Strengere miljøkrav ved offentlige innkjøp
Regjeringen vil at offentlige innkjøpere skal vektlegge miljø mer i anbudsrunder og foreslår en skjerping av regelverket slik at miljø alltid vektes med minst 30 prosent i alle offentlige innkjøp.
Hans Sande
Administrerende direktør
- Den norske maritime klyngen er verdensledende når det gjelder å drive fram innovasjon og grønne løsninger. Da er det naturlig at det offentlige også er pålagt å etterspørre de mest bærekraftige løsningene når de kjøper tjenester fra den maritime næringen, sier administrerende direktør Hans Sande i NSOF. Han er likevel bekymret for at miljøkravene i offentlige anbudsrunder kan bli for snevre.
- Når det utvikles og innføres mer miljøvennlig teknologi i skipsfarten må man ikke ensidig se på ytre miljø, men ta hensyn til hele HMS-begrepet (Helse, miljø og sikkerhet). Som innkjøper har det offentlige et stort ansvar for norske arbeidstakeres helse og sikkerhet. Regelverket om offentlige innkjøp må pålegge oppdragsgivere å ta hensyn til også det indre miljøet, sjømannens helse og sikkerhet for mannskap, passasjerer og skip. Reglene for offentlige innkjøp må for eksempel ikke bidra til at rederier presses til å ta i bruk ta i bruk ny lav- eller nullutlippsteknologi bruk før alle helse- og sikkerhetsmessige aspekter er utredet og avklart.
I fjor kjøpte det offentlige varer og tjenester for 650 milliarder kroner, og regjeringen vil sikre at disse midlene brukes på en mest mulig miljøvennlig og bærekraftig måte.
- Der det offentlige går foran, bidrar de både til å sette standarden og til å løfte fram nye og mer bærekraftige næringer. Andelen offentlige oppdragsgivere som har planlagt, eller planlegger, for en klima- og miljøvennlig anskaffelsespraksis, har økt de seinere åra. Men her det det fortsatt et stort potensial. Men her er det fortsatt et stort potensial. Derfor er det viktig å stramme opp regelverket for offentlige anskaffelser, uttalte klima- og miljøminister Espen Barth Eide i en pressemelding da regjeringen 8. desember la fram lovforslaget.
Regjeringa har fra før signalisert at de vil stille krav om lav- og nullutslipp i nye anbud i Norge fra 2023 og krav om lav- og nullutslippsløsninger for servicefartøy i havbruksnæringen trinnvis fra 2024.
Forslagene til nye miljøbestemmelser i regelverket for offentlige anskaffelser er nå sendt på høring.
Oppdateringer
14. mar. 2024
Maritim næring
Frps stortingsrepresentanter Sivert Bjørnstad, Bengt Rune Strifeldt, Dagfinn Henrik Olsen, Frank Edvard Sve og Silje Hjemdal fremmet torsdag forslag om å styrke refusjonsordningen for sjøfolk (den såkalte nettolønnsordningen). Les mer om forslaget her.
21. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Styret i International Federation of Shipmasters' Associations (IFSMA) hadde onsdag møte med IMOs generalsekretær Arsenio Dominguez i London. - Internasjonale spørsmål sto i høysetet, særlig den skremmende situasjonen sjøfolk blir utsatt for i Rødehavet, sier adm. dir. Hans Sande, som er IFSMAs president. Sande understreket overfor Dominguez at Norsk Sjøoffisersforbund ser alvorlig på situasjonen og at ingen sjøfolk skal seile inn i farvann hvor risikoen for liv og helse står på spill.
16. feb. 2024
Arbeidsliv
HMS
Over 18.000 sjøfolk bruker appen «Medico» som er laget av Gard Forsikring, Radio Medico og Sjøfartsdirektoratet. Nå er appen forbedret. Les mer og last ned appen her.
12. feb. 2024
Maritim næring
Organisasjon
Denne uken får de fleste medlemmer innbydelse til å svare på spørreundersøkelsen "Fra sjø til land - Maritime karriereveier". NSOF oppfordrer alle til å delta i denne viktige kartleggingen. Avsenderadresse er feedback@guestback.net og det er helt trygt å følge lenken!
07. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Aktiviteter
Advokat Martha Nordal representerte NSOF på NTFs kvinnekonferanse i Stockholm 5.-6. februar.
23. jan. 2024
Arbeidsliv
Organisasjon
Aktiviteter
Styret i Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse møtes denne uken, blant annet for å behandle søknader om midler. Avdelingsleder Morten Kveim representerer NSOF i stiftelsens styre. Om snmk
22. jan. 2024
Aktiviteter
Arbeidsliv
Nordisk Navgatørkongress har møte i Gøteborg denne uken. Sjøfartsdirektørene fra de nordiske landene deltar og et av temaene for møtet er psykososialt arbeidsmiljø.
22. jan. 2024
Arbeidsliv
Pensjon
Nærskipsfart og akvashipping
Aktiviteter
Gruppesøksmålet som Norsk Sjøoffisersforbund og Norsk Sjømannsforbund har anlagt mot Sølvtrans behandles i Ålesund tingrett tirsdag - torsdag
01. jan. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
1. januar 2024 trådte en rekke regelverksendringer av betydning for den maritime næringen i kraft. Besøk Sjøfartsidirektoratet for oversikt over viktige endringer som er fastsatt av Stortinget og på departementsnivå.
Aktuelt
Maritim næring
Viktig stortingsmelding om totalberedskap
10. januar la regjeringen frem Stortingsmeldingen ”Forberedt på krise og krig”.
Maritim næring
Arbeidsliv
Norge trenger flere sjøfolk
Rapporten "Maritime karriereveier" ble presentert onsdag. For å sikre at Norge har nok sjøfolk vil det ikke bare være behov for økt rekruttering, men også for at flere jobber lenger på sjøen.
Maritim næring
Signerte maritimt klimapartnerskap
5. desember var representanter for store deler av den maritime næringen samlet i Oslo for å signere avtalen om maritimt klimapartnerskap med myndighetene.
Arbeidsliv
HMS
Starter STAMI-prosjektet i 2025
Maritim næring
ESA kan ikke stoppe lovforslaget
Det er ingen grunn til at regjeringen skal stanse jobben med norske lønns- og arbeidsvilkår selv om ESA stiller spørsmål.
Maritim næring
ESA avslår ikke lovforslaget om norske lønns- og arbeidsvilkår
ESA har i en foreløpig vurdering slått fast at Norges foreslåtte lovendringer i allmenngjøringsloven og sektorlover for offshore-aktiviteter kan være uforenlige med EØS-retten.
Maritim næring
Justerer nettolønnsordningen
7. oktober la regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2025. På forhånd var det lekket at taket på nettolønnsordningen justeres med 5 500 kroner.