Praktisk om mekling og streik
Praktisk informasjon for deg som var direkte berørt av mekling og mulig streik i mellomoppgjøret LO-NHO i april 2025.
Meklingen er avsluttet
Partene i mellomoppgjøret LO NHO ble enige hos Riksmekleren 31. mars. Det blir ingen streik i ferge- og lokalfarten.
Informasjon underveis
Det er bare mekleren som har rett til å uttale seg underveis i meklingen. NSOF sender ut SMS og e-post til berørte medlemmer og tillitsvalgte når det er en løsning eller streik, og informerer via nsof.no og sosiale medier.
Daglige informasjonsmøter
NSOF arrangerer åpne digitale møter for medlemmer berørt av tariffoppgjøret hver dag fra og med mandag 31. mars.
Streikestart
Meklingsfristen er ved midnatt 1. april, og LO varsler streik fra arbeidsdagens begynnelse 2. april. For NSOFs medlemmer innebærer dette i praksis kl. 06.00 onsdag morgen. Men mekling kan gå på overtid. Derfor skal de som har vakt gå på jobb som vanlig onsdag morgen, hvis ikke NSOF eller LO har informert om at streiken er et faktum.
Hvis det blir streik:
- Direkte berørte medlemmer informeres i e-post og/eller sms.
- NSOF setter streikestab.
- Det avholdes møter med tillitsvalgte.
- Vårt sentralbord 22 00 55 00 får utvidede åpningstider for medlemmer som er i streik.
Kontaktpersoner
Kontakt din tillitsvalgte, ring 22 00 55 00, eller send e-post til tariff@nsof.no hvis du har spørsmål om streikeuttaket.
Kontaktperson for tillitsvalgte er Stig Olaisen.
Hvis du er om bord
Ved en eventuell arbeidsfratredelse skal medlemmene snarest stanse ruteavviklingen på forsvarlig måte, i henhold til retningslinjer som er avtalt mellom organisasjonene og NHO Sjøfart.
Etter at skipet er trygt fortøyd, skal hovedmaskineriet ikke startes og fortøyninger ikke tas. Når rederiet har avklart hvem som må bli om bord for å ivareta skipets sikkerhet, går andre fra borde. Medlemmer som blir om bord, skal kun utføre sikkerhetsmessig arbeid. Det må ikke under noen omstendighet utføres arbeid i forbindelse med lasting/lossing og vedlikehold.
Streik betyr ikke fri
Alle NSOFs medlemmer som inngår som en del av bemanningen av fartøyet, er i streik, uavhengig av skiftplan. Når du er i streik, er det forbundet ditt som er din arbeidsgiver og betaler din lønn i form av streikebidrag. Du skal derfor bidra som streikevakt, etc. Dere avtaler lokalt om organiseringen av streikevaktene knyttes til oppsatt vaktplan, eller på andre måter. Det er viktig at alle medlemmer på samband som er omfattet støtter lojalt opp om streiken.
Streikevakter
Det skal organiseres streikevakter. Disse skal både se til at streiken ikke brytes, ved at ikke-streikende settes inn i vaktene til en streikende, og at passasjerer som rammes får så god informasjon som praktisk mulig.
Så langt som praktisk mulig bør medlemmer fra streikende forbund være representert ved alle anløpssteder som er rammet av streik. Gjør gjerne avtaler og legg praktiske planer sammen dine kolleger i Sjømannsforbundet på forhånd.
Praktisk bistand og materiell
Kontakt forbundet hvis dere har behov for utstyr og materiell til streikevaktene. Utgifter til utstyr og bespisning refunderes etter avtale mot regning. Ikke kjøp inn utstyr før streiken er et faktum!
Streikevester er distribuert via de tillitsvalgte. LO trykker opp flyers om hvorfor vi streiker så snart streiken er et faktum og får disse distribuert så fort som mulig. Her kan du laste ned materiell.
Overnatting
Dersom man ikke kan reise hjem eller har andre egnede steder å hvile mellom vaktene i streikevakt-turnusen, og arbeidsgiver benytter seg av retten til å ikke la de streikende disponere overnattingsfasiliteter eller andre hvilesteder, ta kontakt med forbundet sentralt for å avtale eventuelle løsninger eller kostnadsdekning i god tid før problemer kan oppstå.
Kontakt din tillitsvalgte eller medlemsservice i NSOF: medlem@nsof.no 22 00 55 00.
