Illustrasjonsbilde c Freepik

Søker sjøfolk til forskningsprosjekt

STAMI skal gjennomføre et omfattende forskningsprosjekt om sjøfolks arbeidsmiljø og helse, i samarbeid med NHO Sjøfart, Norges Rederiforbund, Norsk Sjømannsforbund og Det norske maskinistforbund.

Publisert 03.04.2025

2. april gikk startskuddet for et forskningsprosjekt som skal bidra til bedre arbeidsforhold, mindre sykefravær og færre ulykker blant alle som jobber om bord. Nå starter jakten på sjøfolk som vil delta i prosjektet.

Det er Statens Arbeidsmiljøinstitutt – STAMI som skal gjennomføre den banebrytende forskningen, etter initiativ fra Norsk Sjøoffisersforbund. Prosjektet er et samarbeid mellom mange aktører i den maritime klyngen, og NSOF-direktør Hans Sande har store forventninger.

– Hvis vi tar utgangspunkt i nasjonal tall for sykmelding, går 1200 sjøfolk sykmeldt hver eneste dag. Dette koster samfunnet 4,2 millioner kroner daglig, og nesten 1,6 milliarder per år. Men tall er statistikk, det er menneskene bak vi er opptatt av. Det å gå sykmeldt gjør noe med deg. En sjømann har to familier, kollegene om bord og familien hjemme. Å bli revet vekk fra en av dem er krevende. Vi vet at hver tredje sykmelding skyldes forhold relatert til jobben. Da er HMS viktig.

Les mer om lanseringen på maritimlogg.no

04025 Stami1

KLARE FOR KUNNSKAP: Representanter for den maritime klyngen sparket i gang det nye forskningsprosjektet. Fra venstre: Hege-Merethe Bengtsson, Det norske maskinistforbund; Markus Koch, forsker og prosjektleder i Stami; Evelyn Blom-Dahl, NHO Sjøfart; Knut Arild Hareide; Norges Rederiforbund; Kristina Sigurdsdottir Hansen, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet; Kim-Helge Fjereide, Norsk Sjømannsforbund; Hans Sande, Norsk Sjøoffisersforbund og Fride Solbakken, Maritimt Forum.

2603 Stami

Gi ditt bidrag

I tiden framover blir alle sjøfolk bedt om å bidra til prosjektet gjennom blant annet spørreundersøkelser. I samarbeid med rederiene skal det også gjøres en stor jobb med kartlegginger og målinger om bord i mange fartøy.

Det er opprettet en egen nettside for prosjektet, hvor du får vite mer om hva som skal skje framover. 

Oppdateringer

Aktuelt