Året 2024: Bestikkoppgjør

NSOF vokser og får resultater. Vi oppsummerer året med noen nøkkeltall, funfacts og litt om noen av de viktigste sakene vi har jobbet med i 2024. Takk til alle som er medlem og bidrar til at vi kan løse viktige oppgaver for maritime ledere i alle deler av skipsfarten.

Publisert 19.12.2024

8 380 står sammen i NSOF

Medlemsrekord! Nest siste uke av året, står nesten 8 400 nåværende, kommende og tidligere sjøoffiserer samlet i NSOF. Ikke på over 20 år har NSOF samlet så mange, og aldri har en så stor andel av medlemmene vært i jobb til sjøs.

5 850 av medlemmene er yrkesaktive sjøoffiserer, fra alle deler av skipsfarten. Det er sju prosent flere enn for ett år siden.

1 090 nye har valgt NSOF

560 sjøoffiserer har sluttet seg til NSOF siden 1. januar. Av de nye yrkesaktive kommer en av fire fra akvashipping og nesten én av fem fra offshore og rigg. Like mange studenter og kadetter har blitt med.

Velkommen om bord!

Se flere fakta og funfacts under bildene 

Studentene strømmer til NSOF

530 nye kadetter og studenter på fag- og høyskoler har tegnet seg som juniormedlemmer i løpet av året. Norsk Sjøoffisersforbund har nå hele 1060 juniormedlemmer.

NSOF har besøkt alle de maritime skolene i 2024, og skolene har valgt sine egne representanter til NSOFs skole- og kadettutvalg.

NSOF Ung er etablert som en egen organisasjon med et eget styre.

223 tillitsvalgte i 112 rederier

58 tillitsvalgte har i 2024 avsluttet sin tørn, og 67 nye har blitt valgt av medlemmene i de enkelte rederiene til å representere seg. I desember hadde 223 medlemmer et verv som tillitsvalgt, i 112 ulike rederier.

Jentene velger maritim næring og NSOF

4,8 prosent av medlemmene i NSOF er kvinner. I 2020 var andelen 2,8 prosent.

Blant medlemmene under 34 år, er 10 prosent kvinner.

Både NSOF Ung og Skole- og kadettutvalget har valgt kvinnelige ledere.

Medlemmene følger med

Forbundets TikTok-ambassadører har vist fram hverdagen til sjøs og til sammen sørget for nesten én million visninger så langt. Også på Instagram og Facebook følger mange godt med på hva NSOF gjør og mener.

Mange har også hørt på NSOFs podkaster, og halvparten av medlemmene leser nyhetsbrevet fra forbundet hver eneste fredag.


Bruker innflytelsen

800 medlemmer har sendt inn tusenvis av forslag til hovedtariffoppgjørene gjennom spørreundersøkelser. Andre har sagt sin mening når de har fått besøk om bord eller vært i kontakt med NSOF.

Tusen medlemmer var med på å velge blant de 38 medlemmene som stilte til styrevalg.

Flere tusen har i 2024 brukt innflytelsen sin i forbundets spørreundersøkelser om blant annet fordeler, advokatforsikring og medlemsbladet.

Medlemmene bruker fordelene

Medlemmene har overnattet til sammen 1451 døgn i forbundets seks ferieboliger i Norge og Spania.

NSOF er det eneste av de 25 LO-forbundene hvor stadig flere medlemmer sier de kjenner godt til LOfavør.

Stadig flere tegner gunstige medlemsforsikringsavtaler gjennom LOfavør og Sjøoffiserenes forsikringskontor.

Medlemmene har vedtatt at LOfavør advokatforsikring skal innføres som en kollektiv forsikring. Fra før er innboforsikring og livsforsikring kollektive forsikringer for de fleste yrkesaktive medlemmer av NSOF. Forsikringen kommer sommeren 2025.

Besøker medlemmene der de er

I 2024 har NSOF besøkt medlemmer på alle typer skip i alle segmenter, i alle fylker og i flere utenlandske havner. To av forbundets ansatte har hatt som hovedoppgave å oppsøke sjøfolkenes arbeidsplasser for å snakke om arbeidsforhold, lønns- og arbeidsvilkår, tariffoppgjør, medlemskap og medlemsfordeler.

Forhandler for alle

Ca. 50 ulike tariffavtaler for sjøfolk i alle segmenter har blitt reforhandlet i løpet av 2024 - fra offshoreavtalene med Norges Rederiforbund for nesten 1500 medlemmer, til lokale avtaler med enkeltrederier for en håndfull medlemmer.

I 2024 har det vært hovedoppgjør, og alle tariffområder har ulike behov og krav i tariffoppgjørene. I tillegg til lønnsløft og økt kjøpekraft, har vi forhandlet fram alt fra bedre arbeidstidsordninger til forbedringer i permisjonsordninger ved fødsel.

