Mellomoppgjør og hovedoppgjør
De fleste kollektive tariffavtaler er at de gjelder for to å. Annethvert år er hele avtalen til forhandling, der man kan kreve endringer i alle bestemmelser, tillegg og vilkår. I mellomårene forhandler man vanligvis bare om lønnsjustering. Det kalles mellomoppgjør.
Forhandlingene for innenriksfarten (NHO-området) skjer på våren og kystfart og offshore/NOR på høsten.
Mellomoppgjør
Et mellomoppgjør er forhandlinger om lønnsreguleringer for annet avtaleår i en toårig tariffperiode. I mellomoppgjøret forhandles det bare om lønnsregulering, ikke de andre bestemmelsene i avtalen.
Mellomoppgjøret skjer fordi partene ved hovedoppgjørene avtaler at man før utløp av første avtaleår skal forhandle om lønnsreguleringer for 2. avtaleår. Disse forhandlingene skal ta hensyn til pris- og lønnsutviklingen det første avtaleåret, den økonomiske situasjonen og utsiktene for det andre avtaleåret. I Norge har det vært vanlig siden 1960-årene å ha hovedoppgjør hvert partallsår og mellomoppgjør hvert oddetallsår. Det skal være hovedoppgjør 2024 og 2026, og mellomoppgjør 2023 og 2025.
Det er mulig å bruke streik som virkemiddel i et mellomoppgjør, men det er uvanlig. Våre 2023 ble det streik i mellomoppgjøret i LO-NHO.
Hovedoppgjør
I et hovedoppgjør kan arbeidstakerorganisasjonene framsette krav knyttet til alle tillegg og ordninger som er beskrevet i overenskomsten. NSOFs overenskomsten har bestemmelser om blant annet seilingsperioder, ekstratjeneste, tjenestillegg, arbeidstid, pensjon og sosiale rettigheter.
Slik foregår oppgjørene
Før et hovedoppgjør i de store tariffområdene arrangerer NSOF en «tariffkonferanse». Tariffkonferansen består av tillitsvalgte fra rederiene, og de gjennomgår og prioriterer alle innspill, krav og forslag til forbedringer av overenskomstene som har kommet inn siden forrige oppgjør. På konferansen velges også medlemmer til forhandlingsutvalget som skal møte motparten. Det valgte forhandlingsutvalget er også de som gjennomfører mellomoppgjøret året etter.
Nyttig om forhandling og streik
Tariffoppgjør område for område
Her får du status i tarifforhandlingene tariffområde for tariffområde.
Tariffoppgjøret - slik foregår det
Her er tariffoppgjøret trinn for trinn fra tariffkonferanse til forhandling, mekling og streik.
Sentrale begreper forklart
Glidning, overheng, samordnet oppgjør og minstelønnsavtaler. Her finner du forklaring på mange sentrale begreper knyttet til tariffoppgjør.
Ordliste - tariffoppgjøret A til Å
Lønnsnemnd og plassfratredelse, vet du hva det betyr? Her er uttrykkene du bør kjenne.
Nyttig å vite om forhandling, streik og permittering
Informasjon om hvordan du som medlem av Norsk Sjøoffisersforbund skal forholde deg under forhandlinger eller hvis det er varslet streik i ditt tariffområde eller i andre fagforeninger på din arbeidsplass.
Streik - vanlige spørsmål
Hvordan skal du forholde deg hvis det er varslet streik, og hva skjer når streiken er et faktum? Her finner du de viktigste svarene.
Informasjon til medlemmene under et oppgjør
Mange medlemmer savner informasjon om hva som kreves og hva som skjer under forhandling og mekling. Her er noen av grunnene til at det kommer lite informasjon under veis.
Skipsarbeidsloven
Arbeidstvistloven
Lov om lønnsplikt ved permittering
Permitteringslønnsloven