Skipsarbeidsloven
Skipsarbeidsloven kom i 2013 og skipssikkerhetsloven i 2007. Sjømannsorganisasjonene mener tiden er overmoden for en gjennomgang. Foto: Tri Nguyen Dinh/Maritim Logg

Lovutvalg skal gjennomgå maritimt regelverk

Sjømannsorganisasjonene har lenge krev en revisjon og gjennomgang av blant annet skipsarbeidsloven. Nå har regjeringen foreslått et offentlig lovutvalg som skal evaluere og revidere maritimt regelverk. Dette omfatter skipssikkerhetsloven og skipsarbeidsloven og deler av NIS-loven og sjøloven.

Publisert 10.06.2025

Det er Nærings- og fiskeridepartementet som har ansvaret for mye av regelverket som gjelder for sjøfolk og skipsfart. Sjømannsorganisasjonene og LO har siden 2019 hatt løpende kontakt med departementet for å få i gang en skikkelig gjennomgang og modernisering av regelverket.

– Tiden er helt klart moden for en evaluering og revidering av det maritime regelverket. Dette er en viktig sak for sjøfolk, og regjeringen har vært opptatt av å lytte til organisasjonene. Vi skal ha et rettferdig og anstendig arbeidsliv i Norge, også i havområdene våre, sa daværende fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss i september i fjor, da hun kunngjorde at regjeringen ville sette ned et offentlig lovutvalg for å revidere skipsarbeidsloven og skipssikkerhetsloven.

Ni måneder senere gjenstår det bare å få godkjent lovutvalget i statsråd. 

Utvalgets mandat

Utvalget som nå blir satt sammen får som mandat å vurdere om dagens regelverk er tilstrekkelig for å håndtere ny teknologi og fremdriftsformer, samt autonomi. Sjøsikkerhet og sikkerheten til de ombordværende er viktige hensyn som skal tillegges stor vekt. Det skal også ses hen til internasjonalt arbeid, inkludert IMO-regelverk for autonome skip.

Arbeidsmiljøet om bord skip blir også et sentralt tema i lovarbeidet. Skipsarbeidsloven inneholder bestemmelser om ansettelser, opphør av arbeidsforhold, permisjonsrettigheter, og mer. En del av mandatet som er foreslått for utvalget er at det skal evalueres om sjøfolks rettigheter er likeverdige med øvrige arbeidstakere, og foreslå nødvendige endringer.

Videre skal utvalget vurdere forholdet til tariffavtaler og EU-regelverk, samt annen relevant lovgivning. Målet er å sikre et tydelig og brukervennlig regelverk som er enkelt å forstå og bruke.

Sjømannsorganisasjonene har lenge før lovarbeidet starter pekt på en rekke konkrete områder hvor det er behov for en evaluering og endring:

  • For det første var det forutsatt av lovgiver når skipsarbeidsloven kom at den skulle følges tett og evalueres, uttrykkelig ble ansvarsplasseringen og fravær av regler om innleie pekt på.
  • For det andre har arbeidsmiljøloven fått flere forbedrede rettigheter for arbeidstakere for øvrig, uten at de samme rettighetene er innført for sjøfolk. Dette har på nytt medført at det har oppstått en avstand mellom skipsarbeidslovens rettigheter og arbeidsmiljølovens rettigheter, som er uheldig, og som ikke kan forklares med særegne forhold til sjøs.
  • For det tredje var det et enstemmig Holmefjord-utvalg som ba regjeringen om å foreslå endringer i lov om tilskudd for maritim sysselsetting, med hovedformål om at loven får et materielt innhold.
  • For det fjerde mener vi det skipssikkerhetslovens anvendelse for utenlandske skip bør ses nærmere på. Loven gjelder som utgangspunkt utenlandske skip, men i de fleste forskrifter fastsatt i medhold av loven er dette prinsippet fraveket.

Krevde plass i utvalget
Opprinnelig mente departementet det var tilstrekkelig med én felles representant fra arbeidstakersiden i lovutvalget, noe organisasjonene protesterte på. Etter å ha revurdert, er det klart at arbeidstaker- og arbeidsgiversiden får totalt seks medlemmer i lovutvalget. Det norske maskinistforbund, Norsk Sjømannsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund, Kystrederiene, NHO Sjøfart og Norges Rederiforbund får alle ett medlem hver. I tillegg skal lovutvalget vil bestå av leder, én fra akademia, to fra næringen med teknisk og juridisk kompetanse og én fra Sjøfartsdirektoratet, til sammen elleve personer. Det skal også opprettes en referansegruppe med relevante etater, ideelle organisasjoner og andre relevante private aktører.

NSOF har oppnevnt administrerende direktør Hans Sande sin representant i utvalget, med advokat Martha Nordal som vara.

Oppdateringer

Aktuelt