1 500 problemer løst

Gjennom året har forbundets 20 ansatte svart ut over 6000 henvendelser fra medlemmer og tillitsvalgte. Blant de ca. 1500 sakene rådgiverkorpset har løst for medlemmer i alle segmenter, er alt fra enkle avklaringer til tunge juridiske saker og tvister med arbeidsgiver.

Over 70 medlemmer har fått råd og hjelp med saker knyttet til oppsigelse og overtallighet, og mange har hatt spørsmål om fritid og turnus, permisjoner, sykdom, pensjon og arbeidstid. Rådgiverne har innkrevd mange millioner i lønn og erstatninger, og advokatene har kjørt en rekke rettsaker.

Noen viktige saker vi har jobbet med i 2024

I 2024 har det vært hovedoppgjør, så tariffarbeidet har hatt høy prioritet. Men vi har også jobbet med mange andre viktige faglige og politiske saker. Her er noen av dem. 

Familiepolitikk

NSOF har i 2024 intensivert jobben for verdige forhold for alle sjøfolk og sjøfolks rett til familieliv, fra bedre internettilgang for å holde kontakt med familien til tilrettelagte svangerskapstiltak og permisjonsløsninger.

Blant annet ble rettighetene til permisjon i forbindelse med fødsel betydelig forbedret i hovedoppgjøret for NOR. Innen året er omme, kommer den nye samarbeidserklæringen om likestilling i maritim næring, hvor vi i NSOF særlig har jobbet for å sikre tiltak mot at trakassering i alle former og for å sikre at mobbing og mangel på likestilling og respekt ikke er en sikkerhetsutfordring.

Seilingsordninger har også vært et viktig arbeidsområde i 2024, med både vanskelige og spennende saker og prøveordninger i ulike segmenter og rederier.

Kompetanse og etterutdanning

I 2024 har Norsk Sjøoffisersforbund (NSOF) deltatt aktivt i både nasjonale og internasjonale råd og utvalg. Internasjonalt har forbundet engasjert seg i Den Internasjonale Maritime Organisasjonen (IMO) og Den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen (ITF). Nasjonalt har NSOF vært en sentral aktør i Maritimt Forum og andre bransjesamarbeid. Formålet med dette arbeidet er tydelig: å fremme våre medlemmers behov for en trygg hverdag, rettferdige arbeidsforhold og bærekraftige rammevilkår.

En trygg hverdag handler også om kompetanse. NSOF har i 2024 jobbet for å styrke medlemmenes tilgang til etterutdanning og relevant kompetanseutvikling, særlig i lys av digitalisering og grønn omstilling. Vi har vært en pådriver for å sikre at våre medlemmer får nødvendig opplæring i nye teknologier, digitale verktøy og bruk av fremtidens energibærere. Gjennom vårt arbeid har vi bidratt til at maritime utdanningsløp tilpasses en mer digitalisert og bærekraftig fremtid, samtidig som vi har understreket viktigheten av å ivareta sikkerhet og risikovurdering i møte med ny teknologi.

Gjennom aktiv deltakelse og samarbeid nasjonalt og internasjonalt, jobber NSOF kontinuerlig for å sikre at våre medlemmers interesser og behov står sentralt i en bransje i rask utvikling.

Helse, miljø og sikkerhet

NSOF har lenge jobbet for å få fram flere fakta og mer kunnskap om sjøfolks arbeidsmiljø og helserisikoen ved å jobbe til sjøs. I 2024 har vi satt i gang et storstilt prosjekt for å få fram den kunnskapen vi trenger for å jobbe mer målrettet med å forebygge skader og bedre arbeidsmiljøet for sjøfolk. Forskningsprosjektet, som skal gjennomføres av STAMI - Statens arbeidsmiljøinstitutt, skal kartlegge arbeidsmiljøet, helse og sikkerhet i den maritime næringen. Det skal avdekke og beskrive hvordan arbeidsmiljøforhold påvirker helse, ulykkesrisiko, sykefravær og turnover blant medlemmer av Norsk Sjøoffisersforbund (NSOF) og andre sjøfolk.

Norske lønns- og arbeidsvilkår
Å få på plass en lov som sikrer norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann er en viktig kampsak for Norsk Sjøoffisersforbund. En lang kamp ser ut til å gå mot slutten – ulik lønn i egne farvann skal ikke være et konkurransefortrinn for utenlandsk tilstedeværelse. Lovforslaget bygger på utredninger utført av Nordisk Institutt for Sjørett (UiO), som LO, NSOF og NSF har bidratt til å finansiere, samt fra advokatfirmaet Wikborg & Rein og Utenriksdepartementets rettsavdeling, Høsten 2024 ble forslaget sendt på høring, og NSOF leverte, i samarbeid med LO, Sjømannsforbundet og Styrke, et høringssvar som påpeker mangler i forslaget. Nå vurderer Nærings- og Fiskeridepartementet innspillene fra næringens organisasjoner og EFTA, med mål om å legge frem et endelig lovforslag over nyttår.

Oppdateringer

Aktuelt