Dispensasjonssøknader
Det er arbeidsgiver som søker om dispensasjon fra streiken. Dispensasjonene vil bli gitt dersom det er fare for liv og/eller helse, eller for å unngå skade på materiell. Hvis dere mener arbeidsgiver bør søke dispensasjon, kontakt HTV.
Streikebidrag
Arbeidsgivers plikt til å betale lønn og annen godtgjørelse til de som er tatt ut i streik, faller bort. I stedet for lønn får det streikende medlem streikebidrag fra Norsk Sjøoffisersforbund.
Styret har vedtatt at streikebidrag er inntil 1400 kr per dag, pluss inntil 1400 kr per tapt opptjeningsdag.
Satsen er lik for alle medlemmer, uavhengig av stilling, og utbetales med dekning fra første arbeidsdag medlemmet er i streik.
Utbetalingene vil foretas i etterkant etter innlevert dokumentasjon iht. forbundets vedtekter § 8 –Tarifforhandlinger og konflikter/aksjoner. Streikebidraget er skattefritt i henhold til Skattelovens § 5-15 J, pkt. 5.
Dersom det blir arbeidsstans, skal alle medlemmer lojalt følge vedtaket. Ingen må ta arbeid i virksomheter som er omfattet av arbeidsstans eller sympatiaksjoner. Den som likevel gjør dette, er streike- eller blokadebryter. I slike tilfeller faller streikebidraget bort, og forbundsstyret kan beslutte å ekskludere vedkommende medlem. Tar medlemmet annet arbeid, må dette godkjennes av forbundsstyret, og streikebidraget faller bort.
"STREIK: hel eller delvis arbeidsstans som arbeidstakerne i fellesskap eller i forståelse med hverandre iverksetter for å tvinge frem en løsning av en tvist mellom fagforening og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverforening. Som ledd i en streik regnes også når vedkommende bedrift søkes sperret for arbeidskraft.”
Når Norsk Sjøoffisersforbund streiker:
De som skal ut i streik, får beskjed om dette i god tid. Informasjonen kommer enten direkte til deg, til skipet eller via tillitsvalgt.
Hvis du blir tatt ut
Dersom Norsk Sjøoffisersforbund/LO tar deg/ditt skip ut i en streik, løses du fra plikten til å jobbe, men du står til forbundets disposisjon når du normalt skulle vært om bord. Under streiken er det kun tillitsvalgte og forbundet som har direkte kontakt med arbeidsgiver.
Utbetalingen av lønn stopper. Du får i stedet streikebidrag fra forbundet så snart du kan dokumentere at du har blitt trukket i lønn. Skjema for søknad om streikebidrag får du fra forbundet sentralt. Satsenes for streikebidrag vedtas av forbundets styre.
Det er Norsk Sjøoffisersforbund som gir beskjed om når streiken er over og arbeidet gjenopptas. De arbeidstakere som har vært omfattet av konflikten har ved konfliktens avslutning rett og plikt til å gjenoppta arbeidet iht. de oppsatte turnus- og skiftplaner. Arbeidstakeren anses gjeninntatt i tjenesten fra og med det tidspunktet han meldte seg til tjeneste igjen. Er du i tvil, kontakt forbundet eller din tillitsvalgte.
Hvis du ikke blir tatt ut
Vis solidaritet med de streikende! Husk at de som er tatt ut i streik, streiker for fellesskapet! Du som ikke er tatt ut i streik har rett og plikt til å fortsette ditt vanlige arbeid som før. Du skal ikke, og kan ikke, pålegges å utføre arbeide de streikende skulle utført.
Opptrapping
Opptrapping av streiken kan skje med fire dagers varsel. Du vil få beskjed fra forbundet eller gjennom tillitsvalgte hvis du/ditt skip blir tatt ut i en eventuell opptrapping.
Hvis et annet forbund streiker
Hvis streik i et annet forbund fører til at du ikke har en jobb å gjøre, kan du bli permittert.
Permittering
Bedrifter som må permittere deler av arbeidsstyrken fordi noen streiker, må varsle 14 dager før permittering iverksettes. I tariffavtalen er det imidlertid åpnet for å gi betinget permitteringsvarsel 14 dager i forkant av en eventuell streik. Hvis arbeidsgiver sender ut et betinget permitteringsvarsel, kan du dermed være permittert den dagen streiken trer i kraft.
Varsel og protokoll
Før noen kan bli permittert som følge av streik i annet fagforbund, er hovedregelen at det skal skrives protokoll mellom de tillitsvalgte og rederiet, og de det gjelder skal varsles så snart som mulig. Dette gjelder selv om permitteringen skyldes streik/lockout.
