Tariffoppgjøret område for område

Felles for de fleste kollektive tariffavtaler er at de gjelder for to år. Annethvert år er hele avtalen til forhandling, der man kan kreve endringer i alle bestemmelser, tillegg og vilkår. Annethvert år forhandler man vanligvis bare om lønnsjustering. Det kalles mellomoppgjør.
Under får du oversikt over tariffoppgjørene løpende, tariffområde for tariffområde.
Pågående tariffoppgjør:
Ingen pågående oppgjør.
Avsluttende tariffoppgjør:
DSO
29. juni ble det enighet i DSO-oppgjøret etter at partene møttes hos meklingsmannen. Les mer på DSOs hjemmesider.
NOR-registrerte passasjerskip
Sjømannsorganisasjonene ble onsdag 8. juni enige med Norges Rederiforbund i hovedoppgjøret for NOR-registrerte passasjerskip i norsk kystfart (Hurtigruten og Havila Kystruten). Les mer her
Enighet med Hurtigbåtforbundet
NSOF kom til enighet i hovedoppgjøret med Hurtigbåtforbundet 2. juni. Partene ble enige om et generelt tillegg på 3,87 %. Samtidig økes kostpengene til kr 200,-. I tillegg ble det avtale en del takstendringer. De tre sjømannsforbundene forhandlet parallelt ved dette oppgjøret.
Lønnsoppgjøret stat og kommune
Partene i Stat og Kommune har blitt enige om et oppgjør som innebærer en total ramme på 3,84 prosent. Les mer
Innenriksoppgjøret godkjent
Resultatet av forhandlingene med NHO Sjøfart ble sendt til uravstemming blant medlemmene i slutten av april.
- JA: 58 prosent av de som stemte støttet forhandlingsutvalgets anbefaling om å godta forhandlingsprotokollen mellom Norsk Sjøoffisersforbund og NHO Sjøfart fra 22. april 2022.
- NEI: 42 prosent stemte nei.
Mellomoppgjøret Nordisk NIS 2021-2022
Det ble 25. januar 2022 inngått enighet i mellomoppgjøret mellom Norsk Sjøoffisersforbund, Det norske maskinistforbund og Norsk Sjømannsforbund og Norges Rederiforbund for ansatte på Nordisk Nis-overenskomsten.
Mellomoppgjøret NOR 2021-2022
Mange timer på overtid fredag 7. januar aksepterte Sjømannroganisasjonene rikstmeklerens skisse og streik i NOR-området er avverget.
Enighet i meklingen med Kystrederiene - Streik avverget!
Norsk Sjøoffisersforbund brøt tirsdag 6. oktober forhandlingene med Kystrederiene i årets mellomoppgjør. - Motparten var ikke villig til å imøtekomme vårt krav om at medlemmene skulle opprettholde kjøpekraften. Vi søker derfor hjelp hos Riksmekleren, sier administrerende direktør Hans Sande. Det er også brudd i forhandlingene mellom de to andre sjømannsorganisasjonene og Kystrederiene.
Viktig å vite for deg som er omfattet av pågående oppgjør:
- Om forhandling, streik og permittering: Hvem, hva og når?
- Om informasjon under en mekling: Riksmekleren har
- Sjekk dine opplysninger - hvis du ikke er registrert med riktig arbeidsgiver og tariffavtale, får du ikke riktig informasjon om de forhandlingene som gjelder deg.
DSO-oppgjøret juni 2021: 17. juni 2021 kom partene til enighet i riggoppgjøret. Se DSOs facebookside og DSOs hjemmesider.
Innenriks mellomoppgjør april 2021: Oppgjøret inngikk som en del av oppgjøret mellom LO og NHO. For NSOFs del omhandlet oppgjøret innenriksoverenskomstene med NHO Sjøfart. Les mer her
NOR-oppgjøret med Norges Rederiforbund 2020: Natt til fredag 4. desember ble det etter mekling på overtid oppnådd enighet i hovedoppgjøret NOR mellom Norges Rederiforbund og Norsk Sjøoffisersforbund. Mer om NOR-oppgjøret
Kystrederiene 2020: De tre sjømannsorganisasjonene ble etter mekling på overtid 27. november 2020 enige med Kystrederiene i årets hovedoppgjør. Oppgjøret var tydelig preget av resultatet av omleggingen av pensjonsordningene. Mer om tariffoppgjøret i fraktefarten
DSO/Flyterigg: DSO kom 24. september 2020 til enighet med Norges Rederiforbund i årets hovedoppgjør for flyterigg. Les mer på DSOs egen nettside.
Kommuneoppgjøret: 17. september 2020 ble partene i kommuneoppgjøret enige om et anbefalt forhandlingsresultat. De avtalte tilleggene er på mellom 1400 og 1900 kroner med virkning pr 1. september. Frist for endelig godkjenning av oppgjøret blesatt til 19. oktober kl 1200. LO Kommune er forhandlingsutvalget til LO-forbund med medlemmer i kommunal sektor. Disse forbundene er Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, EL og IT Forbundet, Creo, Skolenes landsforbund (SL), Fellesforbundet og Norsk Sjøoffisersforbund. Det ble derimot brudd i statsoppgjøret, som gikk til mekling.
Fiskebåt: Det ble oppnådd enighet i hovedoppgjøret med Fiskebåt onsdag 18. november 2020. - Vi kom heldigvis til enighet i et oppgjør som var preget av det vanskelige strukturtrekket som har vært et stridstema i flere år, uttalte rådgiver Trond Dyb etter forhandlingene. Det er avtalt en utflating av strukturtrekket på 9,5 prosent utover tre kvoter. Som motytelse av dette skal det ikke være kvotetrekk på fangstverdi av blåkveite ved Grønland og uer i Irmingerhavet. Det er gitt en generelt tillegg på 5 prosent. Sykehyredekning økes fra seks til ni måneder.
Det settes ned et utvalg som skal diskutere pensjonsavtalene i fiskeflåten som skal ferdigstilles 1.juni 2021. Partene skal også gjenoppta drøftingene om nye tarifftilbud til nye flåtegrupper, frist for disse drøftingene er innen utløpet av 2021. Virkningstidspunkt for dette oppgjøret er fra 1.januar 2021
Nyttig om forhandling og streik
Tariffoppgjør område for område
Her får du status i tarifforhandlingene tariffområde for tariffområde.
Tariffoppgjøret - slik foregår det
Her er tariffoppgjøret trinn for trinn fra tariffkonferanse til forhandling, mekling og streik.
Sentrale begreper forklart
Glidning, overheng, samordnet oppgjør og minstelønnsavtaler. Her finner du forklaring på mange sentrale begreper knyttet til tariffoppgjør.
Ordliste - tariffoppgjøret A til Å
Lønnsnemnd og plassfratredelse, vet du hva det betyr? Her er uttrykkene du bør kjenne.
Nyttig å vite om forhandling, streik og permittering
Informasjon om hvordan du som medlem av Norsk Sjøoffisersforbund skal forholde deg under forhandlinger eller hvis det er varslet streik i ditt tariffområde eller i andre fagforeninger på din arbeidsplass.
Streik - vanlige spørsmål
Hvordan skal du forholde deg hvis det er varslet streik, og hva skjer når streiken er et faktum? Her finner du de viktigste svarene.
Informasjon til medlemmene under et oppgjør
Mange medlemmer savner informasjon om hva som kreves og hva som skjer under forhandling og mekling. Her er noen av grunnene til at det kommer lite informasjon under veis.
Skipsarbeidsloven
Arbeidstvistloven
Lov om lønnsplikt ved permittering
Permitteringslønnsloven