Gjør deg klar og les deg opp

9. mars startet tariffoppgjøret for LO-NHO-området. For Norsk Sjøoffisersforbunds del omfatter oppgjøret blant annet ferge- og lokalfarten. Tariffoppgjør er komplisert, så benytt sjansen til å sette deg inn i viktige begreper og prinsipper før det braker løs.
Oppdatert 17. mars 2022
Mens mellomoppgjøret innenriks i 2021 var et såkalt samordnet oppgjør, blir årets hovedoppgjør forbundsvist. Det er også den vanligste oppgjørsformen i hovedoppgjørene i privat sektor. Det norske systemet for lønnsdannelse bygger på frontfagsmodellen. Denne innebærer at konkurranseutsatt industri forhandler først, og at resultatet legger en norm for etterfølgende tariffområder. Resultatet i frontfagsforhandlingene har derfor stor betydning for nivået på lønnstillegg for det øvrige arbeidslivet.
Frontfaget består av Norsk Industri og NHO på den ene siden og Fellesforbundet og LO på den andre. Disse to startet forhandlinger 9. mars. Få dager etter ble forhandlingene brutt og frontfaget går til mekling.
Beregninger i bunn for krav
Forut for forhandlinger mellom LO og NHO og senere forbundsvise forhandlinger, utarbeides det hvert år en analyse av det Teknisk Beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) der viktige faktorer i norsk økonomi som prisvekst, sysselsetting, rentenivå og markedsutsikter, målsettes. Dette utvalget avgir sin innstilling til regjeringen, og gir en pekepinn for partene i arbeidslivet, forut for årets lønnsforhandlinger.
TBU la midt i februar fram sine foreløpige tall for lønnsveksten i fjor. Denne rapporten er det første tallgrunnlaget for de kommende lønnsforhandlingene og viser også et anslag på prisveksten for 2022. Beregningen var viktige for LO, som 22. februar vedtok de overordnede kravene før vårens lønnsoppgjør. Økt kjøpekraft for alle arbeidstakere er ett av kravene. Samtidig vedtok LO at oppgjøret våren 2022 skal være forbundsvist.
Viktige begreper
Det er mange begreper og prinsipper man bør sette seg inn i for å full ut forstå tariffoppgjøret.
Lønnsglidning, overheng og etterslep er begreper du bør kjenne og som du kan lære mer om i vår begrepsforklaring.
Fredsplikt, lønnsnemnd og plassfratredelse er ord fra tariffordlista som er greie å kjenne.
Nyttig om forhandling og streik
Tariffoppgjør område for område
Her får du status i tarifforhandlingene tariffområde for tariffområde.
Tariffoppgjøret - slik foregår det
Her er tariffoppgjøret trinn for trinn fra tariffkonferanse til forhandling, mekling og streik.
Sentrale begreper forklart
Glidning, overheng, samordnet oppgjør og minstelønnsavtaler. Her finner du forklaring på mange sentrale begreper knyttet til tariffoppgjør.
Ordliste - tariffoppgjøret A til Å
Lønnsnemnd og plassfratredelse, vet du hva det betyr? Her er uttrykkene du bør kjenne.
Nyttig å vite om forhandling, streik og permittering
Informasjon om hvordan du som medlem av Norsk Sjøoffisersforbund skal forholde deg under forhandlinger eller hvis det er varslet streik i ditt tariffområde eller i andre fagforeninger på din arbeidsplass.
Streik - vanlige spørsmål
Hvordan skal du forholde deg hvis det er varslet streik, og hva skjer når streiken er et faktum? Her finner du de viktigste svarene.
Informasjon til medlemmene under et oppgjør
Mange medlemmer savner informasjon om hva som kreves og hva som skjer under forhandling og mekling. Her er noen av grunnene til at det kommer lite informasjon under veis.
Skipsarbeidsloven
Arbeidstvistloven
Lov om lønnsplikt ved permittering
Permitteringslønnsloven