Greit å vite om forhandling, mekling og streik
-
Hvilken tariffavtale som gjelder for deg, avhenger av hvilken skipstype du jobber på og hvilken arbeidsgiverorganisasjon ditt rederi er tilknyttet. Sjekk ansettelsesavtalen din, eller logg på «min side» for å sjekke.
-
Avtalene med NHO Sjøfart forhandles på våren, gjerne med oppstart rundt påske. Dette er en del av LO-NHO-oppgjøret. Avtalene med Kystrederiene forhandles tidlig på høsten, og avtalene med Norges Rederiforbund (offshore m.fl.) i oktober/november.
-
Du kan ringe eller sende oss en e-post når som helst hvis det er noe i tariffavtalen du mener bør endres eller forbedres. Du kan også gi dine innspill til din tillitsvalgte, som han eller hun kan ta med seg til tariffkonferansen NSOF arrangerer i forkant av hovedoppgjøret for ditt tariffområde.
For en del tariffområder sender vi også ut en spørreundersøkelse i god tid før oppgjøret, så alle får si sin mening.
Husk at annethvert år er det mellomoppgjør. Da forhandles det bare om lønnsjustering, ikke de andre punktene i tariffavtalen.
-
Hvilke krav som skal fremmes i et tariffoppgjør (hovedtariffavtaler) er det forhandlingsutvalget som avgjør, basert på føringer fra tariffkonferansen.
Forhandlingsutvalget for det enkelte oppgjør velges av og blant medlemmene på tariffkonferansen, og dels av styret. Forhandlingsutvalget har medlemmenes fullmakt til å godta eller avvise tilbud fra motparten, eller de kan velge å sende et forslag til uravstemning blant medlemmene
-
Partene i arbeidslivet er arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden. For arbeidstakere som er offiserer om bord på skip, er partene i arbeidslivet typisk deres arbeidstakerorganisasjon Norsk Sjøoffisersforbund og arbeidsgiverorganisasjoner som for eksempel NHO Sjøfart, Hurtigbåtforbundet, Sjømat Norge, Fiskebåt, Norges Rederiforbund eller Kystrederiene.
-
Når man snakker om lønnsdannelse, tenker vi både på de faktorer som er med på å definere lønnsnivået i samfunnet, og for den enkelte arbeidstaker gjennom en arbeidsavtale. Lønnsnivået defineres ved ansettelse og revideres normalt en gang i året gjennom forhandlinger mellom partene i arbeidslivet. Lønn for arbeidstakere fastsettes enten individuelt mellom den enkelte arbeidstaker og arbeidsgiver, eller gjennom en kollektiv avtale (tariffavtalen/overenskomsten). Slike avtaler forhandles på både lokalt (i bedriften) og sentralt (mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene) nivå. Individuell lønnsdannelse skjer gjennom en vurdering av den enkelte ansatte.
Forut for sentrale forhandlinger mellom LO og NHO, og senere forbundsvise forhandlinger, utarbeides det hvert år en analyse av et Teknisk Beregningsutvalg (TBU), der viktige faktorer i norsk økonomi, som prisvekst, sysselsetting, rentenivå og markedsutsikter, målsettes. Dette utvalget avgir sin innstilling til regjeringen, noe som gir en pekepinn for partene i arbeidslivet forut for årets lønnsforhandlinger. -
I en del overenskomster - såkalte minstelønnsoverenskomster - forhandles det alltid lokalt i rederiet etter at de sentrale forhandlingene er ferdige. Hvor stor samlet lønnsøkning blir for hvert rederi og den enkelte sjømann vil ikke være klart før lokale forhandlinger er ferdige.
Det er i hovedsak i LO-NHO-området (innenriks) at forhandlingene skal skje på den måten.
I de lokale forhandlingene er det de tillitsvalgte som forhandler om lokale tillegg og ordninger. Forhandlingene skal ta utgangspunkt i fire kriterier:
- Rederiets økonomi.
- Rederiets produktivitet.
- Rederiets framtidsutsikter.
- Rederiets konkurranseevne.
I enkelte andre tariffområder er det åpning for at partene lokalt kan forhandle fram en "virksomhetstilpasset fastlønnsavtale". Det innebærer at man lokalt kan forhandle fram bedre betingelser for grupper av ansatte enn det som er bestemt i tariffavtale.
