Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning
Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning var 5. januar 2023 gjenstand for åpen høring i Stortinget. "Hav og kyst" er et eget temaområde i planen. I debatten på stortinget ble blant annet Ocean Space Centre (OSC) og bærekraftig forvaltning av havområdene tatt opp.
Morten Kveim
Avdelingsleder sjøsikkerhet og utdanning
Representanter fra et utvalg av institusjoner innenfor Akademia var innkalt til høringen. I høringen ble det blant annet pekt på behovet for tiltak for et mer velfungerende FoU-system og en dimensjonering av høyere utdanning som i større grad er innrettet mot samfunnets behov, Grønn omstilling og digitalisering ble fremhevet som satsningsområder for innovasjon.
Det nye anlegget på Tyholt, Ocean Space Centre (OSC), skal sikre verdiskaping for Norge gjennom konkurransedyktige norske havromsnæringer. En helhetlig og miljømessig bærekraftig forvaltning av havområdene ble nevnt i høringen som en forutsetning for å lykkes.
Regjeringen peker ut tre overordnede mål for norsk forskning og høyere utdanning i perioden 2023–32: styrket konkurransekraft og innovasjonsevne; miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft; og høy kvalitet og tilgjengelighet i forskning og høyere utdanning.
Planen er tematisert i noen hovedområder. Dette er regjeringens prioriteringer innenfor temaet "hav og kyst":
Regjeringen vil:
- særlig prioritere følgende områder innenfor forskning og forskningsdrevet innovasjon:
- teknologi og andre løsninger for økte verdier fra næringene i hav- og kystområdene og på kontinentalsokkelen
- sameksistens mellom havnæringer og god forvaltning av økosystemer og ressurser i hav- og kystområdene
- effektene av klimaendringene og havets rolle i klimasystemet, herunder i Polhavet
- naturbaserte løsninger for binding og lagring av karbon i havet
- rene og rike hav og sunn og trygg sjømat
- energi- og petroleumsforskning som bidrar til grønn omstilling og lavutslipp og videreutvikler næringen til å være lønnsom også i fremtiden
- klima- og miljøvennlig maritim transport, prioriteringene i Maritim 21-strategien ligger til grunn
- særlig prioritere følgende områder innenfor høyere utdanning og kompetanse:
- relevante profesjons- og disiplinutdanninger for havnæringene og forvaltning og forståelse av hav og kyst
- desentralisert og fleksibel utdanning
- lansere et samfunnsoppdrag med mål om at alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder (se omtale i prioriteringenklima, miljø og energi)
- vurdere tiltak for bedre utnyttelse av store datamengder blant annet i forbindelse med havforvaltning
- legge til rette for effektiv utnyttelse av forskningsfartøy og annen forskningsinfrastruktur
Oppdateringer
28. nov. 2024
NSOF Ung
Organisasjon
Aktiviteter
Styremøte i NSOF Ung på Maritimt Hus
05. nov. 2024
Aktiviteter
NSOF Ung
Samling for skole- og ungdomskontakter
14. mar. 2024
Maritim næring
Frps stortingsrepresentanter Sivert Bjørnstad, Bengt Rune Strifeldt, Dagfinn Henrik Olsen, Frank Edvard Sve og Silje Hjemdal fremmet torsdag forslag om å styrke refusjonsordningen for sjøfolk (den såkalte nettolønnsordningen). Les mer om forslaget her.
06. mar. 2024
NSOF Ung
Aktiviteter
Medlemsfordeler
Årets happening for studenter, kadetter og unge offiserer - se program og detaljer her
21. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Styret i International Federation of Shipmasters' Associations (IFSMA) hadde onsdag møte med IMOs generalsekretær Arsenio Dominguez i London. - Internasjonale spørsmål sto i høysetet, særlig den skremmende situasjonen sjøfolk blir utsatt for i Rødehavet, sier adm. dir. Hans Sande, som er IFSMAs president. Sande understreket overfor Dominguez at Norsk Sjøoffisersforbund ser alvorlig på situasjonen og at ingen sjøfolk skal seile inn i farvann hvor risikoen for liv og helse står på spill.
12. feb. 2024
Maritim næring
Organisasjon
Denne uken får de fleste medlemmer innbydelse til å svare på spørreundersøkelsen "Fra sjø til land - Maritime karriereveier". NSOF oppfordrer alle til å delta i denne viktige kartleggingen. Avsenderadresse er feedback@guestback.net og det er helt trygt å følge lenken!
08. feb. 2024
Aktiviteter
NSOF Ung
NSOF deltok torsdag på Maritim Karrieredag, som arrangeres i regi av dyktige studenter ved USN Maritime (den maritime linjeforeningen ved Universitetet i Sørøst-Norge, Bakkenteigen). Les mer her
07. feb. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
Aktiviteter
Advokat Martha Nordal representerte NSOF på NTFs kvinnekonferanse i Stockholm 5.-6. februar.
01. jan. 2024
Arbeidsliv
Maritim næring
1. januar 2024 trådte en rekke regelverksendringer av betydning for den maritime næringen i kraft. Besøk Sjøfartsidirektoratet for oversikt over viktige endringer som er fastsatt av Stortinget og på departementsnivå.
Aktuelt
Maritim næring
Viktig stortingsmelding om totalberedskap
10. januar la regjeringen frem Stortingsmeldingen ”Forberedt på krise og krig”.
Maritim næring
Arbeidsliv
Norge trenger flere sjøfolk
Rapporten "Maritime karriereveier" ble presentert onsdag. For å sikre at Norge har nok sjøfolk vil det ikke bare være behov for økt rekruttering, men også for at flere jobber lenger på sjøen.
Maritim næring
Signerte maritimt klimapartnerskap
5. desember var representanter for store deler av den maritime næringen samlet i Oslo for å signere avtalen om maritimt klimapartnerskap med myndighetene.
NSOF Ung
Organisasjon
Ny student- og ungdomskontakt
Anna Monika Witkowska begynner som ny student- og ungdomskontakt i Norsk Sjøoffisersforbund.
Maritim næring
ESA kan ikke stoppe lovforslaget
Det er ingen grunn til at regjeringen skal stanse jobben med norske lønns- og arbeidsvilkår selv om ESA stiller spørsmål.
NSOF Ung
Organisasjon
Ny SKU-ledelse
Nadia Papoutsis-Foss fra Fagskolen i Agder Grimstad ble forrige uke valgt som ny leder av skole- og kadettutvalget. Stine Ruttenborg Kragh fra USN Universitetet i Sørøst-Norge er ny nestleder.
Maritim næring
ESA avslår ikke lovforslaget om norske lønns- og arbeidsvilkår
ESA har i en foreløpig vurdering slått fast at Norges foreslåtte lovendringer i allmenngjøringsloven og sektorlover for offshore-aktiviteter kan være uforenlige med EØS-retten.