
Internasjonalt arbeid
Norsk Sjøoffisersforbund deltar aktivt i flere internasjonale organisasjoner for å fremme maritime saker som er viktige fra et norsk perspektiv. Jobben forbundet gjør her bidrar til å sikre gode regelverk, samtidig som vi viser internasjonal solidaritet. Den påvirker også norske sjøfolks arbeidshverdag.
– Veldig ofte vil det som skjer internasjonalt, både når det gjelder sikkerhet og lønns- og arbeidsvilkår, også påvirke norske forhold. Vi må være med der hvor man tar beslutninger som i det lange løp også vil berøre oss hjemme i Norge. Når det lages internasjonale regler er det en del av jobben vår å sørge for at de passer inn i vårt arbeidsliv og ivaretar det ambisjonsnivået vi har, påpeker direktør Hans Sande.
NSOF har vært representert i internasjonale maritime organisasjoner siden forbundets fødsel, og selv har Sande sentrale verv i både ITF og IFSMA. Han opplever at innspill fra Norge blir verdsatt og hensyntatt i disse forumene.
– Vi blir lyttet til. Norge er anerkjent som en stor sjøfartsnasjon med lange tradisjoner. Vi er en seriøs aktør på blant annet sjøsikkerhet og miljø, og vi bringer med oss mye kunnskap inn i disse prosessene – særlig innenfor de segmentene vi er store på i Norge.
ITF (International Transport Workers’ Federation)
Den Internasjonale Transportarbeider- føderasjonen (ITF) er en verdensomspennende sammenslutning av fagforbund for transportarbeidere, med hovedkontor i London. Organisasjonen representerer 16,5 millioner transportarbeidere og fagforbund fra 153 land. ITF representerer transportarbeidernes interesser i FN-organer, rådgir fagforbund om utviklingen i transportnæringen i andre deler av verden, og organiserer internasjonale solidaritetsaksjoner når medlemsforbund i et land er i konflikt med arbeidsgivere eller myndigheter.
I Den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen (ITF) møter NSOF søsterorganisasjoner fra hele verden og bygger viktige nettverk. Sande sitter i flere underkomiteer og prosjektgrupper, og han trekker fram kampen mot bekvemmelighetsflagg som den viktigste kampsaken i ITF-arbeidet.
Dessverre velger mange redere fortsatt å flagge skipene sine på skipsregister i øystater som ikke har annen hensikt ennå selge et flagg. Ofte gjør man dette for å få slappere tolkning og håndheving av regelverket som skal gjøre skipsfarten trygg. Det er vanskelig å spore hvem som eier disse skipene, og vi mener dette er en risikofaktor. Derfor er det viktig at vi er på her. NSOF skal vise internasjonal solidaritet med de som jobber på disse fartøyene, og jobbe for at de har gode lønns- og arbeidsvilkår. Norge har et eget ITF- inspektorat som følger opp disse skipene når de er i norske havner, og sørger for at mannskapet behandles etter internasjonale konvensjoner.
IMO (The International Maritime Organization)
Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO) er FNs spesialorgan med ansvar for å regulere den internasjonale skipsfarten. IMO arbeider for å skape trygg, sikker og effektiv skipsfart, og forebygge forurensning fra skip, gjennom å utvikle og opprettholde et omfattende regelverk som gjelder skipsfart. Organisasjonen har 176 medlemsland og hovedkontor i London.
I FNs internasjonale sjøfartsorganisasjon IMO er det sjøsikkerheten som står i sentrum. Herfra administreres de viktige konvensjonene SOLAS (om sikkerhet om bord), MARPOL (om forurensning), og STCW (om opplæring og kompetansekrav), mens MLC-konvensjonen (om rettigheter for arbeidere) administreres av den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO. Samlet omtales disse som «de fire pilarer» i den maritime næringen. NSOF følger arbeidet tett. Alt maritimt regelverk vi innfører i Norge er produkter av beslutninger i IMO. Nå er for eksempel STCW-konvensjonen oppe til revisjon. Den legger grunnlaget for hvordan vi utdanner sjøfolk i Norge, og da er det viktig at vi er med og kommer med innspill for å være sikre på at utdanningsstandardene i Norge møter det behovet vi har for kompetanse i næringa.
Når IMO godkjenner og setter reguleringskrav for nye alternative energikilder, er også forbundet på ballen, for å påse at det menneskelige aspektet er en del av teknologiutviklinga. Ny teknologi skal ikke bare ivareta miljøet, men også arbeidsmiljøet. Den kan ikke være en trussel i et HMS-perspektiv. Autonomi er også i skuddet – vi må være på vakt og kvalitetssikre at dette er trygt. Det handler ikke bare om førerløse skip, men også om autonome prosesser om bord i fartøyene hvor sikkerhetsaspektet alltid må med. Som en arktisk nasjon har vi også fokus på Polarkoden og videreutvikling av den, slik at ferdsel og operasjoner i polare farvann gjøres på en trygg og sikker måte.