-
Når du har vært medlem av NSOF i minst fire måneder, kan du bli tatt ut i streik og får rett på streikebidrag. Streikebidrag er ikke en fast sats - streikebidragets størrelse fastsettes av styret fra gang til gang når det er varslet streik.
-
Medlemmer som vil melde seg ut av forbundet i forbindelse med streik, er ikke fri for sine forpliktelser. Det vil si at de må fortsatt betale kontingent og delta i streiken. Utmeldingen vil bli effektuert når konflikten er over.
-
En streikende arbeidstaker skal som hovedregel ikke oppholde seg på arbeidsplassen. Arbeidsgiver kan nekte adgang til arbeidsplassen. Foreligger arbeidsgivers samtykke, har streikevakter adgang til arbeidsplassen.
-
Etter at konflikt er inntrådt vil en komite bestående av representanter fra de berørte parter vurdere og eventuelt innvilge søknader om dispensasjon fra konflikten.
-
Fastsatt og avtalt ferie før den kollektive oppsigelsen foreligger, vil vanligvis kunne avvikles. Feriegodtgjørelse skal utbetales. Ferie som allerede er under avvikling ved streikens utbrudd, kan gjennomføres. Dersom ferien ikke er fastsatt før plassoppsigelsen, kan du ikke regne med å få avviklet denne så lenge streiken varer.
-
Er du sykemeldt av lege før streiken iverksettes skal du ikke tas ut i streik før friskmelding foreligger. Blir du syk etter at du er tatt ut i streik, har du ikke rett til sykepenger så lenge streiken varer, men mottar streikebidrag.
-
Arbeidsgivers plikt til å betale lønn og annen godtgjørelse til de som er tatt ut i streik, faller bort. Arbeidstakeren har imidlertid krav på å få utbetalt opptjent lønn, feriepenger m.v. I stedet for lønn får den streikende streikebidrag fra Norsk Sjøoffisersforbund i henhold til gjeldende styrevedtak.
-
Dette avhenger av skipets type og rute. Når konflikt inntrer fortsetter skipet normalt til sin faste liggeplass eller til den nærmeste havn som skipsføreren/rederiet vurderer som sikker. Nærmere informasjon om hvordan man skal forholde seg på det enkelte skip vil bli sendt ut via tillitsvalgt/rederi kort tid etter uttaket av skip er gjort.
Etter at skipet kommer til havn, skal skipet og maskineriet sikres. De arbeidstakere som omfattes av konflikten forlater deretter skipet, med mindre de blir beordret til fortsatt å være om bord for å sikre skipet et sikkert opplegg.
-
Bedrifter som må permittere deler av arbeidsstyrken fordi noen streiker, må varsle 14 dager før permittering iverksettes. I tariffavtalen er det imidlertid åpnet for å gi betinget permitteringsvarsel 14 dager i forkant av en eventuell streik. Hvis arbeidsgiver sender ut et betinget permitteringsvarsel, kan du dermed være permitter den dagen streiken trer i kraft.
-
Vis solidaritet med de streikende! Husk at de som er tatt ut i streik, streiker for fellesskapet! Du som ikke er tatt ut i streik har rett og plikt til å fortsette ditt vanlige arbeid som før. Du skal ikke, og kan ikke pålegges å utføre arbeid de streikende skulle utført.
-
Dersom Norsk Sjøoffisersforbund tar deg/ditt skip ut i en streik, løses du fra plikten til å jobbe, men du står til forbundets disposisjon når du normalt skulle vært om bord. Under streiken er det kun tillitsvalgte og forbundet som har direkte kontakt med arbeidsgiver. Utbetalingen av lønn stopper. Du får i stedet streikebidrag fra forbundet, så snart du kan dokumentere at du har blitt trukket i lønn. Skjema for søknad om streikebidrag får du fra forbundet sentralt. Satsene for streikebidrag vedtas av forbundets styre. Det er Norsk Sjøoffisersforbund som gir beskjed om når streiken er over og arbeidet gjenopptas. De arbeidstakere som har vært omfattet av konflikten har ved konfliktens avslutning rett og plikt til å gjenoppta arbeidet i henhold til de oppsatte turnus- og skiftplaner. Arbeidstakeren anses gjeninntatt i tjenesten fra og med det tidspunktet han meldte seg til tjeneste igjen. Er du i tvil, kontakt forbundet eller din tillitsvalgte.
