSMA) hadde onsdag møte med IMOs generalsekretær Arsenio Dominguez i London. - Internasjonale spørsmål sto i høysetet, særlig den skremmende situasjonen sjøfolk blir utsatt for i Rødehavet, sier adm. dir. Hans Sande, som er IFSMAs president. Sande understreket overfor Dominguez at Norsk Sjøoffisersforbund ser alvorlig på situasjonen og at ingen sjøfolk skal seile inn i farvann hvor risikoen for liv og helse står på spill.
16. feb. 2024
Arbeidsliv
HMS
Over 18.000 sjøfolk bruker appen «Medico» som er laget av Gard Forsikring, Radio Medico og Sjøfartsdirektoratet. Nå er appen forbedret. Les mer og last ned appen her.
07. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Aktiviteter
Advokat Martha Nordal representerte NSOF på NTFs kvinnekonferanse i Stockholm 5.-6. februar.
23. jan. 2024
Arbeidsliv
Organisasjon
Aktiviteter
Styret i Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse møtes denne uken, blant annet for å behandle søknader om midler. Avdelingsleder Morten Kveim representerer NSOF i stiftelsens styre. Om snmk
22. jan. 2024
Arbeidsliv
Pensjon
Nærskipsfart og akvashipping
Aktiviteter
Gruppesøksmålet som Norsk Sjøoffisersforbund og Norsk Sjømannsforbund har anlagt mot Sølvtrans behandles i Ålesund tingrett tirsdag - torsdag
22. jan. 2024
Aktiviteter
Arbeidsliv
Nordisk Navgatørkongress har møte i Gøteborg denne uken. Sjøfartsdirektørene fra de nordiske landene deltar og et av temaene for møtet er psykososialt arbeidsmiljø.
01. jan. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
1. januar 2024 trådte en rekke regelverksendringer av betydning for den maritime næringen i kraft. Besøk Sjøfartsidirektoratet for oversikt over viktige endringer som er fastsatt av Stortinget og på departementsnivå.
20. nov. 2023
Arbeidsliv
Maritim næring
NSOF og NSF har hatt møte med ledelsen i Havarikommisjonen. Havarikommisjonen er positive til at medlemmene ble bistått av forbundenes representanter fremfor arbeidsgivers advokater. - NSOF anbefaler derfor alle våre medlemmer til å kontakte forbundet snarest mulig etter hendelser med fartøyene, slik at vi kan bistå så tidlig som mulig, sier advokat Martha Nordal, som deltok på møtet sammen med adm. dir. Hans Sande og avdelingsleder Morten Kveim.
17. nov. 2023
Arbeidsliv
HMS
Har du opplevd eller vært vitne til mobbing, trakassering eller andre kritikkverdige forhold om bord? Da kan du tipse Sjøfartsdirektoratet – heilt anonymt. Les mer her.
Aktuelt
Maritim næring
Arbeidsliv
Norge trenger flere sjøfolk
Rapporten "Maritime karriereveier" ble presentert onsdag. For å sikre at Norge har nok sjøfolk vil det ikke bare være behov for økt rekruttering, men også for at flere jobber lenger på sjøen.
Arbeidsliv
HMS
Starter STAMI-prosjektet i 2025
Arbeidsliv
Ferge- og lokalfart
Diskuterte ferge med direktoratet
18. september var NSOF i Haugesund for å møte fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim og flere andre ledere i Sjøfartsdirektoratet. Hovedtema for møtet var arbeidsforholdene i ferge- og lokalfarten.
Arbeidsliv
Maritim næring
Gjennomgår av maritimt regelverk
Sjømannsorganisasjonene har lenge etterlyst en revisjon og modernisering av det maritime regelverket. Nå setter regjeringen i gang.
Tariffavtalen
Arbeidsliv
Vant rettsak om landlovnekt
Kompensasjon for landlovnekt på grunn av smittevernhensyn ikke er innbakt i fastlønnen. Dette har Arbeidsretten slått fast etter at LO og Norsk Sjøoffisersforbund tok Norges Rederiforbund til retten.
Tariffavtalen
Arbeidsliv
Offshore service
Eidesvik med unik avtale om fleksibel arbeidstid
Hos Eidesvik Offshore har fagforeninger og rederi fått på plass en avtale som gir ansatte muligheten til mer fleksibel arbeidstid, i form av midlertidig redusert stilling i faser av livet der de ønsker dette.
Maritim næring
HMS
Arbeidsliv
DSO
Digitalisering og sikkerhet
Koblinger mellom digitalisering, HMS og partssamarbeid i olje, gass og annen havindustri.