Som nasjonalt myndighetsorgan er det Sjøfartsdirektoratet som har stemmerett i IMO. Men NSOF har uttalerett, og når relevante saker skal opp, deltar forbundet ofte i både formøter med direktoratet og i IMO- delegasjonen.
IFSMA (International Federation of Shipmasters’ Associations)
Den internasjonale skipsførerføderasjonen (IFSMA) ble etablert i 1974 og er en føderasjon for skipsførerforbund, der NSOF og våre søsterforbund i utlandet arbeider med å sikre sikker operasjonell praksis, beskyttelse mot menneskelig skade, beskyttelse av det marine miljøet og sikkerhet for liv og eiendom til sjøs. Med hovedkontor i London jobber organisasjonen tett opp mot IMO, og representerer ca. 10.000 kapteiner fra om lag 50 land. Hans Sande har vært president i IFSMA siden 2014.
En annen måte å få gjennomslag i IMO- systemet på, er gjennom den internasjonale skipsførerføderasjonen IFSMA, der kapteinens rolle står i sentrum.
NSOF Vi var med og opprettet organisasjonen i 1974, nettopp fordi vi ønsket et talerør inn i IMO på vegne av kapteinene. Kapteinen har det overordnede ansvaret om bord og blir holdt ansvarlig hvis noe skjer, og IFSMA representere kapteinen i scenarioer han står overfor – både innenfor sjø- sikkerhet og andre temaer. Vi jobber mye opp mot IMO, men også mot andre internasjonale organisasjoner.
– Det er et interessant verv, hvor det er viktig å utnytte bredden av medlemsforbundene over hele verden. Gjennom IFSMA får vi en reell påvirkning på regel- verk som berører våre medlemmers arbeidsdag, slik at disse får ønsket effekt, sier Hans Sande, som er sittende IFSMA-president.
Oppdateringer
06. mai 2024
Aktiviteter
HMS
Nærskipsfart og akvashipping
6. og 7. mai inviterer direktoratet skips- og rederiledelsen i fiskerinæringen til ISM-fagseminar i Tromsø. Seminaret er gratis og du kan lese mer her.
22. mar. 2024
HMS
Cruise og passasjertrafikk
Statens havarikommisjon (SHK) publiserte tirsdag sin rapport etter hendelsen med cruiseskipet Viking Sky i mars 2019. - Dette er en solid og gjennomarbeidet rapport. Undersøkelsen fokuserer på operasjonelle, tekniske og organisatoriske sikkerhetsproblemer som på ulike måter bidro til nestenulykken, sier avdelingsleder Morten Kveim. Les hele rapporten her.
14. mar. 2024
Maritim næring
Frps stortingsrepresentanter Sivert Bjørnstad, Bengt Rune Strifeldt, Dagfinn Henrik Olsen, Frank Edvard Sve og Silje Hjemdal fremmet torsdag forslag om å styrke refusjonsordningen for sjøfolk (den såkalte nettolønnsordningen). Les mer om forslaget her.
21. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Styret i International Federation of Shipmasters' Associations (IFSMA) hadde onsdag møte med IMOs generalsekretær Arsenio Dominguez i London. - Internasjonale spørsmål sto i høysetet, særlig den skremmende situasjonen sjøfolk blir utsatt for i Rødehavet, sier adm. dir. Hans Sande, som er IFSMAs president. Sande understreket overfor Dominguez at Norsk Sjøoffisersforbund ser alvorlig på situasjonen og at ingen sjøfolk skal seile inn i farvann hvor risikoen for liv og helse står på spill.
16. feb. 2024
Arbeidsliv
HMS
Over 18.000 sjøfolk bruker appen «Medico» som er laget av Gard Forsikring, Radio Medico og Sjøfartsdirektoratet. Nå er appen forbedret. Les mer og last ned appen her.
12. feb. 2024
Maritim næring
Organisasjon
Denne uken får de fleste medlemmer innbydelse til å svare på spørreundersøkelsen "Fra sjø til land - Maritime karriereveier". NSOF oppfordrer alle til å delta i denne viktige kartleggingen. Avsenderadresse er feedback@guestback.net og det er helt trygt å følge lenken!
12. feb. 2024
HMS
Medlemsfordeler
Sjømannskirkens fagseminar våren 2024 handler om sorg og hva kan vi gjøre når sorgen rammer en av våre kollegaer eller ansatte. Seminaret er gratis for NSOFs medlemmer. Les mer og meld deg på her.
09. feb. 2024
HMS
Medlemsfordeler
Aktiviteter
Sjøfolk med lang fartstid kan søke om støtte i Norges Rederiforbunds Sjømannsfond av 1918, «Kølafondet». Det deles ut hvert år i mai/juni, med søknadsfrist 1. mars. Les mer her.
07. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Aktiviteter
Advokat Martha Nordal representerte NSOF på NTFs kvinnekonferanse i Stockholm 5.-6. februar.
Aktuelt