Oppdateringer
14. mai 2025
Lønnsoppgjør
Cruise og passasjertrafikk
Mellomoppgjør kystrutene
31. mar. 2025
Lønnsoppgjør
Ferge- og lokalfart
Skyss, bergning og tilbringertjeneste
Skoleskip
Meklingsstart mellomoppgjøret LO-NHO
14. mar. 2025
Lønnsoppgjør
Start for forhandlingene i mellomoppgjøret LO-NHO
13. jan. 2025
Lønnsoppgjør
Deepsea
Forhandlingene mellom Norsk Sjøoffisersforbund og Norges Rederiforbund om hovedoppgjøret for Nordisk NIS-avtale starter 13. januar.
15. nov. 2024
Lønnsoppgjør
Offshore service
Cruise og passasjertrafikk
Digitalt medlemsmøte etter NOR-oppgjøret. Les mer og meld deg på.
29. okt. 2024
Lønnsoppgjør
Offshore service
Cruise og passasjertrafikk
Aktiviteter
Forhandlingsstart hovedoppgjøret NOR - Norges Rederiforbund. Det er satt av to dager til forhandlingene. Les mer
29. okt. 2024
Lønnsoppgjør
Offshore service
Cruise og passasjertrafikk
Aktiviteter
Hovedoppgjøret NOR-NR starter
17. okt. 2024
Lønnsoppgjør
Tariffavtalen
Offshore
Aktiviteter
17. og 22. oktober holdes digitalte medlemsmøter om tariffoppgjøre i NOR NR-området. Les mer her.
18. sep. 2024
Lønnsoppgjør
Nærskipsfart/akvashipping
Hovedoppgjør fiskeri (Fiskebåt-avtalene) starter 18. september.
Aktuelt

Lønnsoppgjør
Ferge- og lokalfart
Skyss, bergning og tilbringertjeneste
Et lønnsoppgjør som sikrer kjøpekraften
LO og NHO er enige i årets lønnsoppgjør og unngår dermed streik. Lønnsoppgjøret har en ramme på 4,4 prosent i lønnsvekst. Den varslede streiken, som blant annet ville omfattet ferge- og lokalfarten, er dermed unngått.

Lønnsoppgjør
Ferge- og lokalfart
Skyss, bergning og tilbringertjeneste
Brudd i mellomoppgjøret LO NHO
LO har tirsdag 18. mars brutt lønnsforhandlingene med NHO i mellomoppgjøret 2025, og har samtidig varslet avtale- og plassoppsigelser for over 200 000 arbeidstakere. Dermed går lønnsoppgjøret videre til mekling hos Riksmekleren i slutten av mars.

Lønnsoppgjør
Deepsea
NIS-oppgjøret i havn
Sjømannsorganisasjonene og Norges Rederiforbund kom sent mandag kveld til enighet i Nordisk NIS-oppgjøret.

Lønnsoppgjør
Nærskipsfart og akvashipping
Maskiniststreik i havfiskeflåten
Ved meklingsfristen torsdag kveld ble det brudd i meklingen mellom Det norske maskinistforbund og Fiskebåt.

Lønnsoppgjør
Offshore service
Cruise og passasjertrafikk
Enighet i NOR-oppgjøret 2024
Norsk Sjøoffisersforbund, Norsk Sjømannsforbund og Det norske maskinistforbund kom fem timer på overtid til enighet med Norges Rederiforbund i årets hovedoppgjør for NOR-overenskomstene. Vi fikk et generelt tillegg som innebærer betydelig styrket kjøpekraft for våre medlemmer. Samtidig er det kommet viktige endringer for fartøyer som opererer utenfor nordeuropeisk farvann og i reglene knyttet til velferdspermisjon. For NOR-registrerte ferger i utenriksfart er blant annet kompensasjonen for ekstratjeneste forbedret.

Lønnsoppgjør
Offshore service
Cruise og passasjertrafikk
NOR-oppgjøret 2024
Økt kjøpekraft, nattillegg og prinsipielt viktige endringer i bestemmelser om avvik fra turnus, er tre av de viktigste kravene Norsk Sjøoffisersforbund stiller til Norges Rederiforbund i årets hovedoppgjør. Forhandlingene startet tirsdag formiddag og det er satt av to dager til å forhandle.

Lønnsoppgjør
Nærskipsfart og akvashipping
Mekling og mulige permitteringsvarsler
Hvis en arbeidskonflikt i et annet forbund fører til at du ikke har en jobb å gjøre, kan du bli permittert.