Arbeidsliv
Maritim næring
Kriminalisering og digitalisering
Kriminalisering av sjøfolk og autonome skip var tema for to store, internasjonale konferanser i IMOs hovedkvarter i London i juni. NSOFs direktør Hans Sande advarte mot å overse de menneskelige og sosiale aspektene ved økt autonomi.
Arbeidsliv
HMS
Vi trenger din stemme - delta i forskningsprosjekt!
Endelig er det banebrytende og viktige forskningsprosjektet «Maritim forskning - sjøfolks arbeidsliv og helse» i gang! Vi oppfordrer nå alle til svare på den første spørreundersøkelsen.

Tariffavtalen
Arbeidsliv
Når har du egentlig ferie?
Du bør varsle arbeidsgiver om hvilke friperioder du anser som ferie og ikke vil være tilgjengelig for ekstraarbeid eller endringer i skift eller turnus. Da står du mye sterkere.

Arbeidsliv
Maritim næring
Skal gjennomgå maritimt regelverk
Sjømannsorganisasjonene blir tungt involvert i lovutvalget som skal evaluere og revidere maritimt regelverk.

Arbeidsliv
HMS
Bedre regler om yrkesskade
2. juni vedtok Stortinget at viktige deler av ordningen med yrkesskadeforsikring skal endres. Stortinget slår fast at de som har et risikofylt yrke skal få styrkede rettigheter til erstatning ved skade. Regjeringen blir pålagt å fremme forslag til endringer som fører til at belastningslidelser man får på grunn av arbeidet blir omfattet av forsikringen.

Maritim næring
En historisk dag
2. juni 20205 vedtok Stortinget loven som skal hindre sosial dumping og sørge for at norske sjøfolk ikke blir utkonkurrert på hjemmebane. Altså at det skal være norske lønnsvilkår på skip i norske farvann og på norsk sokkel.

Maritim næring
Lovforslaget videre til Stortinget
Denne uka kom loven om norske lønnsvilkår på norske skip og norsk sokkel enda ett skritt nærmere å bli endelig vedtatt.